Glasba

Poudarki

  • Dveinpolurni koncert z gosti
Zoran Predin
Predin se je v Gallusovo dvorano vrnil po treh letih, in kot je dejal pred koncertom, se je počutil vznemirjenega kot nevesta na poročno noč. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Zoran Predin, Janez Dovč, Robi Pikl in Goran Krmac
Koncertna pot se za Predina, Dovča, Pikla in Krmaca šele začenja. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Zoran Predin in Janez Dovč
Sledili bodo nastopi po državah nekdanje Jugoslavije in celo v Angliji. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Repertoar:
 - Praslovan
- Brez golobčka ni Benetk
- Te noči kad umrem
- Bolj star, bolj nor
- Ne mine niti dan
- Nova Okupatorka (s CoverLover)
- Sonček je (s CoverLover)
- Hudič (s CoverLover)
- Margita
- Še en gumb
-------------------
- Galeb i ja (z Matijo Dedićem)
- Ti si mi u krvi (z Matijo Dedićem)
- Jesen u meni (z Matijo Dedićem)
- S totega konca
- Pridi k meni
- Zaljubljena čarovnica
- Plavi safir (priredba)
- Zadnja večerja
- Oči Čornye
- Hanuma
--------------------
- Naj ti poljub nariše ustnice (z Matijo Dedićem)
- Čakaj me (s CoverLover)
- Mentol bonbon (s CoverLover in Matijo Dedićem)
Janez Dovč in Zoran Predin
Do izraza so prišle tudi Dovčeve solaže, ki je bil skupaj s Piklom nadomestek za celo klasično inštrumentalno zasedbo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Goran Krmac
Vzdrževanje ritma je pripadlo Krmacu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Predin 1.3 - različica, kjer se srčnost gradi na baročnosti minimalizma

MMC na tradicionalnem koncertu za zaljubljene Zorana Predina
10. februar 2013 ob 12:15
Ljubljana - MMC RTV SLO

(Tri) leta odsotnosti še ne spremenijo glasbenika, še posebej ne, če je ta glasbenik Zoran Predin. Kantavtor se je vrnil po težavah s svojim srcem med zaljubljene - z repertoarjem svojih uspešnic in serijo priredb.

Osamela podoba okornih gibov, ki so ravno toliko izrazni, da sledijo besedilni interpretaciji, je stopila izza črne odrske zavese, kakor da se je vrnila nanj po prejšnjem večeru. Svojih oboževalcev v Gallusovi dvorani ni pustil čakati. Ko je vkorakal ob pol osmih zvečer na oder, je požel svojo mero aplavza, toda v skromnejše zapolnjeni dvorani, kot jo je zapustil pred tremi leti.

O njegovi vrnitvi in koncertu smo se pogovarjali pred dnevi, ko je dejal: "Vznemirjen sem kot nevesta na poročno noč!"

Pozabite na pompoznost, Predin 1.3 (oz. v letu 2013) gradi na minimalizmu. Oder si je tako sinoči delil s prekaljenimi virtuozi - s harmonikarjem Janezom Dovčem, kitaristom Robijem Piklom in tubistom Goranom Krmacem. Če velja, da so trije družba, je trojica s Predinom množica zvočne baročnosti za obujanje spominov na prenovljeni način. Pozabite na klasično ritmsko sekcijo, čeprav se je ob odsotnosti bobna in basa veliko bolj slišala - in naj se zdi to še tako nenavadno.

V ritmu bitja srca
Zbrane, ki še zdaleč niso napolnili Gallusove dvorane do zadnjega kotička, toda so sodelovali (vsaj na koncu), kot bi bila razprodana, je pozdravila Dovčeva harmonika, ki jih je vrnila nazaj v čase Praslovana. Upočasnjena različica skladbe, ki je dovoljevala Predinu še večje recitacijske razsežnosti, so Pikl, Krmac in Dovč na vmesnih delih spreobračali v živahnejše svingovske ritme. In prav te aritmije so se nato - po bučnem aplavzu - razširile skozi celoten koncert. To je bil večer obujanja spominov na največje Predinove uspešnice, kot so Brez golobčka ni Benetk, vse do za Predina značilnih opevanj krize srednjih let - Bolj star, bolj nor, do takšnih, za katere je sinoči dejal, da mu je žal, da jih ni napisal zase. "Dal bi pol kile svojih skladb za njo," se je v svojem humornem stilu pošalil pred izvedbo Te noči kad umrem.

CoverLover in Dedić - gostje s težo
Dve in pol uri programa, ki ga je preizkusil pred malo več kot tednom dni - prejšnji petek na Ptuju - je popestril z glasbenima gostoma - pianistom Matijo Dedićem in skupino, ki ga je znova pomladila, CoverLover.

