Igralskemu paru se je na rdeči preprogi prvič pridružil njun najstarejši sin. Foto: Reuters
Igralskemu paru se je na rdeči preprogi prvič pridružil njun najstarejši sin. Foto: Reuters
Poljub po mnenju mnogih najlepšega para v Hollywoodu. Foto: Reuters
Angela Lansbury
87-letna Lansburyjeva je dobila svojega prvega oskarja, in sicer za življenjsko delo na področju filmske umetnosti. Foto: Reuters

38-letni igralki in režiserki je Akademija filmskih znanosti in umetnosti podelila humanitarno nagrado Jean Hersholt, Angelini pa je nagrado izročil priznani režiser George Lucas.

Angelini, ki je leta 2000 prejela oskarja za stransko igralko v filmu Girl, Interrupted, so se s priznanjem poklonili za delo v človekoljubnih organizacijah, saj kot posebna odposlanka za begunce sodeluje z Združenimi narodi.

"Šele ko sem začela potovati, sem dojela svojo odgovornost do drugih," je Joliejeva povedala ob prejemu nagrade. "Ko sem srečala preživele vojn, lakote in posilstev, sem izvedela, kakšno je življenje večine ljudi na tem svetu in kakšno srečo imam, da imam hrano, streho nad glavo, varen prostor za življenje in veselje ob zdravi in varni družini," je dodala.

Na podelitev nagrad sta igralko spremila njen partner Brad Pitt, ki je ob tem pokazal tudi novo pričesko, prvič pa se je igralski par po rdeči preprogi sprehodil z enim izmed svojih šestih otrok. Led je prebil najstarejši sin Maddox, ki ga je igralka posvojila leta 2001, še preden se je zaljubila v Brada. Igralec je danes 13-letnega dečka iz Kambodže posvojil leta 2006.

Častni kipec dobili še ...
Joliejeva je le ena izmed štirih letošnjih dobitnikov častnih oskarjev, častne kipce so dobili še Angela Lansbury, Steve Martin in Piero Tosi (kipec je namesto njega prevzela italijanska igralka Claudia Cardinale).

87-letna Lansburyjeva je dobila svojega prvega oskarja, in sicer za življenjsko delo na področju filmske umetnosti. Igralka, najbolj znana po glavni vlogi v kriminalni seriji Umor, je napisala, je bila trikrat nominirana za oskarja, a je doslej vedno ostala praznih rok.

Martina (68), ki je poleg številnih odmevnih vlog v komedijah trikrat vodil Oskarje, najbrž ni treba posebej predstavljati, Tosi (86) pa je italijanski kostumograf, najbolj znan po sodelovanju s slovitim filmarjem Luchinom Viscontijem. Za oskarja za najboljše kostume je bil nominiran petkrat.

Podelitve se je sicer udeležilo 600 gostov iz filmskega sveta, med njimi Tom Hanks, Jake Gyllenhaal, Diane Keaton, Emma Thompson, Harrison Ford, Amy Adams, Matthew McConaughey ...

Nekaj fotoutrinkov s podelitve si lahko pogledate spodaj.