Iz sveta znanih
Letošnja naslovnica Vanity Faira - brez Jamesa Franca. Foto: Vanity Fair
James Franco z bratom Davom, prav tako igralcem, in zlatim globusom za najboljšo moško vlogo v komediji ali muzikalu. Veselje ob zmagi je bilo kratkotrajno. Foto: Reuters
Franco se je po obtožbah še pojavil v oddaji Late Night Setha Meyersa, kjer pa mu je bilo vidno nelagodno ob vprašanjih, ki so se dotikala obtožb na njegov račun. Foto: Youtube
V ZDA trenutno vlada ozračje, ki ne dopušča nobenih pregreh moških na vplivnih položajih. Foto: Reuters
Ena tistih, ki se je obregnila ob Francovo podporo gibanju Time's Up, je tudi Scarlett Johansson. Igralka je bila ena izmed govornic na shodu žensk ob obletnici Trumpove inavguracije. Foto: AP

Dodaj v

James Franco po obtožbah o spolnih zlorabah izbrisan z naslovnice Vanity Faira

Padec zvezdnika Disaster Artista se nadaljuje
26. januar 2018 ob 15:56
Los Angeles - MMC RTV SLO

Letošnja naslovnica posebne hollywoodske izdaje revije Vanity Fair odmeva še malce bolj kot običajno - ne le zaradi slabe obdelave fotografij, ampak tudi zato, ker je uredništvo z nje naknadno izbrisalo Jamesa Franca.

Na naslovnici, ki jo je fotografsko opremila priznana fotografinja Annie Leibovitz, je 13 zvezdnikov, ki so s svojimi vlogami ali drugačnimi dosežki zaznamovali leto, od Oprah in Roberta de Nira do Nicole Kidman in Toma Hanksa. Ni pa na naslovnici dobitnika zlatega globusa Franca, na katerega se je takoj po zmagi 7. januarja usul plaz obtožb o neprimernem vedenju.

"Ko smo izvedeli za obtožbe proti njemu, smo se odločili, da Jamesa Franca ne vključimo na hollywoodsko naslovnico," je za Hollywood Reporter povedal predstavnik Vanity Faira.

39-letnega Franca, ki je bil z vlogo Tommyja Wiseauja v Disaster Artistu v ospredju vseh nominacij in nagrad, je Leibovitzeva sicer fotografirala, a je portretiranje potekalo v manjših skupinah, skupinice pa so naknadno združili v večjo sliko, kar pomeni, da za zadnjo različico naslovnice ni bila potrebna nova fotoseansa, ampak so igralca preprosto izbrisali s pomočjo programa Photoshop.

Tisti, ki je bil zadolžen za popravljanje in postprodukcijo naslovnice, je sicer očitno imel kar nekaj težav - Oprah je tako zaradi nepozornega retuširanja na naslovnici, objavljeni v spletni izdaji, dobila tri roke, Reese Witherspoon pa tri noge. V tiskani izdaji so napake odpravili.

Odnesle so ga obtožbe
Vanity Fair svojo težko pričakovano in čislano hollywoodsko izdajo objavlja vsako leto od leta 1995 dalje. Še posebej veliko pozornosti pritegne prav z zvezdniki natrpana naslovnica in za tiste, ki so izbrani, da jo krasijo, je to velika čast.

Ta čast naj bi doletela tudi Franca, ki je z Disaster Artistom dosegel uspeh kariere, a kaj, ko je v znamenju gibanj #MeToo in #TimesUp njegova zvezda začela naglo in neusmiljeno ne le bledeti, ampak je nanjo padla orjaška senca. Francovo slavje ob osvojitvi zlatega globusa za najboljšo moško vlogo v komediji ali muzikalu je tako trajalo točno nekaj ur, saj se je na Twitterju oglasilo več žensk, ki so igralca in režiserja obtožile dvoličnosti, ker nosi značko v podporo gibanju #TimesUp, hkrati pa se sam ni vedno vedel ravno svetniško do žensk.

Izkoriščal položaj predavatelja?
Franco sicer ni kriv spolnih zlorab v rangu Harveyja Weinsteina, naj pa bi izkoriščal svoj položaj predavatelja na igralski akademiji in svoje študentke postavljal v nelagodne položaje pri snemanju golih prizorov. Neprimernega vedenja je tako Franca skupno obtožilo pet žensk, od tega tudi nadobudna igralka, s katero je imel Franco krajši čas razmerje. Zvezdnikov greh? Nagovarjal naj bi jo k oralnemu spolnemu odnosu.

"Lušna #TIMESUP značka, James Franco," je takoj po Francovi zmagi na globusih tvitnila igralka Violet Paley. "Se spomniš takrat, ko si mi v avtomobilu potisnil glavo proti svojemu penisu, in takrat, ko si mojo 17-letno prijateljico vabil v svojo hotelsko sobo?"

Oglasila se je tudi manj znana igralka Sarah Tither-Kaplan, ki je s Francom posnela dva filma. "Hej, James Franco, ljubka #timesup značka na zlatih globusih, se spomniš, ko si mi pred nekaj tedni rekel, da gola prizora, ki sem ju morala za 100 dolarjev na dan posneti v dveh tvojih filmih, nista izkoriščevalska, ker sem podpisala pogodbo? Čas se je iztekel tudi za take stvari!"

