Manu Chao po vseh celinah sveta že tri desetletja širi sporočila o strpnosti in sobivanju v ponorelem svetu. Foto: Blaž Tišler/Val 202
Manu Chao po vseh celinah sveta že tri desetletja širi sporočila o strpnosti in sobivanju v ponorelem svetu. Foto: Blaž Tišler/Val 202
Manu Chao
Koprski koncert bo gotovo pritegnil tudi številne Manujeve italijanske oboževalce. Foto: Andrej Šušmelj (Temma-X)

To poletje bo "revolucionar ritma in besed" prvič nastopil na Obali, v Kopru na Ukmarjevem trgu v neposredni bližini morja bo 15. julija izvajal svoje že skoraj ponarodele himne, kot so Clandestino, Bongo Bong, Me Gustas Tu, Politik Kills, Mi Vida, Welcome to Tijuana, Je ne t'aime plus ...

"Bolj angažiranega in predanega glasbenika bi težko našli. Njegovi koncerti, ki trajajo tudi po več ur, so eksplozija pozitivne energije in nalezljivih, živahnih plesnih ritmov. Pesmi so prežete s socialno tematiko, besedila pa so iz leta v leto bolj aktualna," pišejo organizatorji dogodka Temma-x.

Tri desetletja družbeno angažirane glasbe
Glasbeni kritiki o njegovih pesmih pravijo, da politika v glasbi še nikoli ni zvenela tako dobro. Aktualne tematike, kot so antipotrošništvo, problematika migrantov, vprašanje človekovih pravic se prepletajo s koktajlom rocka, reggaeja, punka, skaja in ostalih živahnih svetovnih ritmov. Manu poje v angleškem, španskem, italijanskem, portugalskem, francoskem in galicijskem jeziku.

V Kopru bo Manu Chao nastopil z La Venturo, ki jo sestavljajo kitarist Madjid, basist Gambeat in bobnar Garbancito. Zasedba je na letošnji turneji okrepljena še z dvema pihalcema, ki bosta še dodatno podžigala ognjeni repertoar. Manu bo poleg hitov, ki jih slovensko občinstvo vedno zelo dobro sprejme, na koncertu v Kopru predstavil še številna presenečenja v obliki do sedaj še neobjavljenih pesmi.

Manu Chao je leta 1987 skupaj z bratom in bratrancem ustanovil skupino Mano Negra, ki se je v zgodovino rockglasbe zapisala kot najuspešnejša francoska rockzasedba. Leta 1998 je začel solo kariero – nastali so štirje kritiško priznani studijski albumi. Prvi, Clandestino, je kmalu dosegel kultni status, leta 2001 je uspeh nadgradil s komercialno izjemno uspešnim Próxima Estación: Esperanza.

Prodaja vstopnic za koprski koncert se začne v ponedeljek, 18. maja. Glede na to, da ima Manu Chao veliko privržencev tudi onkraj meje z našo zahodno sosedo, bodo šle najverjetneje za med. Italijanski oboževalci ga v domovini sicer dolga leta niso imeli priložnosti slišati v živo, saj zaradi nestrinjanja s politiko nekdanjega premierja Berlusconija načelni Manu ni želel stopiti na italijanska tla. Je pa nato junija lani med drugim nastopil nedaleč od Kopra - v Briščikih pri Trstu.