Vrhunski britanski biokemik in dobitnik Nobelove nagrade za medicino je samega sebe označil tudi za
Vrhunski britanski biokemik in dobitnik Nobelove nagrade za medicino je samega sebe označil tudi za "šovinistično svinjo", ko je postregel z neprimernimi pripombami na račun žensk v svetu znanosti. A te so mu na Twitterju vrnile udarec. Foto: EPA

"Naj vam povem nekaj o svojih težavah z dekleti ... Ko so v laboratoriju, se zgodijo tri stvari - zaljubiš se vanje, one se zaljubijo vate in ko jih kritiziraš, jočejo," je v nastopu na svetovni konferenci znanstvenih novinarjev v Južni Koreji v torek izjavil 72-letni Hunt.

Vrhunski britanski biokemik se je obenem označil tudi za "šovinistično svinjo".

Nič več častni profesor
Že danes pa je zaradi teh svojih besed odstopil s položaja častnega profesorja na UCL-ju. Na univerzi so nato nemudoma ocenili, da je njegov odstop skladen z njihovo "zavezo enakopravnosti spolov", ter spomnili, da so bili prva univerza v Angliji, ki je vpisovala ženske pod enakimi pogoji kot moške.

Hunt je sicer v pogovoru za britanski BBC v sredo priznal, da je naredil napako, za kar mu je žal in se opravičuje. "Res mi je žal, da sem rekel, kar sem rekel. To je bilo zelo neumno," je dejal, a hkrati sebi v opravičilo dodal: "To, kar naj bi bila nekakšna lahkotna, ironična opazka, je bilo očitno razumljeno smrtno resno."

"Tako 'privlačne' v zaščitnih oblekah"
A na svoj račun so zdaj prišle znanstvenice, ki so na Twitterju pod zaznamkom "moteče privlačne" (#DistractinglySexy) sprožile posmehljivo kampanjo.

Biologinje, arheologinje, kemičarke, geografinje, računalniške strokovnjakinje in druge strokovnjakinje objavljajo fotografije v svojem delovnem okolju ter se norčujejo iz namiga, da moške sodelavce spravljajo v skušnjavo.

Norčujejo pa se tudi delodajalci, ki so za to priložnost prikrojili opozorilne table. Ena izmed njih tako na primer opozarja, da gre za "laboratorij mešanih spolov", v katerem se ni dovoljeno zaljubiti ali jokati.