Betty White so lani v anketi inštituta Ipsos Američani izbrali za najbolj zaupanja vredno zvezdnico. Foto: EPA
Betty White so lani v anketi inštituta Ipsos Američani izbrali za najbolj zaupanja vredno zvezdnico. Foto: EPA

O letih ne lažem. Če bi o tem lagala, bi rekla, da jih imam 89.

Betty White o svojih letih (in tem, da jih ne kaže 90.)
Wendie Malick, Jane Leeves, Valerie Bertinelli in Betty White (Zasedba Hot In Cleveland)
Trenutno Betty White igra v nanizanki Hot in Cleveland. Na fotografiji s soigralkami Wendie Malick, Jane Leeves in Valerie Bertinelli. Foto: Reuters
Betty White
Whitova gledalce pogosto zabava tudi z izbiro gostujočih vlog - npr. s tisto v videospotu Luciane za pesem I'm still hot, v katerem jo je mogoče slišati, kako rapa. Foto: EPA

V študiji, poimenovani The Age of Opportunity (Leta za priložnosti), ki so jo raziskovalci agencije GfK Roper opravili za neko ameriško finančno ustanovo, je sodelovalo malo manj kot 2.000 (natančneje 1.964) ameriških upokojencev ali tistih, ki bodo to kmalu postali.

Spraševali so jih, kdo izmed znanih obrazov starejše generacije je po njihovem mnenju vreden posnemanja in zakaj. Vprašani so naštevali ljudi iz različnih sfer javnega življenja - med drugim so se na lestvici znašli nekdanji ameriški predsednik 87-letni Jimmy Carter, najslavnejša gospodinja Martha Stewart, 66-letna z oskarjem nagrajena igralka Helen Mirren, pa rokzveznik Steven Tyler in nekdanji boksar George Foreman.

A nad vsemi omenjenimi kraljuje ravno sivolasa dama s širokih nasmeškom, Beety White. 90-letna igralka, ki velja za pravo "zlato dekle" in zna izvabiti smeh iz vsakega ljubitelja humorističnih nanizank ali komedij, kljub častitljivi starosti še ne razmišlja o upokojitvi - trenutno igra v CBS-ovi nanizanki Hot in Cleveland.

In ravno njena neopisljiva energija je tisto, kar si vprašani želijo na stara leta. Na njej pa poleg tega ljubijo še, da se zna smejati, je izjavilo kar nekaj anketiranih, piše tiskovna agencija Reuters.

Obožujejo njeno energijo in njen smeh
Sama svoje visoke starosti (in tega, da je pri teh letih še vedno dejavna) ne jemlje kot nekaj posebnega. Priznava namreč, da se ima za to zahvaliti predvsem svojim genom. Ob tem pa dodaja: "Ne trudim se, da bi bila mlajša. O letih ne lažem. Če bi o tem lagala, bi rekla, da jih imam 89. Trenutno sem na eni tistih dobrih točk v življenju, na eni najvišjih točk. In dovolj sem zdrava, da v tem lahko uživam. Obkrožena sem s prijatelji, ki jih obožujem. Ali ni to najboljši način za slovo?"

V svet zabave takoj po maturi
Neuničljiva Whitova se je v svet zabave podala že zelo zgodaj, le tri mesece po končani maturi (leta 1939), ko je skupaj s sošolci na poskusnem losangeleškem TV-programu zapeli pesem iz operete Vesela vdova. Pozneje se je poskusila še kot manekenka, kmalu pa dobila prvo resnejšo "službo" v razvedrilni oddaji Ala Jarvis. Ko je Jarvis leta 1952 oddajo zapustil, je vodenje prevzela sama.

Dve leti pred tem je bila nominirana za nagrado emmy (to je bilo tudi prvič, ko so emmyje za ženske vloge na televiziji sploh podelili), ki jo je na koncu dobila Gertrude Berg. Pozneje je zbrala kar nekaj tovrstnih nagrad - emmyja za najboljšo stransko žensko vlogo (leta 1975 in 1976), za najboljšega tv-voditelja (leta 1983), za najboljšo glavno vlogo v komediji (1986) in dvakrat (v letih 1996 in 2010) za gostujočo vlogo v komediji -, podelili so ji več priznanj za življenjsko delo, nominirana pa je bila tudi za številne druge nagrade.

Zadnja izmed Zlatih deklet
Njena verjetno najbolj znana vloga je bila upodobitev Rose Nylund v humoristični nanizanki Zlata dekleta, ki je na malih zalonih vztrajala med letoma 1985 in 1992. Lik Rose Nylund je Whitova sicer uporabila še trikrat - v nanizankah Empty Nest (1988), Nurses (1991) in The Golden Palace (1992). Komičarka je sicer preživela vse svoje soigralke iz legendarne nanizanke - čeprav so bile preostale tri - Bea Arthur (kot Dorothy Petrillo Zbornak), Rue McClanahan (Blanche Devereaux) in Estelle Getty (Sophia Petrillo) - mlajše od nje.

Pestro je tudi njeno zasebno življenje. Poročena je bila trikrat, prvi zakon z vojaškim pilotom Dickom Barkerjem je trajal le nekaj mesecev leta 1945, drugič se je zaobljubila Lanu Allenu (zakon je trajal med letoma 1947 in 1949), tretjič pa je našla pravo ljubezen s televizijskim voditeljem Allenom Luddnom, s katerim sta bila poročena od leta 1963 do 1981, ko je umrl zaradi raka na sečilih.

Obožuje živali, piše knjige
Je zagrizena demokratka in vneta zagovornica pravic živali (vlogo matere Helen Hunt v filmu Bolje ne bo nikoli je zavrnila samo zato, ker se ni strinjala z načinom, kako so v filmu ravnali s psom), sodeluje tudi s številnimi dobrodelnimi organizacijami in društvi, ki se zavzemajo za človekove in živalske pravice, je glasen kritik resničnostnih šovov in članica cerkev Unity, ki spodbuja pozitivno in praktično krščanstvo. Napisala je več knjig, tudi avtobiografijo.

Betty White v oglasu

Zlata dekleta

Betty White, raperka - v videospotu Luciane za pesem I'm still hot

O letih ne lažem. Če bi o tem lagala, bi rekla, da jih imam 89.

Betty White o svojih letih (in tem, da jih ne kaže 90.)