Glasba
Lea Sirk
Veliko nagrado je osvojila Lea Sirk. Foto: David Lotrič
MMS
Prireditev sta vodili Bernarda Žarn in Lorella Flego. Foto: MMC RTV SLO

Video: Lea Sirk osvojila veliko nagrado Melodij morja in sonca

14 novih poletnih pesmi
14. julij 2018 ob 11:25,
zadnji poseg: 15. julij 2018 ob 00:04
Portorož - MMC RTV SLO

Velika nagrada letošnjega, že 38. festivala Melodij morja in sonca, je šla v roke Primorki Lei Sirk s skladbo Moj profil. Zmagovalna skladba je prejela tudi nagrado strokovne žirije za najboljšo glasbo.

Letos mineva 40 let od prvega festivala Melodije morja in sonca. V zadnjih letih je poletni amfiteater portoroškega Avditorija postal dom tega priljubljenega poletnega festivala, ki je gostil tudi letošnji, že 38. MMS.

Veliko nagrado festivala je osvojila letošnja predstavnica Slovenije na Evroviziji - Lea Sirk je prejela največ točk v seštevku točk telefonskega glasovanja, glasovanja občinstva v Avditoriju, glasovanja izbranih radijskih postaj in glasovanja strokovne žirije. Lea Sirk je domov odnesla tudi nagrado strokovne žirije za najboljšo glasbo.

Nagrado žirije za najboljšo izvedbo je dobila Manca Špik za pesem Kjer pomol poljubi morje, nagrado za najboljše besedilo je dobil Bogdan za pesem Kanela, nagrado za najobetavnejšega izvajalca oz. nagrado Danila Kocijančiča pa je prejela skupina Proteus za pesem Odklop.

Strokovno žirijo so jo sestavljali predsednica Marta Zore, Patrik Greblo, Damjan Levec - Emperatrizz, Alesh Maatko in Dajana Makovec.

V nedeljo si boste lahko prebrali reportažo s festivala.


Za pet nagrad strokovne žirije in veliko nagrado festivala se je potegovalo 14 novih poletnih melodij. Poleg omenjenih so se na odru Avditorija Portorož predstavili še Steffy, The Plut Family, Swing Deal, Mila, Laurylin & Jan Bogatič, Irena Vrčkovnik in Mjav, Klapa Semikanta, Prifarski muzikanti, Ana Štokelj in Kalamari. Nastopajoče je spremljala festivalska skupina pod vodstvom Tomija Puricha.

Pester spremljevalni program
Spremljevalni program je bil letos posvečen Bertiju Rodošku, "očetu" festivala. Na oder so stopili Oto Pestner, ki je na festivalu slavil kar štirikrat (dvakrat kot izvajalec in dvakrat kot avtor), gledališki igralec Primož Forte, lanski zmagovalec MMS-ja Isaac Palma in Klemen Orter, ki je na festival MMS 2016 prejel kar tri strokovne nagrade.

Skozi prijetne poletne melodije letošnjega festivala sta nas popeljali Lorella Flego in Bernarda Žarn.

Zmagovalni skladbi 38. MMS-ja in skladbam, ki jih je nagradila žirija, lahko prisluhnete spodaj. Zamudniki pa si lahko ogledate tudi celoten festival.

VIDEO
Lea Sirk - Moj profil
VIDEO
Bogdan: Kanela
VIDEO
Skupina Proteus: Odklop
VIDEO
Manca Špik: Kjer pomol poljubi morje

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
Ples
# 14.07.2018 ob 22:02
Voditeljici sta kar ok, sploh obleke, pa tudi njuna energija. Ampak: a je res treba skoz nabijat te stereotipe ženske-moški, no? :(
Zgleda, da eni še vedno mislijo, da juha ne more biti super tudi brez govedine.
KEFLAVIK1
# 15.07.2018 ob 08:42
z vsem spoštovanjem do pesmi, izvajalcev, avtorjev - KJE SO TISTE DOBRE POLETNE MELODIJE, KI GREDO TAKOJ V UHO?
Ples
# 15.07.2018 ob 00:01
@fiston
Ha, ha drugo ali tretjerazredna pevaljka zmaga

To je pa grdo. Lea pač ni neka žnj "pevaljka". Razumem, da ti ni všeč ona, njen stil, njena glasba - nič narobe s tem - ampak žaliti jo takole je pa pod nivojem.

