Jane Fonda, sekssimbol iz 60., danes pa gotovo ena najbolj 'fit' babic daleč naokoli. Foto: Reuters
Jane Fonda, sekssimbol iz 60., danes pa gotovo ena najbolj 'fit' babic daleč naokoli. Foto: Reuters
Nekateri še vedno niso pozabili Janinega prijateljevanja z Vietnamci v 70. letih prejšnjega stoletja. Foto: EPA

Igralka in nekdanja manekenka je v 60. zaslovela s filmom Barbarella, ki ji je prinesel status sekssimbola, nekakšne ameriške različice Brigitte Bardot, v svoji karieri je dobila dva oskarja, emmyja in sedem zlatih globusov, poleg uspešne filmske kariere pa se je proslavila tudi kot "gurujka fitnesa", predvsem aerobike; v 80. in 90. je zgradila pravi imperij z videi z nasveti za telovadbo, izdala je več knjig na to temo.

Leta 1991 je oznanila, da se namerava upokojiti iz filmov, a se je leta 2005 vrnila v komediji Tašča, da te kap, pozneje pa še v Georgia Rule. Jane je sicer članica slovite igralske dinastije Fonda, je hči igralca Henryja Fonde in sestra Petra Fonde, teta Bridget Fonde ...

"Hanoj Jane"
Znana, že kar razvpita, je tudi po političnem aktivizmu, v središču pozornosti se je znašla kot nasprotnica vietnamske vojne, zaradi česar se je številnim zamerila. Tudi na dogodku AFI-ja se je pojavilo nekaj vietnamskih veteranov, ki jo še danes označujejo kot izdajalko z vzdevkom "Hanoj Jane" (prijel se je je zaradi bivanja v severnem Vietnamu med vojno in fotografijo, na kateri je pozirala na vietnamskem orožju za sestreljevanje bombnikov, kar je pozneje javno obžalovala).

Borka za pravice temnopoltih in ameriških Indijancev je nasprotovala tudi ameriškemu posredovanju v Iraku, v izraelsko-palestinskem sporu pa se je postavila na stran zadnjih. Je glasna zagovornica pravic in enakosti žensk, skupaj s feministično ikono Glorio Steinem in Robin Morgan je ustanovila Ženski medijski center, ki se zavzema za bolj slišen ženski glas v medijih.

Trije možje, dva potomca
Tudi njeno zasebno življenje je precej burno, prvič je bila poročena s francoskim režiserjem Rogerjem Vadimom (zanimivo, pred Fondo je bil poročen z njenima kolegicama, sekssimboloma Brigitte Bardot in Annette Stroyberg), s katerim se jima je rodila hčer Vanessa. Pozneje se je poročila z aktivistom Tomom Haydnom, s katerim imata sina Troya, ki je ime - spet dokaj sporno - dobil po vietnamskem borcu Nguynu Van Troiju, posvojila pa sta še temnopolto najstnico Lulu, hčer dveh članov Črnih panterjev. S tretjim možem, televizijskim mogotcem in ustanoviteljem CNN-a Tedom Turnerjem, sta bila poročena od leta 1991 do 2001. Zadnjih pet let je Jane, ki ima po hčerki Vanessi dva najstniška vnuka, v razmerju z glasbenim producentom Richardom Perryjem.

V zadnjem desetletju je izdala dve avtobiografiji, zadnjo, Prime Time, leta 2011, potem ko je uspešno premagala raka na prsih.

V galeriji si oglejte, kdo vse se je prišel poklonit hollywoodski legendi.