Knjiga spominov Fast Girl: Življenje, ki sem ga preživela v begu pred norostjo, izide prihodnji teden. Foto: Harper Collins
Knjiga spominov Fast Girl: Življenje, ki sem ga preživela v begu pred norostjo, izide prihodnji teden. Foto: Harper Collins
Favor Hamiltonova na spletni strani za elitne prostitutke (levo) in Favor Hamiltonova na tekaški stezi (desno). Foto: Reuters
Danes Suzy poučuje jogo in se trudi korak za korakom zaceliti rane preteklosti. Foto: Facebook Suzy Favor Hamilton

Življenje Favor Hamiltonove se je zunanjemu opazovalcu zdelo do takrat popolno - trikrat je zastopala ZDA na olimpijskih igrah, stasitost in privlačen obraz sta svetlolaski prinesla številne naslovnice revij za šport in zdravo življenje, imela je ljubečega moža in krasno hčerko. Ni čudnega, da so bili njeni oboževalci šokirani, ko je spletna stran The Smoking Gun decembra 2012 razkrila njeno dvojno življenje: prijateljice noči pod umetniškim imenom Kelly Lundy.

Skoraj tri leta pozneje je Favor Hamiltonova spregovorila. V svoji novi knjigi spominov z dvoumnim naslovom "Fast Girl" (Hitro dekle) zdaj že upokojena sprinterka razkrije, da je za njeno "šokantno vedenje" kriva bipolarna motnja, ki ji je takrat še niso diagnosticirali. "Mene je bipolarna motnja gnala v seks. Lahko bi me gnala v mamila, alkohol ali kockanje, ampak seks sem izkušala kot tisto najvišjo omamo, ki je podžigala moje manične faze, kar je pri bipolarnih ljudeh pogosto," razlaga Hamiltonova za revijo People.

Misli na samomor
Danes 47-letna športnica se je bojevala tudi s samomorilskimi prebliski. Po rojstvu hčerke leta 2005 je namreč trpela za poporodno depresijo. "Ko sem nekega večera vozila domov, sem se že pripravljala, da se zaletim v drevo. Vedno bolj sem pospeševala. Ampak bližala sem se domu, kjer me je čakala moja sladka punčka. Moraš ostati živa zanjo," si je prigovarjala.

Misli na samomor so jo prevevale tudi, ko je bilo odkrito njeno skrivno življenje. "Naslednje jutro so me preplavljale moje najtemnejše misli: osramotila sem svoje starše, moža, družino. Bolje bi bilo, če bi bila mrtva," razkriva.

A Hamiltonova priznava, da je bil prav padec na samo dno tisti, ki jo je prisilil, da je poiskala pomoč. Zdaj ima prava zdravila in ekipo strokovnjakov za duševno zdravje, ki ji pomagajo pri okrevanju. Tudi s soprogom, Markom Hamiltonom, s katerim je skupaj že od prvega letnika fakultete, se je pobotala in zdaj z desetletno hčerko Kylie živita umirjeno družinsko življenje, razpeto med Wisconsinom in kalifornijskim Malibujem, kjer Suzy poučuje jogo.

Zakon zdaj še trdnejši
Hamiltonova pravi, da je njen zakon po preizkušnji postal celo trdnejši. "Kar sva z Markom prestala, ko je prišlo na dan, kaj sem počela v Vegasu ... če sva lahko prestala to, lahko prestaneva kar koli. Za zakon se morava truditi in kot vsak par imava tudi midva svoje vzpone in padce. A nedvomno sva kot par močnejša, kot sva bila prej. Stokrat bolje nama gre zdaj."

Pri založbi Harper Collins, kje bo knjiga izšla 14. septembra, Fast Girl opisujejo kot "zgodbo, kako je vrhunska tekmovalka dosegla svojo najpomembnejšo zmago, ko je ponovno vzela življenje, ujeto v kaos nezdravljene duševne bolezni, v svoje roke". "Zaradi diagnoze in terapije Suzy danes gradi boljše življenje, dan za dnem. Z razkritjem svoje zgodbe bi rada ozaveščala, širila razumevanje in spodbudila k zdravljenju tudi druge, ki se spopadajo s podobnimi izzivi."