Iz sveta znanih
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 8 glasov Ocenite to novico!
Bill Cosby
S podobno zgodbo kot Constrandova se je oglasilo še več kot 50 žensk. Foto: Reuters
Bill Cosby
Igralec še vedno vse obtožbe zanika. Foto: Reuters
The Cosby Show
Kljub bogati karieri je še vedno najbolj znan po vlogi v seriji The Cosby Show. Foto: Reuters

Dodaj v

Billu Cosbyju začeli soditi zaradi spolnih zlorab

Obtožen več deset spolnih napadov
5. junij 2017 ob 10:45
Pittsburgh - MMC RTV SLO, Reuters

Čeprav Billa Cosbyja spolnega nadlegovanja obtožuje okoli 60 žensk, pa bo njegova prostost odvisna že od enega primera, ki bo v sodni dvorani obravnavan v tem in naslednjem tednu.

Začenja se sojenje 79-letnemu padlemu zvezdniku, ki je vrsto let veljal za enega najpriljubljenejših ameriških komikov. Strokovnjaki za spolne napade pravijo, da bosta izid sojenja ter način, kako bodo z Andreo Constrand, ki je vložila tožbo, ravnali v sodni dvorani, močno prispevala k temu, ali bo naprej stopilo še več žensk ali pa se bodo umaknile ter svoje zgodbe še naprej skrivale.

"Če bo oproščen, se bodo žrtve umaknile. Podobno bo tudi v primeru, če bodo na sodišču slabo ravnali z žrtvijo," je pojasnila ameriška profesorica prava Aviva Orenstein. Na drugi strani je nekdanja javna tožilka Jennifer Long optimistična. Meni namreč, da bo pričanje Andree Constrand k javnemu deljenju svoje zgodbe spodbudilo še več žensk.

Kar nekaj primerov zastaranih
Constrandova, nekdanja trenerka košarke na univerzi Temple (ki jo je obiskoval tudi Cosby), v tožbi sicer trdi, da jo je zvezdnik leta 2004 omamil in nato spolno zlorabil. S podobno zgodbo se je oglasilo še več kot 50 žensk, a ker naj bi se zlorabe zgodile pred desetletji, je večina primerov že zastarala.

Igralec že ves čas vse obtožbe zavrača in trdi, da nikomur ni želel storiti nič žalega. Med sojenjem, ki naj bi trajalo dva tedna, sicer ne namerava pričati. S tem bo Constrandova glavna žrtev izpraševanja obeh strani - predvsem Cosbyjevih odvetnikov, ki obljubljajo neizprosno navzkrižno zasliševanje. Izpostavili so, da se bodo dotaknili predvsem vprašanja, zakaj je trajalo tako dolgo, da je zlorabo prijavila, ter zakaj je s Cosbyjem ostala v stikih še mesece po domnevnem napadu.

"Vsaka žrtev se odzove drugače"
Strokovnjaki za spolne napade izpostavljajo, da žrtve spolnih napadov pogosto ostanejo v stikih z napadalci - želijo pridobiti nadzor nad dogajanjem ali pa poskušajo razumeti, kaj se je sploh zgodilo. "Vsaka žrtev se na napad odzove drugače. Čeprav si ljudje želijo nekakšnega modela, ki bi zajel vse, žal ni tako preprosto," še dodaja Longova.

Svojo zgodbo bo delila tudi Kacey
Constrandovo bo v sodni dvorani podprla še ena žrtev, ki trdi, da jo je Cosby omamil in spolno zlorabil v precej podobnem napadu, ki pa naj bi se zgodil leta 1996. Ženska je znana zgolj kot Kacey, njena zgodba pa naj bi pomagala vplivati na tiste člane porote, ki bi morda dvomili o pričanju Constrandove. Sodišče sicer njeno pričanje dovoli, saj želi prikazati vzorce Cosbyjevega vedenja ter spodbiti obrambo, ki trdi, da naj igralec ne bi razumel, da Constrandova v spolni odnos ni privolila.

Kot poroča NBC, naj bi Cosbyja na sodišču med drugim podprli Phylicia Rashad in Keshia Knight Pulliam, ki sta igrali v seriji The Cosby Show. Čeprav bo sojenje potekalo v Norristownu v Pensilvaniji, so poroto izbrali na območju Pittsburgha.

