Yolandi Visser ni ubrala diplomatske poti, domnevnemu plagiatorju se je odločila javno povedati, kar mu gre. Foto: EPA
Yolandi Visser ni ubrala diplomatske poti, domnevnemu plagiatorju se je odločila javno povedati, kar mu gre. Foto: EPA
David Ayer naj bi se na snemanju Odreda odpisanih odkrito navduševal nad slogom Die Antwoord, kar se po mnenju Yolandi zelo pozna v filmu. Foto: EPA
Jared Leto, ki v filmu upodablja Jokerja, je prejšnji teden v intervjuju trditve zavrnil, rekoč, da je bil navdih za Jokerja slog pevca Davida Bowieja. Foto: Blitz film

Sicer cenjenega filmskega ustvarjalca je glavna vokalistka omenjenega dvojca opisala kot "prestrašenega malega pezdeta".

Yolandi Visser je na Instagramu objavila dolgo in silovito pritožbo, ki jo je naslovila na režiserja Ayerja: "Da, David Ayer, kopiraš najin slog." Nadaljevala je, da je od zvezdnikov filma Care Delevingne in Jareda Leta izvedela, da se je Ayer na prizorišču snemanja Odreda odpisanih navduševal nad njeno zasedbo. Dodala je, da nje in kolega Ninje ni nikoli vprašal za dovoljenje, da bi oponašal njun slog.

Po mnenju Yolandi je režiser Ayer kopiral slog Antwoordov iz otvoritvene sekvence kratkega filma Umshini Wam iz leta 2011, ki ga je režiral Harmony Korine. Na družbenih omrežjih je objavila video, za katerega je prepričana, da dokazuje Ayerjevo plagiatorstvo. Videz glavnih junakov iz filma Odred odpisanih Jokerja in Harley Quinn naj bi namreč zelo spominjal na videz, sicer značilen zanjo in Ninjo. To obtožbo je sicer Jared Leto, filmski Joker, zanikal, saj naj bi bil videz njegovega lika navdih pokojni David Bowie.

Kljub kritikam na blagajnah zadovoljni
Yolandi je svojo obtožbo na Instagramu končala s pridružitvijo kritikom Odreda odpisanih. Film, ki so ga številni raztrgali, je sicer do zdaj zaslužil okrog 270 milijonov dolarjev. "Še preden sva uvidela razsežnosti tvoje dvolične narave, si naju povabil na svojo premiero (na katero nisem hotela priti), ki jo je Ninja obiskal, ker je mislil, da si v redu tip in je bil morda vse skupaj samo majhen nesporazum. Nato pa si je ubogi Ninja moral ogledati tvoj bedasti film v celoti," je zapisala.

Yolandi Visser in Ninja, s pravima imenoma Anri du Toit in Watkin Tudor Jones, sta svetovno slavo dosegla s populariziranjem afriškega protikulturnega gibanja zef in tremi rap-rave albumi. Glasbenika sta pred dvema letoma zaigrala tudi v znanstvenofantastičnem filmu Chappie. Film režiserja Neilla Blomkampa, v katerem sta igrala še Sigourney Weaver in Hugh Jackman, je v filmske blagajne prinesel več kot 100 milijonov dolarjev.