Daj povej, kdo bi po tvojem moral zmagati? Kdo je bil danes prvorazredni pevec/pevka?
Ples
# 14.07.2018 ob 22:33
Ponavadi mi gre pri teh festivalih že v prvih 15 minutah kdo na živce, tokrat pa šele zdaj, na koncu, ti umetni Prifarci so res adijo.
Tako da nek napredek letos je. (Ali pa sem izjemno dobre volje)
brazgotinec
# 14.07.2018 ob 22:39
doma imam tri tv škatle, kadarkoli zadnja leta kakšno odprem, ven skočijo prifarski muzikanti.
Ufo
# 14.07.2018 ob 22:17
"Kjer pomol poljubi morje" = "je najlepši čas življenja" od Moni Kovačič

Raayu je zmanjkalo idej, pa je skopiral del prve zmagovalke mms:
ključni del refrena Mance Špik je enak zadnjemu delu refrena Nasmeh poletnih dni.
zamudnik
# 14.07.2018 ob 22:16
To, s čimer je nastopila Manca Špik, me je razsvetlilo, da se je Raay vrgel tudi v napad na play listo Radia Aktual
reorah
# 14.07.2018 ob 16:05
@Mr.Blobby
Nagrado za naj besedilo bo prejel Mef, nagrado občinstva Manca Špik...Kako predvidljivo!

Pa tudi spletno nerganje je zelo predvidljivo. Tisti pravi "naval" brez dvoma šele sledi.
Nič novega.
313
# 14.07.2018 ob 14:21
Nagrado za naj besedilo bo prejel Mef, nagrado občinstva Manca Špik...Kako predvidljivo!

Vsaj za Mefa lahko trdim. da v 99% tudi zasluženo. Letos je spet dvakrat v igri, enkrat s svojim imenom in enkrat s psevdonimom.
zamudnik
# 15.07.2018 ob 00:17
Tonski mojster bi se lahko vsaj za TV prenos malce bolj potrudil (v glavnem presuhi vokali, razmerje med inštrumenti na momente totalno mimo itd.).

To je pa popolnoma res.
Kla_Man
# 14.07.2018 ob 18:52
Če vas ne zanimajo Melodije morja in sonca, preprosto ignorirajte novico in greste naprej. Glede na to, da že v naslovu piše o čem se gre, ne rabite sploh odpirati novice. Simpl. K pasulj. Jao, zafustriranci. Od takih je treba samo bežati stran kolikor se le da. :)
zigag
# 15.07.2018 ob 08:04
Mislim da je bila Manca Špik boljša za zmagovalno pesem glede na tip festivala. Čestitke Lei a preveč me izvedba s plesom in interpretacijo spominja na Emo in ni nekega preskoka razen obleke. Zanimiva pesem, a ne vem če primerna za zmagovalno.
Upam da bo nekoč bolje in se vrnejo stare MMS.
Anar Hija
# 15.07.2018 ob 00:33
Vsem kritikom:
1. Bilo je telefonsko glasovanje in ni/ste glasovali.
2. Pojdite kdaj na kakšen festival poslušat v živo in boste videli, kakšna je razlika občutka izvajane pesmi in dojemanja izvajalca, ko ga vidiš/slišiš v živo ter na TV.
3. Vsi, kateri pogrešate retro tipa O.Pestner: časi gredo naprej. Meni se tudi kolca po MMS-u tipa Domicelj, Gu-gu, Bazar... nori časi. Ampak čas gre naprej. In Lea je že tam, ostali se še kalijo ali iščejo.
4. Veze in poznanstva: če ima kdo kaj konkretnega, sem med prvimi, ki bi rad konkretne podatke. Če je zgolj favšija, je vse po starem in po slovensko.
5. PS: V živo ali na matrico: vse izvajalce je načeloma spremljal hišni band Tomija & Co. Je pa danes v muziki tako, da se veliko v ozadju uporabljajo matrice (vnaprej na takt posneti material) in je zgolj od izvajalca odvisno, kako se je pripravil za živi nastop. Ne mislite pa, da so vse tiste kitare recimo Kalamarov dejansko kaj zaigrale - v živo so igrali zgolj fantje in punci v ozadju.
Zanimivo bi bilo dandanašnji definirati muziko tako, da bi na takih festivalih bilo vse izvajano zgolj v živo. A kot rečeno pod tč. 3, trendi muzike se ves čas spreminjajo in danes je trend pač takšen, da je ogromno stvari ne le "zaigranih" na računalniku, niso samo sampli (vzorci) temveč je ogromno tudi produkcije (zvočna podoba, ki se med komadom tudi spreminja itd). Stvari skratka, ki se jih v živo ne da izvesti, da ven dobiš original skladbe. Karkoli drugega bi pa pomenilo, da bi izvajalec nastopal v priredbi svojega lastnega komada. Sicer pa je to stvar strokovne žirije festivala, da o tem odloči pred prijavo komadov - jasna zapisana pravila.

