Sodeloval je s svetovno znanimi glasbeniki, kot so Bjork, Bobby McFerrin in Christopher Young. Foto: Aleksander Remec
Sodeloval je s svetovno znanimi glasbeniki, kot so Bjork, Bobby McFerrin in Christopher Young. Foto: Aleksander Remec

Sting je bil zelo zadovoljen z nami in orkestrom Slovenske filharmonije, kar mi seveda veliko pomeni.

Rok Golob
Maja Keuc
Tudi Maja Keuc bo nastopila na Simfonični ekstazi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Sprostiti se morejo prave energije, ti se moreš postaviti na prave frekvence, glasba te poišče, ti pa jo moraš znati ujeti.

Rok Golob
Rok Golob - gost oddaje Sobotno popoldne

Simfonična ekstaza je projekt, s katerim sta Golob in Damjan Damjanovič iz Slovenske Filharmonije želela narediti dober cross-over koncert ter premakniti žanrske meje.

K sodelovanju sta tako povabila pisano mavrico glasbenikov: Tomija M (Siddharta), Majo Keuc, Tokaca (Dan D), Sabino Cvilak, Katrinas, Jadranko Juras, Laro Baruca, Evo Černe, Nuško Drašček, Matjaža Robavsa, Murata & Josa, Urško Majdič in Heavenix.

"Nastopajoče sem izbral po energiji, ki se ujema z mojo, vsi so izvrstni v tem, kar počnejo. Sabina Cvilak bo zapela narodno Zrelo je žito, Tomi Meglič mojo klasično skladbo Journey Of One Soul in z Laro Baruca Al' me boš kaj rada imela, Katrinas bodo pele Letim skupaj z Muratom & Josom, Nuška Drašček in Matjaž Robavs bosta pela Noč želja … Mislim, da bo noč zelo lepih melodij in energij," je za MMC povedal Golob.

Več o sinu skladatelja Janija Goloba lahko izveste v spodnjem intervjuju, in v videu iz oddaje Sobotno popoldne.

V Los Angelesu ste se izpopolnjevali na tečajih filmske glasbe. Kako je to potekalo?
Po študiju kompozicije na akademiji za glasbo sem se podal na podiplomski študij na znamenito Univerzo Južne Kalifornije v Los Angelesu. Zakaj? Ker imam rad vedno nove izzive, ker se rad vedno znova učim, raziskujem in spoznavam. Filmska glasba me je od nekdaj zanimala. Sicer sem moral v Los Angelesu začeti z ničle (v Sloveniji sem že imel nekaj kilometrine za sabo, veliko sem delal – od državnih proslav do sodelovanja z različnimi priznanimi glasbeniki …), tam pa se moraš na novo predstaviti. A očitno mi je kar šlo, saj so se tudi tam pokazala zanimiva povabila in stekla so uspešna sodelovanja z Američani.

Kakšno je življenje v Los Angelesu? Kaj zdaj počnete tam?
V Los Angelesu je lepo, sploh če prideš tja na dopust. Šalim se. Zelo rad se vračam v mesto angelov. Resnično. Všeč sta mi ta odprtost ljudi, pozitivna naravnanost, zelo mi je všeč podnebje, sonce definitivno spodbuja srečo, veselje in ljubezen v ljudeh. In všeč mi je, da ljudje tam sledijo svojim sanjam. Kadar pridem tja, se dobim s prijatelji v kreativnem smislu in delam nov projekt z gospelskupino Soul Activation.

Ste spoznali kakšnega znanega skladatelja filmske glasbe?
Seveda sem jih, in to kar precej. Moj profesorji so bili na primer trije legendarni skladatelji, ki so zdaj že vsi pokojni: Elmer Bernstein, Leonard Rosenman in David Raksin, ki je delal glasbo za Charlieja Chaplina. Spoznal sem tudi največja kralja filmske glasbe Johna Williamsa in Jerrya Goldmitha. Poleg drugih pa so tu še Christopher Young, John Debney, Michael Giacchino, Marco Beltrami in drugi. Tako da sem spoznal prav vse, ki so mi bili interesantni.

Imate radi muzikale?
Vse zvrsti glasbe imam rad, tudi muzikale, če so dobro narejeni - tako na filmu kot na odru. Tudi sam bi z veseljem sprejel izziv napisati glasbo za kakšen filmski muzikal.

Ali raje ustvarjate glasbo za filme ali glasbo za glasbo?
Pri kreativnem procesu ni razlike. Sprostiti se morejo prave energije, ti se moreš postaviti na prave frekvence, glasba te poišče, ti pa jo moraš znati ujeti - tako za film kot za poppevce in orkestre. Samo na malo drugačne frekvence se moreš naravnati, odvisno, za koga ustvarjaš.

Sodelovali ste že s številnimi znanimi imeni. Kako je bilo sodelovati s Stingom?
Sodelovati s takšnimi imeni je vedno imenitno, pa ne zaradi imen. Če ima nekdo takšno veljavo, pomeni, da je za to tudi že ogromno naredil, in če se ti ponudi priložnost sodelovanja, jo seveda sprejmeš z odprtimi rokami. S Stingom je bilo izvrstno. Koncerte z njim in Slovensko filharmonijo smo imeli v Sloveniji, Franciji in Monaku. Bližje smo se spoznali tudi s člani njegove skupine, imeli smo celo skupne zakulisne prostore, kar je pri tako velikih zvezdah redkost. Sting je super človek, skromen, govori zelo tiho, obenem pa je zelo prijazen in izjemno inteligenten. Ne mara se preveč fotografirati, saj raje naredi krog naokoli, ko vidi fotoaparate. Zelo je bil zadovoljen z nami in orkestrom Slovenske filharmonije, kar mi seveda veliko pomeni. Trenutno je njegov bobnar odlični Vinnie Colaiuta, s katerim sem poleti posnel material za novi album, ki bo izšel drugo leto.

Sting je bil zelo zadovoljen z nami in orkestrom Slovenske filharmonije, kar mi seveda veliko pomeni.

Rok Golob

Sprostiti se morejo prave energije, ti se moreš postaviti na prave frekvence, glasba te poišče, ti pa jo moraš znati ujeti.

Rok Golob
Rok Golob - gost oddaje Sobotno popoldne