Iz sveta znanih
Krona je visoka 31,5 centimetra in tehta več kot kilogram. Foto: Reuters
Elizabeta II. letos slavi 65-letnico vladanja. Foto: Reuters

Dodaj v

Britanska kraljica: "Krona bi mi lahko zlomila vrat"

Elizabeta II. je spregovorila o "okornosti" svoje krone
12. januar 2018 ob 09:48
London - MMC RTV SLO

Na prvi pogled se morda zdi, da je nošnja kraljeve krone glamurozna, a preprosta naloga. Vendar se britanska kraljica s tem ne strinja.

Elizabeta II. je v dokumentarcu, v katerem ob 65. obletnici obuja spomine na svoje kronanje, kraljevo krono opisala kot "zelo okorno".

O kronanju in nošnji kraljevega nakita se je pogovorila s strokovnjakom za kronske dragulje, Alastairjem Bruceom, in med pogovorom dodala: "Krona je zelo težka, težava pa je tudi v tem, da pogosto pozabim, da so diamanti v resnici le kamni, kar pomeni, da niso lahki."

Vendar to še ni vse. Krona, ki je visoka 31,5 centimetrov in tehta nekaj več kot kilogram, kraljico ovira tudi pri gibanju. Med govorom ne more premakniti glave in pogledati na list z govorom, temveč je zaradi teže, ki jo nosi na glavi, list prisiljena primakniti bliže očem. "Če bi pogledala navzdol, bi si gotovo zlomila vrat pa tudi krona bi mi padla z glave," je še povedala za britansko televizijo BBC.

Elizabeta II. pa seveda ni prva, ki mora po svoji dolžnosti nositi težo omenjenega kosa kraljevega nakita. Krono je nosilo že več rodov vladarjev. Po smrti kraljičinega očeta je bilo treba krono prilagoditi njeni glavi. Takrat 27-letni kraljici velikost krone namreč ni ustrezala, zato so jo zmanjšali.

Težave na kronanju
Kljub vsem težavam, ki ji jih je krona povzročila na prvem kronanju in tudi v nadaljnjem vladanju, pa je kraljica ponosna, da jo lahko nosi. Nanjo sta namreč pripeta tudi dva bisera, ki sta pripadala kraljici Mariji Škotski. Vendar se kraljica zaveda, da so biseri izvorno del živih bitij in dodaja, da jo včasih žalosti, da so žalostni in osamljeni pripeti na njeni kroni.

V dokumentarcu je kraljica razkrila še številne podrobnosti prvega kronanja, ki javnosti prej niso bile znane. Kronanje sta namreč spremljala smeh in nagajiva igra otrok. Nagajala ji je tudi slovesna oprava, ki se je nenehno zatikala v preprogo. Mlada kraljica je med obredom mizo, na kateri je počivala krona, potegnila bliže k sebi, čeprav to običajno ni dovoljeno. Šaljivo je dodala: "No, saj je krona moja."

Bruce pa dodaja, da je kraljica svojo navihanost ohranila vse do danes.

K. Ši.
Prijavi napako
Komentarji
inženir
# 12.01.2018 ob 10:04
Boga reva
elektrupunk
# 12.01.2018 ob 10:27
naj ji naredijo še opornico za vrat ...iz zlata in diamantov :) .. heh načeloma me briga a britanci furajo to kraljevo družino (sj vsi vemo da jim na koncu prinašajo dobiček) ampak da pri vseh problemih v svetu gospa jamra da se boji za vrat pod težo vseh teh dimantov mi pa deluje rahlo neokusno
ffffff
# 12.01.2018 ob 11:14
Mlada kraljica je med obredom mizo, na kateri je počivala krona, potegnila bližje k sebi, čeprav to običajno ni dovoljeno. Šaljivo je dodala: "No, saj je krona moja."

Ta pa je nabrita.
mr polh
# 12.01.2018 ob 18:29
Naj raje pove koliko vratov je bilo dejansko zlomljenih skozi zgodovino, da imajo oni nakradena taka bogastva.

Angleški dvor je v samem vrhu perverznih svetovnih organizacij.
twofours44
# 12.01.2018 ob 11:48
Ćimprej.
elektrupunk
# 12.01.2018 ob 10:32
https://www.youtube.com/watch?v=I6Cdhg_T
ngM edini vreden krone :)
Luka Novak
# 12.01.2018 ob 10:24
Britanska kraljica: "Krona bi mi lahko zlomila vrat"

.. verjetnost seveda je minimalna.

Sicer pa si bom raje našla lažjo fake alternativo, kot bi prestol odstopila dolgi vrsti naslednikov. Pa še kakšen gin več spila, za zdravje.
Radenm
# 12.01.2018 ob 19:43
Kot je že Shakespeare rekel, "Uneasy lies the head that wears the crown".

Samo on ni mislil na fiziko in biologijo.
Heisenberg
# 12.01.2018 ob 11:45
Mislim kakšni problemi. Ko imaš na kroni toliko dragih kamnov, da je tako težka, da ti prekomerno obremenjuje vrat. Ni to nekaj takega, kot požrežnost ali pohlep, 2 izmed 7 smrtnih grehov? :-)
odzajcatč
# 12.01.2018 ob 20:39
..nej se že enkrat spokajo vn iz eu.....
neutrino
# 12.01.2018 ob 19:33
Pa naj naredijo en pasek za pritrdit krono na glavo. Tako kot vojaške čelade ;)

Drugače pa najbolj simpatična in realna izjava, ki bi precej spremenila svet, če bi se vsi tega zavedali in temu primerno obnašali:
"pogosto pozabim, da so diamanti v resnici le kamni"

Zdaj ok, če smo pikolovski niso ravno kamni, ampak minerali, ampak close enough.
izo
# 12.01.2018 ob 18:22
nepotrebni cirkus za "pripadnost"..
shizofrenik
# 12.01.2018 ob 10:10
da bi jo drugemu prepustila , to pa ne
Kazalo