Princ George je ''zasenčil'' kraljico. Foto: Reuters
Princ George je ''zasenčil'' kraljico. Foto: Reuters
Kraljica je aprila praznovala 89. rojstni dan. Foto: Reuters

Kraljica je 89. rojstni dan praznovala 21. aprila, takrat osebni praznik zaznamujejo le s častno salvo, uradne slovesnosti po vsej državi in velika parada ob jubileju pa vsako leto potekajo junija.

Gre za tradicijo, ki jo je uvedel kralj Edvard III. na začetku 20. stoletja. Sam je namreč rojstni dan praznoval novembra, a je uradno slovesnost zaradi lepšega vremena prestavil na poletje, zdaj pa ji sledijo vsi britanski monarhi.

Na balkonu Buckinghamske palače so se kraljici v čast zbrali predstavniki dvora, kraljevi družini pa se je pridružil tudi 22-mesečni kraljičin pravnuk, princ George, ki je pritegnil največ pozornosti. Njegov oče, princ William, ga je privzdignil, da je lahko pomahal tisočem, ki so se zvrstili pred palačo.

Kraljica in njen mož, princ Phillip, sta palačo medtem zapustila in se v kočiji popeljala mimo več sto konjenikov in vojakov. 94-letni princ Phillip je na paradi nosil britansko pehotno uniformo, s črno kučmo in rdečim suknjičem podpolkovnika.

Na ulicah Londona se je zvrstilo več tisoč ljudi, številni izmed njih so mahali z zastavicami.

Premier David Cameron in njegova žena Samantha sta bila med več sto visokimi udeleženci, ki so si ogledali parado, ki je vključevala tudi salvo iz 41 pušk.

Kate, vojvodinja Cambriška, in Camilla, vojvodinja Cornwalska, sta se v kraljevi procesiji peljali v prvi kočiji za kraljičino, in sicer skupaj s princem Harryjem. Kate se je zdaj prvič pojavila v javnosti, odkar je pred šestimi tedni rodila deklico, princeso Charlotte. Princ Charles in princ William pa sta za kraljičino kočijo jahala konja.

Kraljica se je rodila 21. aprila 1926, parado Trooping the colour (Pozdrav zastavi) pa tradicionalno pripravijo v juniju. Tradicija izvira iz starodavnih priprav na vojno, ko so zbrali vse zastave in jih pokazali vojakom, preden so šli v boj, da bi jih v zmedi med bojevanjem prepoznali.