Glasba
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 36 glasov Ocenite to novico!
Alfi Nipič in Jani Novak
Alfi Nipič je predal nagrado za življenjsko delo članu skupine Laibach Janiju Novaku. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Nipke, Jović in Zlatko
Nipke je že takoj po prejemu nagrade poudaril, da je to nagrada za slovenski hiphop. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Prismojeni profesorji bluesa
Prismojeni profesorji bluesa so odšli domov z nagrado za novince leta. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Hamo & Tribute 2 Love
Hamo & Tribute 2 Love so odkorakali z nagrado za izvajalca leta. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Magnifico
Magnifico je prejel nagrado za album leta. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Raiven in Neisha
Med nominiranci sta bili tudi Raiven in Neisha. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Dodaj v

Skupini Laibach nagrada za življenjsko delo: Do včeraj nisem verjel, da je to res

Tretja podelitev nagrad zlata piščal
13. junij 2017 ob 21:38
Ljubljana - MMC RTV SLO

Podeljene so glasbene nagrade zlata piščal za preteklo leto. Med nagrajenci so se znašli Nipke, Hamo & Tribute 2 Love, Magnifico, Prismojeni profesorji bluesa in Laibach.

Društvo Zlata piščal je tretje leto zapored s pomočjo strokovne akademije podelilo nove glasbene nagrade, ki pa se v slovenskem medijskem prostoru še niso popolnoma zakoreninile. Lanski prejemnik nagrade za življenjsko delo Alfi Nipič je tako letos za ta naziv čestital članom skupine Laibach.

"Lahko bi živeli tudi brez nagrad. V 37 letih, kolikor časa Laibach obstaja, jih nismo dobili prav veliko. Prejeli smo nagrado za najboljše oblečene Slovence, nagrado za druge najboljše oblečene Jugoslovane, nagrado za posebne dosežke, nagrado mesta Ljubljane, občinsko nagrado Trbovelj in tako postali častni občani ... Ta je prva, ki je strokovna glasbena nagrada. In moram priznati, da do včeraj nisem verjel, da je to res, in sem mislil, da nas nekdo vleče za nos. Je pa lepo, če je to res in da ni namen nagrade, da se nas hočejo čim prej znebiti," je po prejemu povedal prvi mož skupine Jani Novak.

Laibach so sicer tik pred izdajo novega albuma z naslovom Also Sprach Zaratustra, ki je narejen na temelju glasbe za gledališko predstavo Anton Podbevšek Teatra po delu Friedricha Nietzscheja Tako je govoril Zaratustra. Predstavo režiserja Matjaža Bergerja, v kateri nastopajo tudi Laibach sami, so prvič uprizorili marca lani.

Za njimi pa je med drugim nastop v Južni Koreji - po precej odmevnejših koncertih v Severni Koreji leta 2015 (na podlagi katerega je nastal tudi dokumentarni film Dan osvoboditve v režiji Mortena Traavika in Ugisa Olteja ter v koprodukciji Norveške, Latvije, Severne Koreje in Slovenije). "Južna Koreja za medije ni tako zanimiva kot Severna Koreja, zato je šlo precej mimo medijev. Toda tudi tam smo nastopili in Južni Korejci so bili presrečni, ker smo skoraj v celoti ponovili repertoar kot v Severni Koreji in predstavili film, in so zelo emotivno sprejeli naš nastop," je še dodal Novak.

Magnifico ter Hamo & T2L z nagradama
Album leta je šel v roke Magnifica za Charlatan de Balkan, s katerim prihaja 25. decembra v ljubljanske Stožice, kjer pripravlja samostojni božični koncert. "Nagrada mi pomeni zelo veliko, ker je strokovna nagrada in mi je niso dali zgolj moji kolegi, ampak tudi ljudje, ki so v glasbenem poslu in znajo še najbolje oceniti stanje. Je dobra protiutež popularnim nagradam, kjer se vse meče v en koš, in so bolj komercialne nagrade," je po prejemu nagrade dejal Magnifico. Samo spomnimo: aprila je dokumentarni film o Magnificu Charlatan Magnifique prejel viktorja oz. je ta šel v roke režiserke Maje Pavlin.

