Popzvezdnica je nazadnje uspeh požela na Broadwayu z muzikalom Kinky Boots, ki je pobral skupno kar šest tonyjev. Foto: EPA
Popzvezdnica je nazadnje uspeh požela na Broadwayu z muzikalom Kinky Boots, ki je pobral skupno kar šest tonyjev. Foto: EPA
Cyndi Lauper
Je tudi borka za pravice gejev in lezbijk. Foto: EPA

Glasbena ikona Cyndi Lauper, ki je zaslovela v 80. letih z glasbenimi uspešnicami Girls Just Want to Have Fun, Time after Time in True Colors, praznuje 60. rojstni dan.

Slavljenka, ki je s svojim videzom povsem neukročenega dekleta in oblačili živih barv izstopala tudi v sicer zelo radoživih osemdesetih, tudi dandanes pa ostaja zvesta svojemu ekstravagantnemu slogu, o koncu kariere še ne razmišlja.

Pevka, ki je odraščala v predelu Queens v New Yorku, še vedno prepeva, nazadnje pa je uspeh požela na Broadwayu z muzikalom Kinky Boots - Cyndi je za glasbo in besedila prejela nagrado tony, skupaj pa je muzikal na junijski podelitvi pobral kar šest tonyjev.

Pobeg v svet glasbe
Cyndi se je za glasbo navdušila že pri petih letih. Ob glasbi muzikala Moje pesmi, moje sanje s plošč svoje matere je poplesavala po stanovanju, pri 12 letih pa jo je sestra naučila igrati kitaro. Tedaj si je tudi že začela barvati lase in nositi ekstravagantna oblačila.

Njena mati, ki je bila po rodu Italijanka, se je kmalu ločila od očeta. Položaj njene matere, ki je morala kot natakarica preživljati tri otroke, jo je močno težil. Pobegnila je v svet glasbe in poslušala velikane, kot so Judy Garland, Billie Holiday, Ella Fitzgerald in The Beatles.

Tako nenavadna in dobra, da mora uspeti
Več let je prepevala v različnih bendih pesmi skupin Jefferson Airplane, Led Zeppelin in Bad Company. Številni so občudovali njen glas in se spraševali, zakaj ji pri dvajsetih letih še ni uspel preboj. S 30 leti pa je doživela uspeh z debitantskim albumom She's So Unusual, na katerem sta bili tudi uspešnici Girls Just Want to Have Fun in Time after Time. Album so po vsem svetu prodali v 16 milijonih izvodov.

Naslednji albumi so doživeli nekateri več in drugi manj uspeha. Začela je tudi eksperimentirati in se podajala včasih bolj v R&B, nato pa bolj v popvode. Pevka, ki je tudi igralka ter borka za pravice gejev in lezbijk, je posnela 12 studijskih albumov. Pri 50 letih se je vrnila v newyorške klube, kjer prepeva pesmi legend džeza, zadnje čase pa je, kot rečeno, dejavna predvsem na Broadwayu.

Spodaj lahko prisluhnete nekaj uspešnicam legendarne Cyndi Lauper.