Andreas Kümmert je zmago predal Ann Sophie. Foto: EPA
Andreas Kümmert je zmago predal Ann Sophie. Foto: EPA
Ann Sophie je popolna novinka na nemškem glasbenem prizorišču. Foto: EPA
Zmagovalec sklonjene glave. Foto: EPA

Kümmert, za katerega je glasovalo največ gledalcev izbora Unser Song für Österreich, je zavrnil nastop na Pesmi Evrovizije 2015, zato bo v Avstrijo odpotovala drugouvrščena Ann Sophie s pesmijo Black Smoke.

V Nemčiji se je tako kot v Sloveniji za zmago, ki pomeni vstopnico na Evrovizijo, potegovalo osem izvajalcev. Glasovanje je potekalo v treh krogih in na koncu se je po štetju glasov na vrhu znašel Andreas Kümmert.

"Sem le mali pevec"
A mladenič z raskavim glasom, ki se je širši javnosti predstavil v šovu The Voice of Germany (Glas Nemčije), je kmalu po razglasitvi spoznal, da ne bo kos mednarodnemu občinstvu, zato je zmago predal Ann Sophie.

"Hvala za vašo podporo, Nemčija, a zdaj nisem v stanju, da bi to izvedel, in dajem priložnost Ann Sophie. Sem le mali pevec, in to je boljša izbira," je pojasnil vidno šokirani voditeljici večera Barbari Schöneberger.

Na tiskovni konferenci po dogodku je vodja hiše ARD, pod okriljem katere je izbor potekal, Thomas Schreiber pojasnil, da je bil Andreas težaven že v šovu Glas Nemčije, revija Focus pa je poročala o dogajanju v tednu pred nemškim finalnim izborom, ko naj bi Kümmert med enim svojih koncertov ozmerjal člane občinstva na svojem koncertu. Stern piše, da je imel pevec v dneh pred izborom visoko vročino.

Naravnost v finale
Ann Sophie, ki se je v finale nemške različice Eme uvrstila šele pred dvema tednoma z zmago na klubskem koncertu, na katerem se je predstavilo deset mladih, doslej neznanih izvajalcev, je izrazila sočutje do zmagovalca, ki se je zmagi odpovedal: "Zdaj ga moramo pustiti pri miru. Mora najti samega sebe ... Resnično pogumen je in krasno je, da je poslušal svoje srce ..."

Vi pa lahko spodaj poslušate drugouvrščeno pesem, ki potuje neposredno v evrovizijski finale, saj Nemčija spada med "velikih pet" držav, ki imajo zagotovljen ta privilegij. Dodajamo še dramatični trenutek, ko je Kümmert predal zmago, in pesem Home Is In My Hands, za katero je javnost želela, da zmaga.