Iz sveta znanih
Viktor in Amalija Knavs
Viktor in Amalija Knavs s svojim odvetnikom, ko sta v sredo prišla na urad za priseljevanje v New Yorku. Foto: Reuters
Viktor in Amalija Knavs
Ob svoji hčerki in vnuku sta stala tudi na inavguraciji Donalda Trumpa (skrajno levo). Foto: Reuters
Viktor in Amalija Knavs
Konec aprila sta se udeležila sprejema francoskega predsednika Emmanuela Macrona v Beli hiši. Foto: Reuters

Dodaj v

(Bo)sta Viktor in Amalija Knavs, Melanijina starša, postala ameriška državljana?

Njun odvetnik: "Sta čudovita človeka"
3. maj 2018 ob 11:12
New York - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Viktor in Amalija Knavs, starša Melanie Trump, sta v spremstvu odvetnika v sredo obiskala stavbo zveznega urada za priseljevanje na Manhattnu, zato ameriški mediji ugibajo, da sta zaprosila za ameriško državljanstvo - ali ga celo že dobila.

Novico je prvi objavil newyorški časopis Daily News, povzeli pa so jo mnogi ameriški mediji, od Newsweeka in agencije Associated Press do Washington Posta. Pri Daily News so poročali, da sta se zakonca Knavs v spremstvu odvetnika Michaela Wildesa, ki je strokovnjak prav za priseljevanje, udeležila zaslišanja pred pridobitvijo ameriškega državljanstva, spet drugi pa, da sta prišla že na prisego za ameriško državljanstvo.

Knavsova, ki izvirata iz Sevnice, sta bila ob prihodu iz stavbe nasmejana in dobre volje, njun odvetnik pa je dodal, da je "res izjemen dan". Izjav novinarjem nista dajala, njun odvetnik je dejal le, da sta Knavsova "zakonita trajna priseljenca v ZDA". Nato je za revijo People dodal, da sta Viktor in Amalija "čudoviti osebi, ker želi družina vse skupaj ohraniti na zasebni ravni". O tem, ali sta dejansko dobila državljanstvo, bodo verjetno mediji še poročali.

Tudi tiskovna predstavnica prve dame Melanie Trump kot po navadi ni komentirala ničesar, kar zadeva Melanijino družino.

Trump za konec "verižnega priseljevanja"
Za 73-letnega Viktorja in 71-letno Amalijo Knavs ima predsednik ZDA Donald Trump očitno drugačne standarde kot za druge priseljence, ki jih sponzorirajo družinski člani. Washington Post je februarja tako poročal, da imata Knavsova dovoljenje za delo in bivanje v ZDA oziroma tako imenovano zeleno karto, najverjetneje zaradi hčerke, ki je ameriška državljanka.

Trump takemu priseljevanju pravi "verižno priseljevanje" in ga namerava za starše priseljencev kmalu ukiniti. O "nevarnosti" takšnega priseljevanja je govoril tudi letos v govoru o položaju v državi in pogosto v tvitih, kot na primer februarja, ko je sporočil, da je verižna imigracija zastarel program, ki škoduje gospodarstvu in nacionalni varnosti. Trump bi možnost družinskega sponzoriranja ohranil le za zakonske partnerje in otroke državljana ali državljanke.

Melanii vizum za "Einsteine"
Melania Trump je prek Wildesa pred predsedniškimi volitvami leta 2016 sporočila, da je v ZDA na začetku prihajala z navadnim vizumom, nato pa je dobila posebno zeleno karto za nadarjene oziroma, kot temu pravijo v ZDA, za "Einsteine". To dobijo posamezniki, ki so dokazali izjemne sposobnosti na različnih področjih, kot so znanost, umetnost, šport, gospodarstvo in podobno. Leta 2001 jo je po statističnih podatkih dobilo skupaj le šest državljanov Slovenije.

Na tak način so do dovoljenja za delo in bivanje v ZDA v preteklosti med drugim prišli John Lennon, Monika Seleš, Dirk Nowitzki in Yoko Ono.

Viktor in Amalija Knavs se občasno pojavita v družbi svoje hčerke, večkrat naj bi tudi pazila Melanijinega sina Barrona. Ob njej sta stala tudi januarja lani, med prisego Donalda Trumpa kot 45. predsednika ZDA.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Drncl
# 03.05.2018 ob 11:43
Victor in Amallia Knauss od sedaj naprej.
pan
# 03.05.2018 ob 12:40
Viki pa Malčka....way to go!

Trump (Vikiju): "Are You proud to me an American citizen?"
Viki (Doniju): " Vejš da!!
el-ninđa
# 03.05.2018 ob 13:39
ata od Melanije je Trumpu podobn :D
Lupo
# 03.05.2018 ob 12:33
Za kogarkoli velja, da ima po 5 letih bivanja pravico zaprositi za ameriško državljanstvo.

Kakšna novica je to?!
gesan
# 03.05.2018 ob 12:04
hahaha
johann
# 03.05.2018 ob 13:44
Zanimivo, da nista raje izbrala magične besede "azil"....
Mirko Tipka
# 03.05.2018 ob 12:03
nato pa je dobila posebno zeleno karto za nadarjene oziroma, kot temu pravijo v ZDA

hahaha ... potem se lahko večina Slovencev preseli v ZDA, bomo dobili zagotovo vizo za nadarjene.
osservatore
# 04.05.2018 ob 09:11
Za 73-letnega Viktorja in 71-letno Amalijo Knavs ima predsednik ZDA Donald Trump očitno drugačne standarde

Hahahahaha, 73 letnik in 71 letnica bosta/sta dobila geen card za nadarjene in kasneje še državljanstvo za posebne dosežke. Zaradi mene lahko še pol njihove familije emigrira u Junajtid Stejts, nobene škode za SLO in velika intelektualna obogatitev za USA.
cycoII
# 03.05.2018 ob 18:16
Za kogarkoli velja, da ima po 5 letih bivanja pravico zaprositi za ameriško državljanstvo.

Verjetno res, da pa naštepaš 5 let, pa moraš verjetno obnavljat vize, pridobit dovoljenje za delo in še marsikaj, kar naša upokojenca definitino nista počela.
Prismuknjen
# 03.05.2018 ob 14:07
Sovražna propaganda se nadaljuje.
miha_lj
# 03.05.2018 ob 12:04
kakšni bi bili komentarji če bi bil Trump demokrat
Gerold III
# 03.05.2018 ob 17:57
Viki in Donald sta isti letnik. Verjetno je Amalija imela več od Vikija kot pa njena hčerka od Donalda.
gesan
# 03.05.2018 ob 12:35
miha, a si prepričan, da smo vsi deljeni tako kot ti, na "naše" in ne naše?
Mogoče pa nekateri gledamo predvsem na to, kakšen odnos do okolice ima nekdo in ne kakšne barve kože ali drugih tovrstnih predsodkov...

A mi nimamo pravice do svojega mnenja?
dStroj
# 03.05.2018 ob 14:28
Sovražna propaganda se ne bo nikoli zaključila. Vedno hujša bo. Demokratom se je podrla ograja plantaže in manjšine se osvobajajo demagoških okovov večnih žrtev.
Pri nas pa dvigujemo socialko in folk ploska novemu zadolževanju ter gnitju v mentaliteti patetičnega hlapčevstva državi. Pri takih davkih na delo... povsem razumljivo... a vseeno napačno.
Kazalo