Enivej, smo lahko samo veseli čim več festivalov, čim več muzike in definitivno - čim več konstruktivne kritike - ta premika stvari naprej. A eno ostaja: končno je minila norost, ko so na takšne festivale hodili narodno-zabavljaški bandi (letos zgolj še Prifarski SDS/VSO hišni band in one punce z Ireno Vrčkovnik) in se vračajo pop bandi. Ker, MMS je pop festival in ne NZ, kot so nekateri zmotno ocenili

PS: Veste zakaj podpiram Leo Sirk? Ker je samosvoja, ker ne deluje, da bi naredila vse za slavo, za popularnost. Ker hoče s svojim nastopom, besedili in celotnim pristopom nekaj povedati - ima kaj povedati. Ker ni pojoča missica ampak je top pevka. In ja: nič ne bi bil jezen, če bi nocoj zmagala Manca Špik. Mogoče celo katera/kateri tretji. Sem pa vesel, da so minili časi, ko bi takšen festival ovojile razne Nuške Drašček, mali okrogli argentinec, prifarci in podobne-dajmo-naši glasbene bedarije.

Naj zmaga muzika!

Čestitke, Lea!
Figeto
# 15.07.2018 ob 00:15
Njej frizer in tisti, ki jo oblačijo so za v zapor.
reorah
# 15.07.2018 ob 00:07
@fiston
Ha, ha drugo ali tretjerazredna pevaljka zmaga

Predvsem tvoj komentar odraža drugo ali tretjerazredno osebnost...
Ples
# 15.07.2018 ob 00:03
@patria
edina ki, sta si zaslužila zmago sta Manca Špik in Klapa Semikanta, vse ostalo pa je eno samo sranj..

Kako smo si različni .. meni pa je bilo to dvoje obupno, pa tudi Prifarci so v tem rangu
iztrd
# 14.07.2018 ob 22:24
Se vidi, da se Italijani spoznajo na svoj posel. Italijanki sta dobro vedeli, kako se obleči za tak festival in kaj se zapoje na njih ...
zamudnik
# 14.07.2018 ob 22:21
"Kjer pomol poljubi morje" = "je najlepši čas življenja" od Moni Kovačič

Takrat je bilo to še nekako poslušljivo, tudi Moni je imela v sebi nek naraven seksapil in je zadeva zvenela kolikor toliko spontano. To danes pa je nevredno kakršnegakoli kolikor toliko resnega festivala.
Ples
# 14.07.2018 ob 22:12
Ne vem, kako to, ampak vse Bernardine obleke so mi lepše od Lorellinih.
iztrd
# 15.07.2018 ob 02:05
Jaz sem takoj rekel, da sta bili Italijanki super. Publika "na terenu" in žirija sta to opazili, vsi ostali pač ne.

nekateri pa tudi ne zaradi določenih principov (češ, to je slovenski festival in Italijani na njem "nimajo pravice" zmagati).

Tak argument bo vedno prisoten, ne bi pa smel biti odločilen.

Drugače pa se strinjam, da je lahko tudi vprašljiva duša festivala, če zmaga takšna pesem, kot je bila zmagovalna Lee Sirk, ki na prvi pogled z morjem, soncem in obmorsko kulturo nima praktično nobene povezave, še manj pa tipičnega melosa za to okolje in same melodičnosti, ki je bila nemalokrat za ta festival značilna.

To se dogaja že nekaj let in ta "duša" se utegne povsem izgubiti. Pred festivalom so "glavni" okrog prireditve rekli, da so veseli velike raznolikosti med skladbami in da to podpirajo, kar bi lahko vodilo do ene mešanice skropucal žanrov in tematik, zaradi česar bi festival lahko odstopal samo še po imenu.
Figeto
# 15.07.2018 ob 00:20
A ni tonski njen mož?
zamudnik
# 15.07.2018 ob 00:14
Velika nagrada … 3000 evrov. Upam, da tega slučajno ni videl kak urednik televizijsko podprtih festivalov v t. i. vzhodni Evropi, ker bi ga zvilo od smeha.
Druga Švica
# 15.07.2018 ob 00:09
Da bomo še malce strokovni; Lea Sirk je dobra pevka in ena redkih danes zvečer, ki ni bila fouš. Je pa malce nefer do drugih, ker je imela musko na playback za razliko od večine, ki jih je v živo spremljal band. Tonski mojster bi se lahko vsaj za TV prenos malce bolj potrudil (v glavnem presuhi vokali, razmerje med inštrumenti na momente totalno mimo itd.). Stilsko pa so bile pesmi tako različne, da je manjkala samo še kakšna narodno-zabavna. In ravno to je že leta največji problem MMS-a. Večini (mlajših) izvajalcev pa manjka "kilometrina". Ponavadi gredo iz garaže naravnost na MMS. Sicer pa pride na festival tisti, ki ima dobre veze (že od nekdaj).
josh k.
# 14.07.2018 ob 23:33
Res je, ponavadi je bil spremljevalni del boljši od tekmovalnega, nocoj ravno obratno.
Druga Švica
# 15.07.2018 ob 09:35
Anar Hija
15.07.2018 ob 00:33

