Jefferson Airplane je osvajala s psihedeličnimi bluesrockovskimi uspešnicami, kot sta Somebody To Love in White Rabbit. Foto: EPA
Jefferson Airplane je osvajala s psihedeličnimi bluesrockovskimi uspešnicami, kot sta Somebody To Love in White Rabbit. Foto: EPA

stdesetih let.

Glasbenik se je poslovil v letu, ko je Ameriška diskografska akademija napovedala, da bo skupino Jefferson Airplane počastila s posebnim grammyjem za življenjske dosežke. Glasbeni svet je izgubil resnično ikono, je v izjavi zapisal predsednik združenja Neil Portnow.

Paul Kantner je z Martyjem Balinom in Grace Slick legendarno zasedbo ustanovil sredi šestdesetih let v San Franciscu. Pravzaprav je skupina nastala, ko je leta 1965 prej folkizvajalec Balin po prodoru britanske glasbe med ameriške poslušalce s The Beatlesi na čelu sklenil, da ustanovi rockovsko skupino. "Bil je prvi, ki sem ga izbral, da se pridruži skupini in prvi, ki me je naučil, kako se zvije džojnt. In čeprav vem, da se je najbolje počutil v vlogi hudičevega odvetnika, sem prepričan, da si je prislužil svoja krila," je ob slovesu prijatelja zapisal Balin.

Simbol hipijevskega poletja ljubezni
Prepoznavna po psihedeličnem bluesrocku je bila z uspešnicami, kot sta Somebody To Love in White Rabbit, simbol takratne hipijevske kulture in t. i. poletja ljubezni v domačem San Franciscu. Nastopali so na vseh najodmevnejših ameriških rockovskih festivalih tistega časa - v Montereyju (1967), Altamontu (1969) in na Woodstocku (1969), na slednjem ob glasbenih velikanih, kot so Janis Joplin, Jimi Hendrix, Joan Baez in Who. Skupina je začela razpadati kmalu za tem, ko je Kantner izdal prvi samostojni, kritiško dobro sprejeti album Blows Against the Empire.

Kantner, ki je bil znan po svojih razvpitih izjavah v podporo uživanja drog, je umrl zaradi odpovedi več organov, čemur je sledil srčni napad. Imel je tri otroke - dva sinova, Garetha, ki je filmski producent, in Alexandra, glasbenika, ki je občasno nastopal z Jefferson Starship, iz zveze s pevko skupine Grace Slick pa tudi hčer Chino, TV-voditeljico in igralko.
Svoje sožalje sta Kantnerjevi družini, prijateljem in oboževalcem na Facebookovem profilu izrazila še živeča člana zasedbe The Doors. "Brez zvoka skupin The Doors in Jefferson Airplane, ki sta obe tako korenito prispevali k oblikovanju prepoznavnega zvoka šestdesetih in sedemdesetih let, glasba ne bi bila enaka."