P. B.
Prijavi napako
Komentarji
smajček
# 05.06.2017 ob 11:17
Igralec vse obtožbe zanika...

Seveda.. vse so si izmislale, ker bi se rade pohvalile, da so seksale z njim.. bljak.. nikoli ni bil fejst dec, ne po govoru, še manj po obnašanju.. serija pa je igrana, tako da ni merilo in vzor človeka. Upam, da če se izkaže da je res kriv, da dobi konkretno kazen in da izda še vse ostale perverzneže kot je on, ker taki se itak med sabo radi družijo..
dharma
# 05.06.2017 ob 11:56
Slovenka ne vem a naj ti dam plus ali minus. Ah, za vsak sklučaj minus, ker "koncept entuziastičnega konsenza" je čist preveč zame.
Untamle
# 05.06.2017 ob 12:22
Kot humorist mi nikoli ni bil smešen - nisem razumel, kaj drugi vidijo tako neverjetnega v njegovem "humorju".
dStroj
# 05.06.2017 ob 15:55
@slovenka.si
Hvala za kompliment. Izvabljanje resnice, ki bi jo radi prikrili, iz ljudi, je vsekakor vrlina.

Seveda, seveda. Samo v tvojem feministično teoretičnem, črno/belem svetu :)
slovenka.si
# 06.06.2017 ob 11:06
@nikagaja

jaz pa nekaj resnicno ne razumem. zakaj tozijo sele cez vec desetletij?

Zato ker je leta 2005, ko je Constrandova prijavila posilstvo, tožilstvo zavrglo njen primer tako kot se to zgodi v 90% primerih in zaradi česar večina žensk ne prijavi spolnega napada, ker vedo, da je sistem pisan na kožo storilcev in ne žrtev.
nikagaja
# 05.06.2017 ob 17:08
jaz pa nekaj resnicno ne razumem. zakaj tozijo sele cez vec desetletij? sem ostro proti posiljevanju, ampak tudi tole posiljevanje s tozbami sele cez nekaj desetletij ni posteno.
ms-dante
# 05.06.2017 ob 18:52
Ta človek je kriv že pred obsodbo. In tudi če je nedolžen, bo ostal kriv.
Mediji so ga linčali in prav tako tudi javnost.

Ne vem ali je kriv ali ne in res ga nočem soditi, v vsakem primeru ne bo nikoli več nedolžen.
slovenka.si
# 05.06.2017 ob 17:21
ampak tudi tole posiljevanje s tozbami sele cez nekaj desetletij ni posteno.

Edino kar ni pošteno je to, da se od žensk terja, da so popolne žrtve, medtem ko se storilce ujčka in išče sto in en izgovor zanje.
long island
# 05.06.2017 ob 11:13
60?
pkorosec
# 06.06.2017 ob 17:49
Bill je zelo neprakticen, saj bi v primeru da bi se izrazil za *****, bi njegov pregon takoj bil politicno nekorekten.
Olorin
# 06.06.2017 ob 06:51
Za komika je blazno resen na slikah zadnjih let.
slovenka.si
# 05.06.2017 ob 14:28
Me zanima, v koliko primerih sta/so oba/vsi entuziastično za

V zvezah kjer sta prisotni ljubezen in spoštovanje je to nekaj povsem samoumevnega. Verjamem pa, da je tistim, ki v svojem partnerju vidijo zgolj seksualni objekt za samozadovoljevanje, to težko razumeti.
Hector
# 05.06.2017 ob 17:54
Ne verjamem, da je kriv.
slovenka.si
# 05.06.2017 ob 11:04
Upam, da bo obsojen in to na konkretno kazen in ne kar neki kot je značilno za veliko večino posiljevalcev, če so sploh sprocesirani, velika večina jih svobodno šeta po svetu. To je pomembno tako za zadoščenje konkretnih žrtev kot za opogumljanje drugih žensk, saj so jim dosedanji razvpiti primeri sporočali, da zanje ni pravice na sodišču, da je sistem narejen po meri storilcev in za njihovo zaščito. Predvsem pa bi se moral končno uveljaviti koncept entuziastičnega konsenza, posilstvo je vsak spolni odnos, ki ni želen, ne samo, da se mu žrtev izrazito upira.
plexi
# 05.06.2017 ob 11:32
Upam, da dokaže da je nedolžen.
Kazalo