Vsem kritikom:

Zanimivo bi bilo dandanašnji definirati muziko tako, da bi na takih festivalih bilo vse izvajano zgolj v živo. A kot rečeno pod tč. 3, trendi muzike se ves čas spreminjajo in danes je trend pač takšen, da je ogromno stvari ne le "zaigranih" na računalniku, niso samo sampli (vzorci) temveč je ogromno tudi produkcije (zvočna podoba, ki se med komadom tudi spreminja itd). Stvari skratka, ki se jih v živo ne da izvesti, da ven dobiš original skladbe.

Kr neki. Al je muska na playback (tako kot na Evrosongu - že vedo zakaj), al pa v živo. Tale MMS je bil pa nekvalitetna sprdačina in mešanje enega in drugega....... zvočna podoba, ki se med komadom tudi spreminja ....med katerim komado (odigranim v živo ali na playback pa se "zvočna podoba" ne spreminja, lol. O "samplih" raje ne bi, ker vidim, da ne veš čisto kaj to pomeni v glasbi (ne samo moderni).

V glavnem: ne morš mešat R&B-ja, latino ritmov, dalmatinskih klap in Irene Vrčkovnik na enem samem festivalu. Izpade kot bolšji sejem na katerem sicer dobiš vse, kvaliteta pa je zelo vprašljiva. MMS se mora končno odločiti kaj želi biti. Ali pop festival, ali rock festival, ali dalmatinski (Splitski) festival, ali pa kr neki, kar je danes.
zamudnik
# 14.07.2018 ob 23:55
Telefonisti pa predvidljivo, za Špikovo. Predvidljivo, če vemo, da nas glasbeno vzgaja Radio Aktual.
iztrd
# 14.07.2018 ob 23:30
Tokratni spremljevalni program pa je obupen. To naj bi bilo posvečenu Rodošku? Kolikor vem, je bil človek veseljak, tu bi se pa skoraj zjokali ...
iztrd
# 14.07.2018 ob 23:24
Jah, iz palme se je pretvoril v vrbo žalujko ...
Ples
# 14.07.2018 ob 23:10
Tole s tem stand up igralcem pa ni za gledat, pač tako.
zamudnik
# 14.07.2018 ob 22:23
Na, zdaj pa še en produkt totalnega glasbenega diktata Radia Aktual.
Ples
# 14.07.2018 ob 22:09
O, lej jo Leo. Fajn outfit, pa tud sicer, kul.
por
# 14.07.2018 ob 21:48
Italijanki zaenkrat najboljši! #2
Yeru
# 14.07.2018 ob 17:05
Kje je Mario, kaj bomo brez scenarija kjer igrata z Lorelo kao osrcek ki se zbada, in zakaj ne bomo videli kako se Mario nauci 1italiansku stavek ob katerem avditorij ponori??!? Eh rtv no...
Kemik
# 15.07.2018 ob 01:43
Čudno mi je, da v vsej zgodovini Melodij morja in sonca ni bilo še nobene zmagovalne pesmi italijanskih izvajalcev, glede na to, da vsako leto nastopi kakšen italijanski predstavnik. Edino ena zmagovitih pesmi Faraonov (E Tristemente) je imela italijanski naslov.

Ko sem videl tip točkovanja, mi je bilo vse jasno. Radijske postaje seveda ne bodo glasovale za italijansko pesem, ker Slovenci večinoma ne razumejo besedila in za slovenske radijske postaje potemtakem vse skupaj ni zanimivo, sploh za komercialne ne. Prav tako zanjo ne bodo glasovali v telefonskem glasovanju tisti Slovenci, ki jim je pomembno besedilo (in njegovo razumevanje), nekateri pa tudi ne zaradi določenih principov (češ, to je slovenski festival in Italijani na njem "nimajo pravice" zmagati).

