Nepozabni prizor iz Hitchcockove klasike Sever-severozahod. Foto:
Nepozabni prizor iz Hitchcockove klasike Sever-severozahod. Foto:
Z Evo Marie Saint v Sever-severozahod.
Z Ingrid Bergman v Razvpiti.
Z Audrey Hepburn v Šaradi.
Imel je neustavljivi šarm, na katerega niso bili imuni niti moški. Bojda. Foto: EPA
Cary Grant leta 1972. Foto: EPA

"Vsi vemo, da je bil Cary Grant najbolj šarmanten igralec v zgodovini filmov, a šarm sam ga ni delal za zvezdnika in v svojih predstavah je redko ponudil zgolj šarm. Vedno je bilo nekaj pod površino, tiha rezerviranost, določena hladnost, občutek, da ocenjuje svoje protagonistke celo tedaj, ko jih je osvajal - in ta dvojna narava je tisto, kar ga je delalo tako pomembnega v tako različnih filmih," je v osmrtnici Grantu leta 1986 zapisal sloviti, žal že pokojni ameriški filmski kritik Roger Ebert.

Grant je prinesel trilerjem komični element, romantičmim filmom pridih nevarnosti, farsam pa določeno jedkost. "Vedno nam je dal več, kot smo pričakovali," je še ugotavljal Ebert.

Nesrečno otroštvo
Archibald Leach je bil rojen leta 1904 v angleškem Bristolu kot edini otrok v družini, ki je preživel prve dni. Archiejeva posesivna mati je po smrti prejšnjega otroka trpela za hudo depresijo, zato jo je Archiejev oče odpeljal v umobolnico, devetletnemu sinu pa je sprva dejal, da je šla na "dolge počitnice", nato pa, da je umrla. Resnico je izvedel šele pri 31 letih, ko mu je oče na smrtni postelji povedal, kje lahko najde mater. "Takrat sem bil že odrasel mož, ki je živel v Ameriki s spremenjenim imenom in me je poznal ves svet, samo lastna mati ne," se je spominjal Grant.

Ko je bil Archie star 10 let, se je njegov oče znova oženil in si ustvaril novo družino, ki pa ni vključevala tudi malega Archibalda. Ta je imel težavno mladost, bil izključen iz šole in se nazadnje pridružil potujoči igralski skupini in z njo pri 16 letih odpotoval v Ameriko, kjer je nadaljeval kariero varietejskega igralca in zabavljača. Leta 1942, pri 38 letih, je postal naturalizirani Američan, še prej pa si je spremenil ime v "Cary Grant", ker sta se začetnici C in G že izkazali uspešni za Clarka Gabla in Garyja Cooperja.

Rojstvo zvezdnika
Njegov pohod na Hollywood se je začel leta 1932 s filmom Blonde Venus, v katerem je igral ob boku Marlene Dietrich, Mae West pa ga je lastnoročno izbrala za soigralca v She Done Him Wrong in I'm No Angel. Grant se je naglo uveljavljal kot igralec z izvrstnim občutkom za komedijo in nezgrešljivim šarmom, od leta 1937, ko je zaigral v The Awful Truth, pa je ustvaril eno najuspešnejših serij v filmski zgodovini - nizal je uspešnico za uspešnico in v kratkem času zgradil veličastno kariero, s katero je postal nesmrten del hollywoodske zgodovine. "Pretvarjal sem se, da sem nekdo, ki sem si želel biti, in na koncu sem postal ta oseba. Ali pa je ta oseba postala jaz. Ali pa sva se na neki točki srečala," je povedal Grant.

