Claire Foy bomo lahko v naših kinematografih kmalu videli v filmu Damiena Chazella First Man (Prvi človek), ki govori o Neilu Armstrongu. Foto: EPA
Claire Foy bomo lahko v naših kinematografih kmalu videli v filmu Damiena Chazella First Man (Prvi človek), ki govori o Neilu Armstrongu. Foto: EPA

34-letnica je razkrila, da se s tesnobnostjo spopada že od otroštva, stanje pa se je, ko se je začela ukvarjati z igralstvom, še poslabšalo. "Ko si tesnoben, si pač tesnoben, za tem ni neke logike. Gre preprosto za občutek, ki se naseli v tebi in te ohromi. Misli mi podivjajo in začnejo uhajati," je povedala v intervjuju za The Guardian.

Igralkini starši so se ločili, ko je bila stara osem let, takrat pa se je, pravi 34-letnica, začela tudi tesnoba. "Na razpad družine sem se odzvala tako, da sem hotela vse osrečiti. Nikoli nisem bila jezna, bila sem prijazna in lepo sem se vedla. Nikogar nisem hotela razburiti," je povedala Foyeva.

"Tesnobnost sem razvila kot neke vrste samozaščito. Vse sem hotela imeti pod nadzorom, v tem sem iskala varnost. Posledice vsakega dejanja sem razmislila vnaprej, da bi lahko preprečila najhujše." Čeprav je na začetku igralske kariere čutila še večjo tesnobnost, je od igralstva odnesla tudi veliko dobrega: "Vsaj za nekaj časa sem se naučila ostati v trenutku in ne vedno vsega premlevati."

Še vedno dvomi o sebi
Tudi ko je dobila vlogo v seriji Krona, je še vedno dvomila o svojih sposobnostih, pomirile pa je niso niti številne nagrade, ki jih je za vlogo prejela. Za vlogo kraljice je domov namreč odnesla zlati globus, emmyja in dve nagradi ameriškega igralskega ceha (Screen Actors Guild Awards).

"Uspeh tako cenimo, da mislimo, da je človek nekaj posebnega, če je uspešen. Uspeh mogoče res spremeni nekatere ljudi. Ampak najbolj me je skrbelo, ko me niti uspeh ni pomiril, še vedno sem se spopadala z enakimi težavami," je povedala in dodala, da ima tesnobo vseeno veliko bolj pod nadzorom kot včasih. Tega ne pripisuje zgolj terapiji, ki jo redno obiskuje, ampak je prepričana, da so svoje naredila tudi leta. "Od nekdaj sem pričakovala, da bo težko, da se bom ves čas borila, da bom nesrečna. A zdaj se lahko veliko bolj oddaljim od takšnega pogleda nase. Zdaj vem, da je tesnoba nekaj, kar pač imam, vendar lahko kljub temu poskrbim zase."