Da bo to leto Britney Spears, je naznanila že maja, ko je nastopila na podelitvi nagrad Billboard. Foto: Reuters
Da bo to leto Britney Spears, je naznanila že maja, ko je nastopila na podelitvi nagrad Billboard. Foto: Reuters
Njen debitanski album, ...Baby One More Time, je izšel januarja 1999. Takoj po izidu je pristal na prvem mestu lestvice Billboard 200. Foto: Reuters
Njeno kariero je vsaj na začetku močno zaznamovalo rivalstvo s Christino Aguilero - do nedavnega mentorico v izjemno priljubljeni televizijski oddaji The Voice. Foto: Reuters
Utrinek iz do zdaj enega izmed najbolj markantnih nastopov Spearsove na podelitvi nagrad VMA. Foto: Reuters

34-letnica, ki je postala najstniški popfenomen na račun izzivalnih uspešnic, kot sta Toxic in Oops! ... I Did It Again je 48 ur pred nastopom na odru MTV-jevih nagrad, ki so sicer le senca tega, kar so bili pred devetimi leti, izdala svoj nov album Glory.

Ponovni poskus, da osvoji lestvice in predvsem poslušalce, se je sicer začel v avtomobilu Jamesa Cordna. Da bi se gledalci spomnili na prikupno in nedolžno 18-letnico, ki je osvajala (predvsem moške gledalce) z zapeljivo šolsko uniformo, sta se s Cordnom oba preoblekla in poskusila oživiti spomin na dobre stare čase.

Nesporno je dejstvo, da je Spearsova dominirala v svetu popglasbe, preden je med letoma 2006 in 2007 doživela pekel - tako v zasebnem kot poslovnem življenju. To je bilo obdobje, ko si je pobrila glavo, izgubila skrbništvo nad dvema otrokoma in celo pristala na psihiatriji.

Konec leta 2008 se je vrnila in zadnja tri leta nastopa v Las Vegasu, kjer ima - po vzoru Céline Dion - svoj šov. Novi album in napihovanje pomembnosti nastopa na nagradah VMA sta jo znova potisnila v središče pozornosti.

Kritik Rob Sheffield iz revije Rolling Stone je novi album opisal kot "še eno fantastično vrnitev", v katerem "gre nazaj k elektronskim osnovam, v katerih je najboljša". Glory je v petek pristal na vrhu lestvic iTunes v več kot 40 državah, med njimi v Savdski Arabiji, Rusiji in na Kitajskem. Na Billboardu so zapisali, da je s singlom Make Me in videospotom zanj znova poudarila svoj izstopajoči talent in značilni plesni slog.

Novo poglavje na VMA
Prav z omenjenim singlom in raperjem G-Eazyjem prihaja na oder nagrad VMA, kar bo njen prvi nastop na njem, potem ko je predstavila skladbo Gimme More leta 2007 in kmalu pristala na najnižji točki svoje kariere. "Na podelitev je imela zelo velik vpliv skozi celo njeno kariero, tako da nismo veliko razmišljali, ali bi jo povabili ali ne," je dejal izvršni producent podelitve VMA nagrad Garrett English. "Ona pooseblja nagrade VMA. Na tem odru je doživela nekatere svoje največje trenutke, in mislim, da bo v nedeljo podobno," je dodal English.

Le kdo se ne spomni njenega sodelovanja z N'Sync leta 1999, poplesavanja s kačo leta 2001 ob skladbi I'm a Slave 4 U, poljuba z Madonno dve leti potem in s tem vznemirila takratnega fanta Justina Timberlaka.

Po nastopu na nagradah pa bo življenjska zgodba Spearsove zaživela tudi na malih zaslonih. Lifetime pripravlja neavtorizirano biografijo, kjer bodo poudarili vzpone in padce v njeni karieri - med drugim tudi propadle ljubezenske zveze s Timberlakom, Jasonom Alexandrom in Kevinom Federlinom.