Analitiki opozarjajo, da bosta nosečnost in rojstvo, ki tako fascinirata Francijo, drugotnega pomena, ko gre za javno mnenje. Sarkozy pa prav na mehčanje svoje očrnjene podobe močno upa. Foto: EPA
Analitiki opozarjajo, da bosta nosečnost in rojstvo, ki tako fascinirata Francijo, drugotnega pomena, ko gre za javno mnenje. Sarkozy pa prav na mehčanje svoje očrnjene podobe močno upa. Foto: EPA

Po pravici povedano, ne zdržim več. Večino časa sedim ali ležim. Ne smem piti ali kaditi. Komaj čakam, da bo mimo.

Carla Bruni o svoji "dolgočasni" nosečnosti pri 43
Čeprav ves čas govori, kako si želi obvarovati otroka pred mediji in kako ji ni jasno, zakaj bi njena nosečnost zanimala Francoze, Carla v dneh pred porodom pogosteje kot kdaj koli prej nastopa v medijih. Foto: EPA

S Carlo nočeva vedeti za spol dojenčka ali vnaprej izbirati imena. To bo najin zadnji otrok, zato si želiva presenečenje.

Skrivnostni Nicolas Sarkozy

Do predsedniške kampanje Francijo namreč loči le še sedem mesecev in Sarkozyjev najnevarnejši tekmec je socialistični kandidat Francois Hollande. A raziskovalci javnega mnenja pravijo, da bi rojstvo otroka na Sarkozyjevo podobo lahko imelo le blago pozitiven in predvsem kratkoročen učinek.

Varnostniki in kamere pred porodnišnico
Točen dan, ko naj bi se Brunijeva odpravila v porodnišnico, je sicer skrbno varovana skrivnost, a naj bi se zgodil "zdaj zdaj". Medijsko poročanje o njeni nosečnosti se je sprevrglo v pravo norijo, celotna država odšteva do poroda nekdanje multimilijonarke, manekenke in glasbenice, ki že ima enega sina iz prejšnjega zakona. Policisti so že postavili "diskreten" varnostni sistem v okolici zasebne klinike na zahodu Pariza, kjer naj bi Brunijeva rodila, seveda pa so v bližini že nameščene tudi televizijske kamere.

Od kod takšno zanimanje francoske javnosti? To, da se bo otrok rodil predsedniku, ki je trenutno na položaju, je novost, pa tudi prepletanje njegovega zasebnega življenja in politike v medijih je v Franciji nekaj novega. Predsedniki pred Sarkozyjem so namreč skrbno varovali svojo zasebnost, njihovi otroci so bili povsem oddaljeni od medijskih žarometov.

Številnim Francozom se je zdelo Sarkozyjevo naglo dvorjenje Brunijevi neokusno, saj se je zgodilo tako rekoč takoj po njegovi ločitvi od druge žene Cecilice, se pa zato predsednik trudi biti diskretnejši in bolj "predsedniški", ko gre za Carlino nosečnost.

Sarkozy "še vedno mlad in vitalen"
Poleti so se v medijih pojavile fotografije Sarkozyja, ki se je sproščal na plaži z visoko nosečo Brunijevo, kar pokazalo mehkejšo in sočutnejšo plat sicer strogega in konzervativnega predsednika. Prav njegova javna podoba bo ključna pri privabljanju volivcev, ki so naveličani gospodarske krize in razočarani nad vodjo, ki ga mnogi vidijo kot impulzivnega in vihravega, pa čeprav naj bi se v mednarodnih zadevah, kakršna je bila politična kriza v Libiji, dobro izkazal.

Pred poroko s Sarkozyjem leta 2008 so "radoživo" Brunijevo povezovali s številnimi slavnimi obrazi, iz zakona s francoskim akademikom Raphaelom Enthovenom ima sina Aureliena. 56-letni Sarkozy ima dva odrasla sinova in enega najstnika iz prvih dveh zakonov in je tudi že dedek. Dobro se zaveda, kako pomembno je biti videti mladosten in vitalen v politiki: novorojenček, ki ga je zaplodil, je za to kot naročen.

Kljub "želji po diskretnosti" ves čas v medijih
Po pisanju Guardiana je Carla pred kratkim spet ponovila, kako si želi zaščititi otroka pred očmi javnosti, a so pri omenjenem britanskem časopisu hkrati podvomili o tem, da se ji bo skupaj z možem uspelo upreti skušnjavi, da bi dojenčku dala vlogo v francoski politični "limonadi". Kot pravi Brunijeva, naj bi bila njena nosečnost pri zrelih 43 precej dolgočasna: "Po pravici povedano, ne zdržim več. Večino časa sedim ali ležim. Ne smem piti ali kaditi. Komaj čakam, da bo mimo." Carla (malce paradoksalno) misli, da je tudi javnosti že čez glavo poročanja o tem. "To Francozov ne zanima," je izjavila v enem izmed številnih intervjujev.

A to ni ustavilo govoric, ki jih je še podžgal molk iz Sarkozyjeve pisarne. Med drugim so se na Twitterju pojavile lažne novice o rojstvu in ugibanja o tem, kakšno ime bo dobil otrok oziroma kar otroka - nekateri namreč namigujejo, da Carla pod srcem nosi dvojčka. Številni se iz bodoče "prve mamice" norčujejo prav zato, ker se v pozni nosečnosti v medijih pojavlja pogosteje kot kdaj koli prej, hkrati pa (neprepričljivo) razpreda o tem, kako zelo si želi diskretnosti.

Viri iz bolnišnice so za agencijo Reuters povedali, da naj bi se otrok, za katerega francoski mediji stavijo, da bo deček, rodil 28. oktobra. Sam Sarkozy sicer govori o dojenčku, a je rad malce skrivnosten. Pred kratkim se je pred novinarji, ki so ga spremljali v Armeniji, smejal govoricam: "Oni dan me je nekdo vprašal: 'Bo res fantek, imenovan Leopold?' Zakaj pa Leopold? Kot posvetilo kralju Belgije?" Dodal je še: "S Carlo nočeva vedeti za spol dojenčka ali vnaprej izbirati imena. To bo najin zadnji otrok, zato si želiva presenečenje."

Po pravici povedano, ne zdržim več. Večino časa sedim ali ležim. Ne smem piti ali kaditi. Komaj čakam, da bo mimo.

Carla Bruni o svoji "dolgočasni" nosečnosti pri 43

S Carlo nočeva vedeti za spol dojenčka ali vnaprej izbirati imena. To bo najin zadnji otrok, zato si želiva presenečenje.

Skrivnostni Nicolas Sarkozy