Izvajalci leta so postali Hamo & Tribute 2 Love, ki so februarja v razprodanem Kinu Šiška predstavili svoj novi album 3P, lansko leto pa so sklenili s praznovanjem 10. obletnice delovanja. "Nagrad ni nikoli preveč, čeprav mislim, da vsak teden, ko imamo nastop, dobimo nagrado, ko razprodamo prizorišče," je poudaril pevec in kitarist skupine Matevž Šalehar - Hamo in dodal: "Nagrade, kot je ta, potrebujemo še posebej zato, ker gre za strokovne nagrade in da ni vse prepuščeno glasu ljudstva. Mi smo zelo veseli, da smo jo prejeli. Ne vem pa, kako se bo to poznalo na naši nadaljnji poti. Vprašajte me čez pet let."

Priznanje za hiphop
Nagrado za skladbo leta je prejel raper Nipke za Noben me ne razume. "Nagrada je ene vrste potrditev in kompliment, ampak če sem iskren, sploh nisem vedel, da obstajajo te nagrade. Bil sem prijetno presenečen, ker sem dobil elektronsko sporočilo, da sem zmagal v kategoriji," je po podelitvi dejal Nipke. Kot je povedal raper, mu veliko več kot nagrade pomeni obisk na koncertih. "Rad vidim otroke na koncertih, kako so si prisvojili to skladbo," je dodal raper.

Po izidu debitantskega albuma leta 2015 je Nipke na koncertih začel pridobivati vedno večje občinstvo. "Precej časa že ustvarjamo in smo prisotni na tej sceni, ampak se nikoli prej nismo toliko izpostavljali. Za svoj album sem porabil kar nekaj časa, ampak vmes sem dozoreval, in nisem pričakoval, da bo prišlo do takšnih razsežnosti, sem pa vesel, da so ljudje sprejeli mojo glasbo," je zaključil Nipke.

Novinci z zavidljivo kilometrino
Novinci leta so postali Prismojeni profesorji bluesa, za katerimi je desetletna kilometrina po najrazličnejših klubih in beznicah. Lani so svoje sledilstvo na krilih albuma Family zbrali v Križankah, nato pa je sledil odhod v Združene države Amerike, kjer so se vrnili h koreninam. "To nagrado podeljujem našim staršem," je povedal baskitarist Miha Ribarič. Podobno kot Nipkeja je nagrada presenetila tudi Profesorje. "Ko pogledaš, kdo vse so bili nominirani, se potem bolje počutiš, ko prejmeš nagrado. Ker, če bi bili v kategoriji drugi nominiranci, nam ta nagrada ne bi pomenila nič," je še dodal Ribarič.

A čuti se, da nagrade, ki so jih tudi tokrat podelili v hotelu Union, za sabo še nimajo dolgega izročila. Slovenska popularna glasba jih je dobila pred tremi leti, po večletnem premoru. Tako je tudi letos marsikaterega glasbenika presenetil že sam obstoj, kaj šele nominacija oz. nagrada.

Seznam nagrajencev in nominirancev:

Skladba leta 2016: Noben me ne razume Nipke
(Nominiranci: Bakalina & Salamandra Salamandra - Ka se je dielu sviet, Neisha - Vrhovi, Nipke - Noben me ne razume, Raiven - Nov planet, Zlatko - Žive naj vsi narodi)

Izvajalec leta 2016: Hamo & Tribute 2 Love
(Nominiranci: Matter, Hamo & Tribute 2 Love, Siddharta, Mi2, Prismojeni profesorji bluesa, Raiven. Opomba akademije: Več nominirancev je prejelo isto število glasov.)