"Smo super kombinacija mladosti in izkušenj. Sodelovati smo začeli pred letom dni s pesmijo Nova okupatorka. Ugotovili smo, da smo sorodne duše in da bi lahko naredili skupni program. Fantje so nato izbrali iz mojega opusa skladbe, ki so jim bile všeč in jih postavili po svoje. Jaz sem bil navdušen, ko sem slišal, kako zveni Sonček je v ostrem rokovskem ritmu," je priznal v pogovoru za MMC.

Čeprav smo kombinacijo vajeni slišati ob električnih pridihih, sta kitarista Jure Golobič in Simon Vadnjal (sicer prvi glas CoverLoverjev), basist Niko Jug in Aleš Uranjek na bobnih prav za Cankarjev dom pustili elektriko doma in se priključili na akustiko. Ob menjavah s trojico Dovč-Pikl-Krmac, ki jih je Predin ljubkovalno preimenoval v trio Triglav, so poskrbeli za dober kontrast, ki je v Predinu - kantavtorskemu pripovedovalcu ujetem med sving in minimalizem, prebujal rokerja. Tako ni šlo mimo mirnejše, a vokalno bogate naveze Predin-Vadnjal ob Novi Okupatorki, niti mimo Sonček je in Hudiča.

Predin je svoj repertoar znova sestavil v mozaik svojega življenja, kjer ni manjkalo avtobiografskih orisov. Od resnični do sanjskih podob. "Naslednja pesem poje o črnolasi klaviaturistki Ekatarine Velike - Margiti Stefanović. "Enkrat sem sanjal, da sem jo srečal v množici, se ji nasmejal, a je šla kar mimo mene, kot da me ni," je navezal na novo simbiozo Piklove kitare in njegovega glasu v Margiti. Prav Pikl je bil tisti, ki je s Predinom - tako kot počne kantavtor v svoji najnovejši knjigi Druga žena v haremu - skozi glasbo sinoči popeljal občinstvo v najbolj odročne kraje Predinovega sveta. Na trenutke s pridihom španske kitare (Še en gumb), spet drugič v ritmu turškega orientala (s priredbo polno Predinovega pečata Plavi safire).

In prišle so priredbe ...
Predin je kljub bogati več kot 30-letni karieri na koncertu postregel s precejšnjim deležem priredb. "Krivec" zanj je njegovo sodelovanje s pianistom Matijo Dedićem, s katerim je pred dvema letoma izdal projekt z naslovom Tragovi u sjeti, ki ni izšel v Sloveniji. "Tam sem skočil na glavo v prearanžiranje megahitov s področja nekdanje Jugoslavije. To nama je zelo uspelo," je priznal za MMC. S programom sicer še nista prišla v Slovenijo, v Cankarjevem domu pa sta predstavila nekaj vrhuncev albuma. Vsem dobro ukoreninjene v spomin Galeb i ja, Ti si mi u krvi in Jesen u meni sta spremenila v poezijo, zapeto ob sprehodih po črno-belih tipkah. Priredbe, v jedru tako razbite na prafaktorje, da jih ob nepozornem poslušanju lahko na začetku zamenjaš za vse drugega kot njihov izvirnik, najdejo stično točko med Predinom in izvirnim izvajalcev v nihljajih. Predvsem v refrenu.

Superskupina za finale
Zadnja tretjina je oživila še zadnjega sedečega poslušalca v dvorani. Predvsem na račun udarnejših S totega konca, etnonabite Oči Čornye in zadnjega dela, v katerem se je Predin vrnil najprej z Dedićem, ki je ob trojici krojilcev Predinovega ritma, s prearanžirano Naj ti poljub nariše ustnice. Za njim so se vrnili na oder CoverLover za skladbo Čakaj me. Za piko na i pa je poskrbel Mentol bonbon, ki ga je Predin odigral z vsemi gosti, vmes katerega ni manjkala niti aktualizacija - ubesedena z: "Čuj, mali, gotof si."

S koncertom, ki ga je naslovil Po stopinjah nežnega spomina (naslov koncerta si je izposodil pri naslovu albuma Tragovi u sjeti) je Predin sinoči v prestolnici odprl novo sezono koncertov za zaljubljence, ki bodo sledili v prihodnjih dneh. Tradicija se znova nadaljuje. In lahko bi se nadaljevala po utečenem tiru, pa se ni. Sivolasi mož, zaradi katerega so postali skuštrani lasje večni trend in mentol bombon naravna skovanka, je upočasnil svoj ritem, ga zrušil in ga začel graditi iz temeljev. "Ker prvega ne pozabiš nikoli, naj vam voščim: Srečno 2014," se je Predin poslovil od svojega občinstva.

