Antonio Banderas se je v Rusiji odlično zabaval, v Kazahstanu pa poprijel za delo. Foto: EPA
Antonio Banderas se je v Rusiji odlično zabaval, v Kazahstanu pa poprijel za delo. Foto: EPA
Antonio Banderas in Melanie Griffith
Antonio Banderas se je z Melanie Griffith poročil leta 1996, pred kratkim pa je priznal, da nakupovanje oblačil v celoti prepušča svoji ženi. Foto: EPA

Španski igralec se je v četrtek namreč mudil v Moskvi, kjer je predstavljal svoj zadnji projekt, tam pa ga je pričakala množica ruskih novinarjev in navdušenih oboževalcev, ki so neutrudno pritiskali na sprožilec fotoaparata in prosili za avtograme.

Med njimi je bila tudi mlada Ukrajinka, ki je čas med medijsko konferenco izkoristila za to, da je dvignila roko in pred vsemi priznala, o čem je sanjarila kot dekletce. "Dobro jutro, Rosa," jo je v španščini smeje pozdravil Banderas, nato pa jo kljub protestu organizatorjev povabil k sebi na oder, jo objel ter ji pritisnil prisrčen in tako dolgo pričakovan poljub na lice.

"Ne razumem ljudi, ki nimajo smisla za humor ... s takimi jaz sploh ne morem biti prijatelj. Mislim, da je smisel za humor ekvivalenten ironiji, ironija pa bi morala biti ekvivalentna inteligenci," je pozneje komentiral za špansko tiskovno agencijo EFE.

Sivi lasje organizatorjev
53-letni igralec je med obiskom v Moskvi še nekajkrat povzročil sive lase organizatorjev, saj ni upošteval strogega protokola, ki so si ga zamislili organizatorji. Šalil se je z novinarji, poziral oboževalcem in se fotografiral z vsakomer, ki je to želel, pri vsem tem pa se mu niti najmanj ni mudilo.

Kljub vsemu je seveda svojo obveznost opravil in predstavil svoj novi film z naslovom Justin and the Knights of Valor - gre za animirani film, ki ga je Banderas produciral in posodil svoj glas tudi glavnemu junaku.

"Želeli smo, da spomnimo pogumne otroke na načela, kot so čast, zvestoba in sposobnost, najdejo svojo pot brez oziranja na ovire, ki jih lahko čakajo," je dejal. "V vseh treh državah - Veliki Britaniji, Španiji in na Češkem -, kjer je bil do zdaj prikazan, je naletel na dober odziv gledalcev. Prepričan sem, da bo enako tudi v Rusiji, ki je v zadnjih letih postala neverjetno filmsko tržišče," je dodal.

Mama je hotela, da bi se zaposlil v banki
Iz Moskve pa je Banderas odpotoval v Kazahstan, kjer je dobrodelni organizaciji Ayala izročil ček za četrt milijona dolarjev in danes za en dan postal bančni uradnik. Pred banko Kaspi v Almatyju se je tako že od zgodnjega jutra vila dolga vrsta ljudi, ki so upali, da jih bo za bančnim okencem sprejel prav hollywoodski zvezdnik, je poročal kazahstanski Tengri News.

Zahtevani pogoj je bil, da položijo vsaj 100 dolarjev gotovine, za zdaj pa še ni znano, kolikim je uspelo priti na vrsto. Na tiskovni konferenci je Banderas nato povedal, da si je njegova mati vedno želela, da bi se zaposlil kot bančni uslužbenec. "Kočno so se sanje moje matere uresničile! Mama, delam v banki v Kazahstanu," je pomahal v kamero.

Ostro obsodil nasilje nad ženskami
Sicer pa je zavrnil govorice, da je v pogovorih z znanim kazahstanskim režiserjem, da bi nastopil v načrtovanem filmu The Whole World at Our Feet, je pa kot ambasador dobre volje Združenih narodov odločno nastopil proti nasilju nad ženskami.

"Slišal sem, da je nasilje nad ženskami težava v Kazahstanu. Mislim, da je to nesprejemljivo v vseh pogledih. Tisti, ki izvajajo nasilje nad ženskami, so pošasti. Nikoli jim ne bi smelo biti oproščeno! Sem ambasador dobre volje, ukvarjam se s to težavo po svetu in svoje stališče do tega sem jasno izrazil," je bil odločen.