Heinu je uspelo prodati več kot 50 milijonov izvodov albumov. Foto: EPA
Heinu je uspelo prodati več kot 50 milijonov izvodov albumov. Foto: EPA

74-letni glasbenik, znan tudi kot "kralj šlagerjev", se sicer zaradi tega ne počuti neizobraženega, saj ga je, kot pravi, "učilo življenje", pa tudi televizija.

"Knjige so se mi vedno zdele dolgočasne," je v pogovoru za časopis Hamburger Morgenpost priznal Heino. "Na katoliški šoli za dečke v Düsseldorfu sem sicer enkrat pogledal v Sveto pismo in predtem v otroško slikanico, to pa je bilo tudi vse," je dodal.

Kljub odporu do knjig pa je sam izdal eno - svojo avtobiografijo. Leta 1996 je izšla na 324 straneh s pomenljivim naslovom Kljub temu me imajo radi (Und sie lieben mich doch).

Prodal več kot 50 milijonov albumov
Heinz Georg Kramm, z umetniškim imenom Heino, že desetletja vlada na nemškem popularnem glasbenem prizorišču s svojimi popevkami in narodno-zabavnimi pesmimi. Javnosti je znan po svoji svetli pričeski in črnih očalih iz vinila, od katerih se ne loči. Heino je za svoje glasbene dosežke prejel številna priznanja, na podlagi njegovih uspešnic pa so celo posneli filme in televizijske serije.

V notno črtovje je zapisal več kot 1.000 narodno-zabavnih skladb, Nemci pa so pokupili kar 50 milijonov izvodov njegovih albumov. Ne le kot avtor številnih danes že ponarodelih narodno-zabavnih hitov (Schwarzbraun ist die Haselnuss, Blau, blüht der Enzian, Nun ade, Du mein lieb Heimatland), ampak tudi z glamuroznim načinom življenja, je Heino prevzel nemški narod.

Piko na i je zagotovo dodala poroka s pravo princeso - njegova žena Hannelore je namreč princesa iz plemiške družine Auersperg.