Papež Frančišek, ki je velik ljubitelj nogometa, se prijateljske nogometne tekme med Italijo in Argentino zaradi varnosti ne bo smel udeležiti. Foto: Reuters
Papež Frančišek, ki je velik ljubitelj nogometa, se prijateljske nogometne tekme med Italijo in Argentino zaradi varnosti ne bo smel udeležiti. Foto: Reuters

Papež, ki je bil že med službovanjem nadškofa v Buenos Airesu strasten nogometni navijač, se je na srečanju z nogometaši pogovoril o njihovi socialni vlogi v družbi, obenem pa je dejal, da se ne bo opredelil, za katero stran bi jutri v Rimu navijal.

Ker gre za prijateljsko tekmo, je papež ob tem dejal: "Tako naj tudi ostane, če lahko, prosim."

Ganjeni Balotelli
V svojih besedah, ki jih je namenil približno 200 zbranim igralcem, spremljevalcem in funkcionarjem italijanske in argentinske izbrane vrste, je papež dejal, da naj na jutrišnji tekmi pri športnikih spet prevlada "duša amaterizma", ob vsem poslovnem blišču tega športa naj akterji ne pozabijo na športno plat njihovega delovanja, prav tako pa se naj borijo proti diskriminaciji na in ob stadionih.

Temnopoltega italijanskega reprezentanta Maria Balotellija je povabil tudi na kratek zasebni pogovor, po katerem je bil nogometaš videti "zelo čustven", je dejal tiskovni predstavnik Vatikana Benedettini.

Darila za papeža
Papežu Frančišku sta delegaciji podarili tudi oljki, ki bi ju naj zasadili na vrtovih Vatikana, pa tudi podpisane drese obeh reprezentanc, nogometno žogo in čevlje ter staro fotografijo iz Argentine.

Papeža je italijanski selektor Cesare Prandelli sicer nameraval povabiti na nogometno tekmo v sredo, vendar ga je ta prehitel in pojasnil, da žal ne bo šlo. "Pričakoval je to moje vprašanje, vendar mi je povedal, da so o tem že razpravljali, vatikanska varnostna služba pa je nazadnje vseeno rekla 'ne' njegovi udeležbi na tekmi," je povedal Prandelli.