Album leta 2016: Charlatan de Balkan - Magnifico
(Nominiranci: Tabu - Nabiralka zvezd, Bakalina - Španabije, Magnifico - Charlatan de Balkan, Siddharta - Infra & Ultra, Werefox - Das Lied Der Machinen)

Novinec leta 2016: Prismojeni profesorji bluesa
(Nominiranci: Daniel Vezoja, BQL, Sandra Erpe, Prismojeni profesorji bluesa, Brest)

Življenjsko delo: Laibach
(Nominiranci: Buldožer, Avtomobili, Laibach, Jan Plestenjak, Vlado Kreslin)

Klavdija Kopina, foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Raiven
Hamo & Tribute 2 Love
Raiven
Nipke
Jure Longyka, Matevž Šalehar - Hamo in Peter Dekleva
Hamo & Tribute 2 Love
Prismojeni profesorji bluesa
Matevž Šalehar Hamo
Zlatko
Prijavi napako
Komentarji
artoum
# 13.06.2017 ob 23:14
jao, spet ta slatko. ma kdo ga posluša
raknac navi
# 14.06.2017 ob 09:05
Kot ze receno. To ni bend za preprost folk.
slaffcek
# 13.06.2017 ob 23:05
miki miška nagrade
tim sein
# 15.06.2017 ob 10:34
@Fleaa
Ne samo to. Premore tudi Siddharto, Jana Plestenjaka in Žagarco, Modrijane in še veliiiiko drugega...
SvarunNoordung
# 14.06.2017 ob 09:14
Laibach edina slovenska skupina, ki je zmeraj pred časom ... čestitke.
IchIch
# 15.06.2017 ob 21:07
No.1 A - Prismojeni profesorji bluesa
No.1 - Magnifico

Stvar okusa. In o okusih se nikoli ne razpravlja.
nordnung
# 14.06.2017 ob 00:46
Raiven pa kr v flyfotkah...
Matjaz82
# 15.06.2017 ob 14:48
Kakšna pa je to sploh nagrada? Prvič slišim. Malo se mi zdi da to dela eikpa Val202 in rtv, za katere obstajajo itak samo Laibach in Hamo. Laibach pa oprostote niso več niti blizu. Prodani "spektakli" in nabijanje po sintičih. Brez Irwingov sploh ne bi nihče vedel za njih, brez panka in Pankrtov, ki bi si po mojem to bolj zaslužili glede na njihovo obletnico, pa sploh ne bi začeli in se usedli na vlak v udobnem letu 1982, par let po preboju.
Fleaa
# 14.06.2017 ob 11:16
a to je to kar premore naša glasba?
dharma
# 13.06.2017 ob 23:28
Se ve kaj pomeni nagrada za življensko delo...
artoum
# 13.06.2017 ob 23:25
https://www.youtube.com/watch?v=Glu9wA4H
jE0
artoum
# 13.06.2017 ob 23:22
Laibach so dejansko nekaj premaknili. nemški Rammstein je kopiral Laibach. vokal so zamenjali in naredili nekako bolj tekoče, spevno. sam koncept je pa njihov. samo tišina kar se tiče Laibach-a
izo
# 14.06.2017 ob 10:04
nemški Rammstein je kopiral Laibac

say what?
georgewasbest
# 13.06.2017 ob 23:14
Tisti, ki kritizirate Laibach - pojdite na koncert, poglejte si jih v živo. Slava jim, preredki rešujejo slovensko glasbo.
Adi H.
# 14.06.2017 ob 02:54
Dovolj je, da greš v S. Korejo, pa postaneš popularen.
luka101
# 14.06.2017 ob 07:38
Laibach; največji nateg v zgodovini slo. glasbe. Oni so bili kao antirežimski bend, potem pa so ob neki obletnici Kučana kot častnega predsednika povabili na neko okroglo mizo, kjer so mu najprej peli hvalospeve, potem pa skupaj modrovali o demokraciji.
Kazalo