V incident sredi Berlina, ki ga je povzročila Christiane F., se je morala vmešati policija. Foto: EPA
V incident sredi Berlina, ki ga je povzročila Christiane F., se je morala vmešati policija. Foto: EPA
false
Zgodba o mladostniški odvisnosti od mamil in prostituciji na berlinskem narkomanskem prizorišču je pred 35 leti pretresla svet. Foto: Reuters

Christiane Felscherinow, katere zgodba o odvisnosti od mamil in prostituciji na berlinskem narkomanskem prizorišču je pred 35 leti pretresla svet, po številnih vzponih in padcih vedno znova konča v kleščah odvisnosti, ves čas pa ima tudi težave z zdravjem, v poročilu o njenem zadnjem incidentu poroča današnji Berliner Zeitung.

V ponedeljek popoldne je na trgu s povodcem pretepala svojega psa. Ko je to videla mimoidoča, je obvestila policijo in skušala zadržati nemirno Christiane. Ta se je branila z ugrizom in verbalnim nasiljem - temnopolto žensko je ugriznila v roko žensko in jo obkladala z rasističnimi zmerljivkami. Policija jo je nato legitimirala, Christiane pa je priznala prekršek.

Zakaj takšno vedenje, ni jasno, piše Berliner Zeitung in ob tem spomni, da je imela danes 53-letna Christiane zadnja leta več razpoloženjskih nihanj, saj ni nikoli zares opustila mamil.

Iz primeža mamil se ji ni nikoli uspelo povsem rešiti
Avtobiografska knjiga Mi, otroci s postaje ZOO je izšla leta 1979. Nastala je iz niza daljših intervjujev z dekletom Christiane Felscherinow, ki sta jih med letoma 1975 in 1978 opravila novinarja revije Stern. V njih je Christiane F., ki je živela v zahodnem Berlinu, opisala svojo pot v pekel.

Prvi džojnt je pokadila že v rosni mladosti, nato pa je začela s svojo družbo obiskovati diskoteko Der Dschungel, kjer je bil mladim dostopen širok nabor mamil, od valiuma do heroina - prvič ga je poskusila pri 13 letih. Pot do prostitucije je bila od tam kratka, denar za mamila je služila s prodajanjem svojega telesa.

Na koncu zgodbe je Christiane končala na podeželju, družina jo je rešila mamil. Končala je šolo in se izučila za poklic, a optimistični konec knjige je bil le navidezen. V resničnem življenju se je še naprej srečevala z mamili, a leta 1996 ji je rojstvo sina dalo upanje. A ko je bil star 12 let, ji ga je socialna služba odvzela, saj "ni mogla več opravljati svojih starševskih in skrbniških dolžnosti", kot so pojasnili.

Leta 2013 je izdala še eno, tokrat "čisto pravo" avtobiografijo, z naslovom Mein zweites Leben (Moje drugo življenje), ki je "zgodba o upanju in peklu, srečnih letih v Grčiji, boju za preživetje v zaporu ter dogodivščinah pod rockerskimi zvezdniki, pisatelji in prekupčevalci". Istega leta pa je v nekem intervjuju tudi priznala, da uživa metadon, še vedno kdaj pokadi džoint, največjo zlorabo opojnih substanc pa ji predstavlja alkohol.