S Katharine Hepburn je nastopil v Počitnicah in v Filadelfijski zgodbi, z Rito Hayworth v Samo angeli imajo krila, z Rosalind Russell pa v Njegovo dekle Petek. Leta 1941 je v Sumu prvič sodeloval z Alfredom Hitchcockom (ta je za Granta dejal, da je edini igralec, ki ga je imel res rad) in naveza se je izkazala za tako uspešno, da sta vajo ponovila še trikrat: z Razvpito, Ujeti tatu in Sever-severozahodom. Prizor Granta, kako teče čez koruzno polje, pa je postal ena od ikoničnih podob filmske zgodovine.
Grantu je bilo takrat že 55 let, a je brez težav še vedno dobival vloge velikih in neustavljivih zapeljivcev in je 30 let ostal magnet za kinogledalce. Ko je zapeljeval Audrey Hepburn v Šaradi, jih je štel skoraj 60. Danes ima podoben šarm morda samo še George Clooney, a po mnenju mnogih še vedno ne seže Grantu do kolen. "Grant je bil tako daleč pred vsemi, da ni nikogar, ki bi se lahko primerjal z njim," je dejal kritik Howard Hawks, David Thomson pa ga je označil za "najboljšega in najpomembnejšega igralca v zgodovini filma".
Neodvisen
Grant, ki je v 50. letih ustanovil lastno produkcijsko hišo, je bil prvi igralec, ki je "šel na svoje", ko ni podaljšal pogodbe s studiem in tako zapustil do takrat trdno zacementiran studijski sistem, ki je vladal Hollywoodu. Grantu je skozi celo kariero uspevalo izbirati filme, v katerih je igral, režiserje in soigralce ter celo določal delež, ki ga bo prejel od dobička. Tako je denimo za vlogo v Ujeti tatu zaslužil 700.000 dolarjev, medtem ko je Hitchcock pospravil v žep samo 50.000 dolarjev.

A tako kot Hitchock, kljub dvema nominacijama, oskarja ni nikdar dobil. Leta 1970 mu je Akademija podelila častnega oskarja, Grant pa se je rad ponorčeval, da "si vsi želijo biti Cary Grant - še celo jaz si želim biti Cary Grant". Ženske so ga nedvomno oboževale, a prav dolgo ni zdržal z nobeno (krožile so tudi govorice, da ima v resnici raje moške, z igralcem Randolphom Scottom pa je z razmiki živel polnih 12 let) - poročen je bil petkrat, prvič je zdržal le leto dni, potem ko ga je soproga Virginia Cherrill obtožila, da jo je udaril.
Biseksualec?
Leta 1942 se je poročil z eno najbogatejših žensk na svetu, Barbaro Hutton, in se od nje ločil po treh letih. Leta 1949 je omožil igralko Betsy Drake, s katero je zdržal najdlje, 13 let. Zakon sta preživela v omami LSD-ja, ki takrat še ni bil prepovedan, mamilo pa je Drakovi predstavil prav Grant. Leta 1965 je pobegnil z igralko Dyan Cannon in v triletnem zakonu se jima je rodila hčerka Jennifer, igralka. Grantov zadnji zakon je bil s 47 let mlajšo britansko agentko Barbaro Harris. Da bi bil gej, sta v svoji avtobiografiji zanikali tako Jennifer Grant kot tudi njena mama, ki je dejala: "Ko sva bila poročena, sva f**** kot zajca".

Grant se je upokojil po rojstvu Jennifer, pri 62 letih, in niti Hitchcock ga ni mogel zvabiti iz pokoja. Hčerki je hotel dati vse tisto, česar v otroštvu sam ni imel, in tudi v oporoki ji je zapustil vse svoje milijonsko bogastvo, ki ga je po upokojitvi služil tudi s stolčki v upravnih odborih in mestom izvršnega direktorja v kozmetični firmi Faberge. Umrl je leta 1986 zaradi krvavitve v možganih, med pripravami za enega od svojih nastopov, v katerih je kazal odlomke iz svojih filmov in sprejemal vprašanja iz občinstva.

Revija Premiere je Granta leta 2004 proglasila za največjega filmskega zvezdnika vseh časov.