Legendarni glasbenik je prejel dve nominaciji - za najboljši album in za najboljšega britanskega umetnika. Foto: EPA
Legendarni glasbenik je prejel dve nominaciji - za najboljši album in za najboljšega britanskega umetnika. Foto: EPA
Disclosure
Howard in Guy Lawrence iz britanskega elektronskega dvojca Disclosure. Foto: Reuters
One Direction
Britanska popzasedba One Direction se s pesmijo One Way Or Another (Teenage Kicks) poteguje za nagrado za najboljši single, prislužili pa so si tudi nominacijo za najboljšo britansko skupino. Foto: EPA

Znani so nominiranci za brite, s štirimi nominacijami vsaka pa sta v ospredju prej omenjeni zasedbi, ki se potegujeta za nagrade v naslednjih kategorijah: za najboljši singel, za najboljšo britansko skupino, za najboljši album in za najprodornejše umetnike.

Alternativni rockerji Bastille, ki jih je med zvezde izstrelila uspešnica Pompeii z debitantskega albuma Bad Blood, so nad štirimi prejetimi nominacijami nadvse zadovoljni in obenem čisto presenečeni: "Ko smo ustanovili zasedbo, si nismo nikoli upali niti pomisliti, da nas bodo kdaj prepoznali in nagradili na tak način, tako da je to veliko presenečenje," je dejal Dan Smith iz štiričlanske skupine, ki je na glasbeno prizorišče vstopila šele leta 2010.

Elektronski dvojec Disclosure je na Otoku tudi zelo priljubljen, znani so po uspešnici White Noise, ki so jo posneli še z enim elektronskim dvojcem, zasedbo AlunaGeorge, njihov debitantski album Settle pa bo skušal osvojiti prvo mesto v kategoriji "naj" albumov.

Dobrodošel nazaj, David Bowie!
Medtem ko novi obrazi prednjačijo na listi nominirancev, pa na seznamu izstopa tudi ime legendarnega Davida Bowieja, ki se je lani po dolgem premoru vrnil s svežim glasbenim materialom.

Ta je bil pri občinstvu očitno zelo dobro sprejet, saj se 67-letni glasbenik poteguje za dve nagradi - njegov album The Next Day je nominiran v kategoriji najboljših albumov. Poleg zasedb Bastille in Disclosure ter Bowieja se za naziv "naj" album potegujejo še zasedba Arctic Monkeys z albumom AM in Rudimental z albumom Home.

David Bowie pa je nominiran še v kategoriji najboljših britanskih umetnikov - v tej kategoriji je pevec prejel nagrado že leta 1984 - letos pa so ob njem nominirani še Jake Bugg, James Blake, John Newman in Tom Odell.

V kategoriji najboljših umetnic se za nagrado potegujejo: Birdy, Ellie Goulding (ki 8. 2. prihaja v Műnchen), Jessie J, Laura Marling, Laura Mvula, v kategoriji najboljših britanskih zasedb pa najdemo naslednja imena: Arctic Monkeys, Bastille, Disclosure, One Direction, Rudimental.

Dve nominaciji je poleg Bowieja prejela še fantovska popzasedba One Direction - s pesmijo One Way Or Another (Teenage Kicks) se poteguje za nagrado za najboljši singel, prislužili pa so si tudi nominacijo za najboljšo britansko skupino.

Mednarodni nominiranci so ...
Nominiranci v mednarodnih kategorijah so Janelle Monáe, Katy Perry, Lady Gaga, Lorde in Pink (nominiranke v kategoriji najboljša mednarodna umetnica); Bruno Mars, Drake, Eminem, John Grant, Justin Timberlake (nominiranci v kategoriji najboljši mednarodni umetnik); Arcade Fire, Daft Punk, Haim, Kings Of Leon, Macklemore & Ryan Lewis (nominiranci v kategoriji najboljša mednarodna zasedba).

Nagrade brit so britanska različica ameriških nagrad grammy, zmagovalce pa izberejo z glasovanjem več kot tisoč zastopnikov glasbene industrije.

Nagrade bodo podelili 19. februarja v londonski O2 Areni.