Klavdija Kopina, foto: Miloš Ojdanić
Zoran Predin, Janez Dovč, Robi Pikl in Goran Krmac
Zoran Predin, Janez Dovč, Robi Pikl in Goran Krmac
Zoran Predin, Janez Dovč, Robi Pikl in Goran Krmac
Zoran Predin, Janez Dovč, Robi Pikl in Goran Krmac
Janez Dovč
Zoran Predin
Zoran Predin
Janez Dovč
Zoran Predin
Zoran Predin
Zoran Predin
Goran Krmac
Zoran Predin
Robi Pikl
Janez Dovč
Goran Krmac
Zoran Predin in Robi Pikl
Zoran Predin
Zoran Predin, Janez Dovč, Robi Pikl in Goran Krmac
Zoran Predin in Robi Pikl
Zoran Predin in Janez Dovč
Goran Krmac
Zoran Predin
Zoran Predin, Janez Dovč, Robi Pikl in Goran Krmac
Janez Dovč in Zoran Predin
Zoran Predin, Janez Dovč, Robi Pikl in Goran Krmac
Prijavi napako
Komentarji
nemoremsespomnit
# 10.02.2013 ob 15:12
Zoran, bili so casi, ko so tvoji osebni pogledi na svet in tvoja glasba (Lacni Franz) iz najstnikov vlekli se zadnji novcek za koncert in pir. Niti najmanj mi ni zal nocnih "maratonov" proti domu, ker je po koncertih zmanjkalo za bus.

Danes je situacija drugacna, ne tresem se vec za vsak euro in tudi povratki s prireditev so manj naporni. A ne povratki s tvojih koncertov Zoran, nanje ze dolgo ne hodim vec. Umazal si veliko tistega, kar si v mladih letih gradil z zanosom in intuzijazmom. Za nas mnoge je stari Zoran odsel, za stalno. Ostali so le se redki LP-ji, s katerih obcasno pihnem prah in se ob hrestecem zvoku pustim odpeljati v case, ko je Zoran bil se Zoran...
Breathe
# 10.02.2013 ob 14:21
Zadnjič sem med skladbami, ki so mu še s Franzi dobro uspele, omenil tudi Naj ti poljub nariše ustnice. Medtem sem po radiu slišal neko novo verzijo te iste pesmi v Predinovi izvedbi...in lahko rečem samo...kaj ti je tega treba bilo.

Kot bi singel predvajal na 33...
jbzt
# 10.02.2013 ob 13:49
Kantavtor ?
Za mene buržujski recitator !
Brez Foruma 21 ne bi imel takšne reklame v "državnih" medijih.
schmied
# 10.02.2013 ob 15:09
"Mirno morje in dober kavs ti želi tvoj Miki Mavs." LF 1995
milimeter
# 10.02.2013 ob 16:15
malo mi grejo na živce predin, kreslin in lovšin, ker se mi zdi, da se šlepajo na stare uspehe.
Ples
# 10.02.2013 ob 15:07
Franzi so bili zakon
Matjaz82
# 11.02.2013 ob 10:22
Milimeter- gospodje izdajajo nove in tudi zelo dobre plošče (vsaj Kreslin in Lovšin, za Zoranove ne vem), igrajo veliko in težko bi se strinjal s tem, da se šlepajo na staro slavo. Res pa je, da je težko preseči to kar so storili v 80. Niso pač v stilu poprocka, ki se vrti po radijih ampak v koncertih so še vedno ta glavni.
MarijaP
# 10.02.2013 ob 16:35
Ja no, meni je bil pa všeč koncert. Briga me njegova politična usmerjenost. Primerjat ga iz časov s Franzem pa - a vi vsi ste 20 let skos enaki? Če vam ni všeč, ga pač ne poslušajte, ne berite novic o njem, a ne, simple as that .
Ples
# 10.02.2013 ob 15:21
En biser iz časov Franzev z naslovom Nič ni bolj nespodobnega kot sreča:

Kakšni časi.
Kakšni časi, za mladost ubit.
Nikoli več ne bo noben vladar,
ne šola, niti red, ne car
meni hrbta spet zravnal

in vrnil čist in mlad obraz
Janx
# 11.02.2013 ob 10:25
Kreslin prvi etno v Sloveniji, Lovšin -prvi roker in Predin prvi cigo :). Men so carji, mogoče še najmanj slednji.
tomaz1974
# 10.02.2013 ob 17:21
Dober koncert. Vsi izvajalci. Je pa bil itak vedno trn v peti partiji - tako je še danes.
www
# 10.02.2013 ob 20:25
Bila včeraj prvič na njegovem koncertu, bilo je super.

Če npr. Kreslinu ustreza etno z Beltinško bando, je Predin kot prerojen v swingu, čeprav sta oba začela kot rockerja. Lovšin pa meni nikoli ni bil všeč.
Nove note
link
Imset: Med slovenskimi glasbeniki ne čutimo rivalstva
19
14. november 2018 ob 09:38 Zasedba Imset, ki je pred kratkim izdala glasbeni prvenec z naslovom Persona, pravi, da z njimi na slovensko glasbeno sceno, ki je že potrebna prevetritve, prihaja nova, bolj mladostna energija.
Več novic ...
Kazalo