#Selfie so številni označili za najslabšo pesem letošnjega leta. Foto: YouTube
#Selfie so številni označili za najslabšo pesem letošnjega leta. Foto: YouTube
Andrew Taggart in Alex Pall sta svoje moči združila v duetu The Chainsmokers leta 2012. Foto: Facebook stran The Chainsmokers

Za nekatere je skladba o 'sebkih', ki je na začetku leta preplavila družbena omrežja, pomenila padec Black Friday Rebecce Black s prestola najslabših skladb. Toda nadležni refren "Let me take a selfie" (v slovenščini: naj posnamem 'selfieja') in še bolj nadležno besedilo nista bila omejitev za rast priljubljenosti. Duet za imenom The Chainsmokers sta s #Selfie dokazala, da je lahko "najslabša mogoča skladba" briljantna.

Gre za standardno klubsko skladbo, ki se norčuje iz pogostih pogovorov deklet na straniščih, medtem ko uživajo v nočnem življenju. "Naredila sva melodijo, ki se je prelagala naokoli. Ideja za besedilo pa je prišla, ko je neko dekle reklo: 'Naj posnamem 'selfija'," je ozadje za do zdaj največjo spletno uspešnico leta v pogovoru za spletno stran Radio.com pojasnil Taggart.

Šala, ki je postala uspešnica
Skladba je duetu prinesla milijonsko pogodbo z založbo Dim Mak. Newyorška didžeja sta že pred njo pozornost vzbujala s svojimi remiksi. "Imela sva idejo, da bi posneli video, kjer naši prijatelji in oboževalci delajo 'selfieje'," je pojasnil menedžer dueta Adam Alpert.

Skladba, ki je nastala v eni uri, je bila sprva mišljena kot šala. Duet ga je naložil na SoundCloud zastonj. Njun skupni prijatelj jima je predlagal, da podpišeta z založbo didžeja Steva Aokija, 1. marca pa se je prebila na elektronsko lestvice Billboarda. Na YouTubu videospot dosega trenutno okoli 110.000.000 ogledov, število pa še raste.

Skladba o kulturnem fenomenu
Zaradi skladbe sta Taggart in Pall pogosta gosta različnih pogovornih oddaj, kjer razlagata svoje poglede na pesem, pri kateri se nihče ne more odločiti, ali je briljantna ali neumna. MTV jo je označil za kulturni fenomen in himno generacije, ki je izumila to besedo.

"V resnici ni sporočila. Je pametna ali neumna ideja," je dejal Pall v nedavnem intervjuju za MTV news. "Mislim, da je smešno. Ljudje naju sprašujejo, kakšne posledice so prinesli 'selfieji' družbi. Odgovarjam jim, da ne vem, da sem samo soustvaril pesem v eni uri. Pustite me pri miru," je še dodal Pall.