Romana bo izid albuma pospremila z muzikalom, za katerega obljublja, da je nekaj posebnega. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Romana bo izid albuma pospremila z muzikalom, za katerega obljublja, da je nekaj posebnega. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Romana in Lojze Krajnčan
Pri albumu Manjka mi, manjka je veliko vlogo odigral Romanin mož, Lojze. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Romana Krajnčan
Skupaj z zasedbo je Romana sinoči na promociji albuma predstavila tudi nekaj skladb z njega. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Družina Krajnčan
Romana je poudarila, da ji je v veliko zadovoljstvo, da so vsi člani družine vrhunski na svojih glasbenih področjih. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

"Jaz mislim, da je to krasna glasba in so radijske postaje - kako naj se izrazim - ozke. Da sploh ne poznajo glasbe. Ne znajo prisluhniti tistemu, kar se zdaj dogaja. Živijo v svojem svetu, ki je neki namišljeni svet. Tam se ustvarjajo neki hiti razumsko, kar zame sploh ni muzika. To je nekaj, da zaslužijo. Seveda pa če ti še tako slab hit vrtiš po radijskih postajah, se ti vtisne v spomin. Tudi jaz poznam veliko teh neumnih skladb. Zakaj? Ker če prisluhneš radijskim postajam, se ti vtisnejo v spomin," kritično gleda na aktualno radijsko krajino pevka in dodaja: "Žal mi je, da se glasbeni uredniki ne zamenjajo in malo poglobijo v malce drugačno glasbo ter ji prisluhnejo. Mislim, da je kriza poslušanja glasbe. Ljudje si ne vzamejo več časa, da poslušajo glasbo. Vse je nekako površinsko. To mene sploh ne zanima."

Na njenem novem albumu se je znašlo avtorskih skladb, ki se po Romaninih besedah uvrščajo v t. i. akustični popart, s pridihom šansona, džeza in klasične glasbe. "Tisti, ki me poznajo in spremljajo, vedo, da sem jaz že dolga leta vsestranska. Jaz sem glasbo za otroke dala na prvo mesto, ko sta bila otroka majhna. To se mi je zdelo super povezovati: petje otroških pesmi, starševstvo, pripovedovanje pravljic, obiski lutkovnih gledališč, razveseljevati otroke. Se mi zdi, da je bilo to eno lepo poslanstvo, in sem zelo ponosna, da smo toliko lepega in dobrega naredili za otroke, in otroci to še vedno radi prepevajo. Še vedno je tako, kot bi bilo včeraj," je pojasnila pevka.

Aranžmaji na albumu so delo njenega moža - skladatelja in dirigenta Lojzeta Krajnčana, avtorica vseh besedil pa je Bina Štampe Žmavc, slovenska pesnica in pisateljica ter tudi pevka in ljubiteljica gledališča. Avtorji glasbe so Lojze in Romana Krajnčan, violinist Miloš Simič in njun sin - diplomant nizozemske akademije za glasbo Kristijan Krajnčan. "Vsak smo na svojem področju tako vrhunski in sem zelo srečna, da lahko sodelujemo. Kristjan verjetno - če ne bi bila njegova mama - sploh ne bi prišel več v Slovenijo, ker ima toliko drugega dela. In z drugimi bendi sodeluje. V Libanonu so mu zdaj izdali album, za katerega bo distribucija po vsem svetu. Koncertira povsod," je ponosno spregovorila o družinski navezi Kranjčan, ki je "zakrivila" izid novega albuma.

Poleg albuma tudi muzikal
Vzporedno z novim albumom pa je nastala tudi predstava, kar projekt Manjka mi, manjka kot celoto naredi res nekaj posebnega. Po uspešnem muzikalu Ljubim te – spremeni se! Romana nadaljuje združevanje petja, plesa in humorja. "Če ne bi sodelovala v muzikalu Ljubim te, spremeni se, ki je res hit in ga še vedno velikokrat uprizarjamo, verjetno sploh ne bi začutila potrebe, da bi tudi te pesmi spravila v življenje na še malo bogatejši način. Če ti pesem pospremiš še s plesom in humorjem, se mi zdi, da je to za same ustvarjalce in gledalce neki presežek. To sem si ves čas želela, toda zdi se, da je šele zdaj prišel čas - ker se mi je zdaj začelo vse odvijati," je pojasnila Romana.

Pod režisersko taktirko Gašperja Tiča je tako nastala humorno-ganljiva pripoved o življenju in ljubezni, v kateri so se pod uličnimi svetilkami znašli pevka, ki bi zapela in povedala marsikaj, a nima komu, virtuozni harmonikar, ki prav tako služi s klobukom, in plesalci, ki preprosto znajo vse, a je njihov oder le na cesti.