Igralka je že leta ambasadorka dobre volje pri Združenih narodih. Foto: EPA
Igralka je že leta ambasadorka dobre volje pri Združenih narodih. Foto: EPA
Angelina Jolie
Angelina je prisluhnila izpovedim sirskih beguncev. Foto: EPA

Zvezdnica je mednarodno skupnost pozvala, naj se močneje zavzame za ustavitev državljanske vojne v Siriji.

V izjavi, ki so jo v petek zvečer objavili v Ženevi, je Joliejeva, ki deluje kot posebna veleposlanica pri Visokem komisariatu ZN-a za begunce (UNHCR), zapisala še: "Prosim, skušajte si predstavljati, da bi vaši otroci morali preživljati grozo v Siriji. Pomislite na otroke, ki niso samo begunci, ampak tudi sirote. Na otroke, katerih majhna telesa so raztrgale bombe, ali na stotisoče tistih, ki v tem trenutku umirajo od lakote," je opozorila hollywoodska zvezdnica, ki je znana po svoji humanitarni angažiranosti.

Joliejeva je opozorila tudi na to, da bi morale članice Varnostnega sveta ZN-a poskrbeti za uresničitev resolucije št. 2139, ki med drugim predvideva dostop humanitarnih delavcev do obleganih območij v Siriji. Prav tako bi morali znova začeti mirovna pogajanja za Sirijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sirski konflikt, ki vstopa v četrto leto, je do zdaj zahteval več kot 140.000 življenj, več kot 40 odstotkov prebivalcev pa je moralo zapustiti domove. Rešitve konflikta za zdaj ni na vidiku, režim predsednika Bašarja Al Asada pa je še vedno trdno na oblasti.