Madonna je po zgledu Angeline Jolie in Oprah Winfrey v Malaviju odprla več šol za deklice. Foto: EPA
Madonna je po zgledu Angeline Jolie in Oprah Winfrey v Malaviju odprla več šol za deklice. Foto: EPA
Desmond Tutu
Za ženske se bo v Londonu "boril" tudi Desmond Tutu. Foto: EPA

Dogodek Sound of Change Live, ki bo potekal na stadionu Twickenham, bodo predvajali v 150 državah. Organizatorji pravijo, da bi lahko štiriurni koncert pomagal vsaj 120 projektom, ki se zavzemajo za pravice žensk, a le, če bodo vse vstopnice prodane. Vsak obiskovalec se bo lahko sam odločil, kateri organizaciji bo namenil denar od vstopnine.

Dogodek, ki bo svetu pošiljal sporočilo o moči žensk, je organizirala kampanja Chime for Change, ki jo je ustanovila italijanska modna hiša Gucci.

Madonna, ena izmed nastopajočih na koncertu, se je povabilu organizatorjev rade volje odzvala, opozorila pa je še na nekaj težav, s katerimi se srečujejo ženske: "60 odstotkov otrok, ki ne hodijo v šole, predstavljajo deklice. Kar dve tretjini nepismenih ljudi predstavljajo ženske. Ne sprejmem tega. To moramo spremeniti."

Pevka je sicer ena izmed zvezdnic, ki so že pokazale dobro voljo, ko gre za pomoč dekletom v državah tretjega sveta. Financirala je izgradnjo nekaj šol v Malaviju, zgodba pa se žal ni končala srečno. Njen projekt se je zapletel zaradi nepojasnjenih stroškov in slabega vodenja šole.

Med nastopajočimi na londonskem koncertu bodo tudi druga znana imena, kot so upokojeni južnoafriški anglikanski nadškof in Nobelov nagrajenec za mir Desmond Tutu in indijska igralka Aishwarya Rai, na dogodku pa bodo predvajali tudi druge vsebine, s katerimi želijo svetu pokazati, s kakšnimi težavami se tudi v 21. stoletju spoprijemajo ženske.