Novica o smrti ameriškega glasbenika Princea je seveda še posebej pretresla glasbeni svet, številni njegovi prijatelji in kolegi na družbenih omrežjih izražajo obžalovanje ob njegovi smrti, znanega pa je tudi več o njegovem sprejemu v bolnišnico prejšnji teden. Foto: Reuters
Novica o smrti ameriškega glasbenika Princea je seveda še posebej pretresla glasbeni svet, številni njegovi prijatelji in kolegi na družbenih omrežjih izražajo obžalovanje ob njegovi smrti, znanega pa je tudi več o njegovem sprejemu v bolnišnico prejšnji teden. Foto: Reuters

Prince je bil brez dvoma eden od najproduktivnejših avtorjev svojega časa. Ob njegovi smrti se znova odpira njegov opus, pregledujejo pretekla dela, toda opozoriti je treba tudi na tiste skladbe, ki jih sam ni nikoli zapel, jih je pa ustvaril za druge.

Dela njegove ustvarjalnosti so bili tako deležni izvajalci, kot so Sinead O'Connor, Alicia Keys, The Bangels, Madonna ...

Daleč največjo uspešnico Sinead O'Connor je Prince napisal leta 1985 za prvi in zadnji album skupine The Family, ki jo je ustanovil sam. O'Connorjeva je pesem "posvojila" in z njo osvojila občinstvo po vsem svetu.

Ko Prince ni pisal skladbe zase ali svojo skupino, je ustvarjal svoje kopije - ena izmed največjih je vsekakor skupina The Time. Vsi člani skupine so bili tesni Princeevi sodelavci, skupina pa je bila njegov ventil in projekt, ki je bil bliže njegovemu staremu zvoku. Tako je lahko hkrati ustvarjal to, kar so ljudje imeli radi, in raziskoval nova področja. The Time se je hitro spremenil v njegov najuspešnejši projekt, s katerim je nanizal uspešnice, kot je Jungle Love. V skupini pa sta se kalili producentski legendi Jimmy Jam in Terry Lewis, ki sta ustvarila uspešnice za Janet Jackson, Georgea Michaela, Boyz II Men, Mariah Carey in Usherja.

Skladba When You Were Mine je pristala na b-strani Princeevega singla Controversy iz leta 1981 (izdana je bila na albumu Dirty Mind). Štiri leta za tem jo je oživila Cindy Lauper na albumu She's So Unusual - albumu, na katerem se je znašla tudi skladba Girls Just Want To Have Fun.

Sinonim za The Bangels je zagotovo Manic Monday. Pesem je Prince najprej napisal za eno izmed skupin, ki jih je ustvaril (Apollonia 6), ampak iz nekega razloga se je odločil, da je ne izda. Dve leti za tem ga je ponudil skupini The Bangels pod psevdonimom Christopher. Za to potezo se je odločil, ker mu je bil všeč njihov prvi album. Pevka Debbie Peterson pa je v enem izmed intervjujev dejala, da noben v skupni ni vedel, kako velik potencial ima skladba, ko so jo prejeli.

Ena izmed najbolj poznanih skladb r'n'b pevke Alicie Keys How Come You Don't Call Me je priredba Princeevega singla 1999 iz leta 1982.

I Feel For You je bila skladba, ki se je prvič pojavila na Princeevem albumu iz leta 1979. Sprva je bila ustvarjena za demoposnetek, ki bi ga morala odpeti Patrice Rushen, toda najbolj je znana različica Chake Khan, ki je Princeu leta 1985 prinesla tudi grammyja. Svojo različico omenjene pesmi so naredile tudi The Pointer Sisters - le dve leti pred Khanovo.

V eni izmed najbolj znanih skladb Stevie Nicks - ki jo je napisala sama - je najbolj izraziti del (na sintetizatorju) odigral prav Prince. Nicksova je v enem izmed intervjujev priznala, da je besedilo za Stand Back navdihnila prav Princeeva uspešnica Little Red Corvette.

Matriko mlajše generacije poznajo najbolje po skladbi Toy Soldiers, ki jo je kot podlago uporabil Eminem za skladbo Like Toy Soldiers na albumu Encore. Toda ko je Matrika potrebovala uspešnico za svoj drugi album, je na pomoč poklicala prav Princea in nastala je skladba Love ... Thy Will Be Done.

Nekateri bodo vztrajali, da naj bi uspešnico iz skladbe Nasty Girl naredila Kanadčanka Denise Matthews (ki je delovala pod umetniškim imenom Vanity), toda za skladbo seveda stoji Prince.

With This Tear je poklon Princea Celine Dion. Skladbo je napisal posebej za njo - za njen drugi studijski album.

Madonna je uporabila delček skladbe Love Song, ki sta jo s Princeem posnela leta 1989, za poznejšo uspešnico Hung Up.