Kar se mene tiče, sta si italijanski predstavnici na letošnji izvedbi zaslužili precej boljšo uvrstitev od te, ki sta jo na koncu tudi dejansko dosegli. Kaj ostali mislite na to problematiko (mislim, da je fer, da se nekako opozori na to in odpre tudi to temo)?

Drugače pa se strinjam, da je lahko tudi vprašljiva duša festivala, če zmaga takšna pesem, kot je bila zmagovalna Lee Sirk, ki na prvi pogled z morjem, soncem in obmorsko kulturo nima praktično nobene povezave, še manj pa tipičnega melosa za to okolje in same melodičnosti, ki je bila nemalokrat za ta festival značilna. Oz., kako nekako ločiti med Emo, Popevko in Melodijami morja in sonca, da ne bi bilo na prvi pogled v bistvu vse isto in netematsko ...
gospod iskreni
# 15.07.2018 ob 01:32
Se strinjam s komentarjem druga švica. Leja ni slaba izvajalaka, ampak kdorkoli drugi s tako izvedbo pac ne bi zmgal. Njen tip je pac en najmočnejših na RTVju. Pa me sploh ne moti ce ne bi bilo ocitno
zamudnik
# 15.07.2018 ob 00:12
edina ki, sta si zaslužila zmago sta Manca Špik in Klapa Semikanta, vse ostalo pa je eno samo sranj..

Dve najbolj "terasa style" popevčici celega večera … Če bi pevka znala peti oz. ne bi imela začetniške treme, bi bila po kriteriju zanimivosti skladbe tudi tista debitantka bolj vredna nagrade.
reorah
# 14.07.2018 ob 23:55
Zmagovalna pesem mi še ni zlezla, je pa Lea nevomno izjemna profesionalka, ena največjih pri nas. Čestitke!
Lucerna
# 14.07.2018 ob 23:49
No ja, ni glih melodija morja in sonca...
iztrd
# 14.07.2018 ob 23:14
@Ples
najlon kožne barve čez hrbet, to mi je pa res odbijajoče, grrr, ne maram tega, tudi pri umetnostnem drsanju ne

Nisem si mislil, da bi kaj takega lahko imela skupnega.

(aja, pa frizura mi tokrat ni bila nekaj ...)

Frizura je bila grozna in ta obrit slog je passé, kot pravi. Čas je, da si ona ali njeni stilisti izmislijo kaj drugega.
Ples
# 14.07.2018 ob 23:12
Sploh pa bi se lahko tale Isaac Palma drugače oblekel, no.
madaja
# 14.07.2018 ob 21:51
Do zdaj še najboljše trieštinke
pacek17
# 15.07.2018 ob 10:18
Coldplay se je strinjal, da je vkradla melodijo iz začetka pesmi?
nikagaja
# 15.07.2018 ob 08:02
sem poslusala samo od lee. meni popolnoma nezanimivo. ne vem, to ni vec glasba. kje so tisti casi, ko so bile melodije res melodije.
Figeto
# 15.07.2018 ob 00:02
Je kdo dvomil? Kaj delajo zveze.
igneus
# 14.07.2018 ob 22:50
iztrd
Jaz se še od Evrosonga nisem pobral.

Ples
Ni krize, če ne bi bila, bi na tem portalu hudo izstopala.
iztrd
# 14.07.2018 ob 22:42
Kako lep naslov imajo Kalamari: "Z mano se ne da" ... Samo dodajo naj ... zmagati na Eurosongu.
Ples
# 14.07.2018 ob 22:38
Ampak ena besedila, ojoj prejoj .... Tale debitantka, nehajte no
Slovan65
# 14.07.2018 ob 22:01
S tem festivalom nič ni narobe. Morje, poletje, tople julijske noči, prve simpatije, prva ljubezen. Skoraj kot Splitski festival.
Le glasba je slaba.
sikerjosi
# 14.07.2018 ob 21:31
ta pesem hey dj....je 100% kopija megan markle dear future husband
Figeto
# 15.07.2018 ob 02:20
+ muzikantje. Ma kdo to forsira?
Nove note
link
Imset: Med slovenskimi glasbeniki ne čutimo rivalstva
17
14. november 2018 ob 09:38 Zasedba Imset, ki je pred kratkim izdala glasbeni prvenec z naslovom Persona, pravi, da z njimi na slovensko glasbeno sceno, ki je že potrebna prevetritve, prihaja nova, bolj mladostna energija.
Več novic ...
Kazalo