Tudi bolivijski predsednik Evo Morales se je pridružil praznovanju 70. rojstnega dne generalnega sekretarja ZN-a. Foto: EPA
Tudi bolivijski predsednik Evo Morales se je pridružil praznovanju 70. rojstnega dne generalnega sekretarja ZN-a. Foto: EPA

Ban je v petek praznoval svoj 70. rojstni dan, kar je sovpadlo ravno z uradnim obiskom Bolivije, kamor je prispel iz Brazilije, kjer je bil na odprtju svetovnega prvenstva v nogometu. In prav praznovanje tega jubileja si bo zagotovo zapomnil za vedno.

Domorodci iz Santa Rite v vzhodni bolivijski provinci Concepcion so namreč njemu v čast zaplesali ljudski ples in ga povabili v svoje vrste, pridružil pa se jim je tudi predsednik države Evo Morales. Otroci so mu med slovesnostjo v vasi El Torno zapeli Vse najboljše, gostitelji pa so mu pripravili tudi posebno torto, okrašeno z listi koke, na kateri je generalni sekretar ZN-a upihnil 70 svečk.

Ganjeni Ban Ki Mun
"Hvala vam za rojstnodnevno praznovanje. Hvala vam za darila, ki ji bom odnesel s seboj v New York, da me bodo vedno spominjala na vas,"
je bil ganjen Ban, ko so mu podarili tudi plašč, okrašen z motivi domorodcev, in druga darila.

V Boliviji se bo generalni sekretar ZN-a sicer udeležil vrha skupine G77, s katerim bodo zaznamovali 50. obletnico ustanovitve skupine - ta danes šteje že 133 držav, prizadeva pa si predvsem za gospodarski razvoj.