Tither-Kaplanova je svojo zgodbo pozneje ponovila še za obsežen članek v Los Angeles Timesu, kjer se je potožila, da je za vlogo prostitutke prizor orgije morala posneti gola, njeno soigralko, ki ni želela sneti modrčka, pa je Franco poslal domov. Ni sicer jasno, kaj točno naj bi predstavljalo izkoriščanje, glede na to, da sta obe podpisali pogodbo, v kateri je člen jasno navajal, da se od igralke zahtevajo goli prizori.

Udarec pripravljen sprejeti
Franco je tisti teden sicer kot gost še nastopil v oddajah Stephena Colberta in Setha Meyersa, kjer se je v vidnem nelagodju branil razmeroma stoično - da obtožbe sicer niso točne, a da je ob gibanju proti spolnemu nadlegovanju žensk, "ki tako dolgo niso dobile glasu, udarec pripravljen sprejeti".

Čeprav je Ashley Judd, ena od prvih, ki so se oglasile proti Harveyju Weinsteinu in s tem sprožile plaz, ki je odnesel cel kup vidnih hollywoodskih osebnosti, Francov odziv pohvalila, David Simon, avtor serije The Deuce, v kateri igra Franco, pa je dejal, da je bil igralec na snemanju povsem profesionalen, drugi niso bili tako velikodušni. Drug za drugim so Francu odpovedovali vabila na dogodke in okrogle mize, igralec pa je poniknil, se zaprl v svojo hišo in spremenil telefonsko številko.

Preskočil je podelitev nagrad kritikov, čeprav je zmagal, nazadnje pa je ostal še brez oskarjevske nominacije za najboljšo moško vlogo. Peto mesto je tako nazadnje najverjetneje šlo Francovemu tekmecu v kategoriji za najboljšo vlogo v komediji, Danielu Kalluyi za srhljivko Get Out, ki obravnava rasizem v ZDA.

Kdo bo naslednji?
Se pa ob tem poraja vprašanje, čigavi grehi bodo do podelitve oskarjev še izpostavljeni? Casey Affleck, lanski dobitnik kipca za glavno moško vlogo, se je preventivno že umaknil kot podeljevalec, saj je nastrojenost proti njemu zaradi starih obtožb spolnega nadlegovanja dveh žensk precejšnja.

Je pa tu Gary Oldman, za svojo vlogo Winstona Churchilla v drami The Darkest Hour, favorit za zmago, ki pa ga je leta 2001 njegova takratna žena obtožila brutalnega fizičnega napada nanjo pred očmi njunih dveh takrat še majhnih otrok. Po domnevnem incidentu, ki ga je preiskovala tudi policija, se je par ločil.

Tu je tudi Christopher Plummer, ki je vlogo milijarderja J. Paula Gettyja v filmu All The Money in the World dobil naknadno, ko je režiser Ridley Scott iz filma izrezal Kevina Spaceyja prav zaradi obtožb dolgoletnega spolnega nadlegovanja mladih fantov. Plummer, pri 88 letih najstarejši oskarjevski nominiranec, je sicer ugleden igralski veteran, a v svoji avtobiografiji iz leta 2008 In Spite of Myself nič ne skriva svoje pretekle naklonjenosti do mladoletnih lepotičk. Eno je gotovo: če bi bila knjiga objavljena deset let pozneje, je vprašanje, ali bi bil Plummer ta teden nominiran za oskarja.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
NzA
# 26.01.2018 ob 16:26
Smešno, kam smo prišli. Ko se ženske dobesedno prodajajo za vloge pa je v redu!? Ma daj, vi in vaša politična korektnost. Kdaj bodo novice o tem, da so določene zvezdnice za neke vloge bile pripravljene spati s celotnim Holivudom, ah, saj res, nikoli... Obenem pa so potem iste obtožile razne producente, da so bile "posiljene" in da so jih prisilili.... haha #stopwiththisBS
Mazni
# 26.01.2018 ob 16:33
Lov na čarovnice.
Radoveden
# 26.01.2018 ob 17:18
Manjka se samo še obtožba, da je nekega dne igralec prišel na snemanje skupaj s penisom, ki ga je sicer potuhnjeno skril za hlačami a smo vse vedele kaj mu je rojilo po glavi.
feminist
# 26.01.2018 ob 18:04
James Franco po obtožbah

ne po obsodbi, ne po prilozitvi dokazov ampak ZGOLJ IN EDINO po obtozbah.

in nekatri mislijo da je izraz "feminacizem" neprimeren - ne bi se cudil, ce bi si za logotip izbrali rozasto svastiko oz. to bi bil edini primeren logotip. ali pa morda roza srp in kladivo.
nina2000
# 26.01.2018 ob 19:31
Sama sem ženska, podpiram prizadevanja za spoštovanje in enakopravnost. Gibanje #metoo v Hollywoodu pa postaja karikatura samega sebe. Je leglo obračunavanja med bogato elito. Škoduje resničnemu poslanstvu gibanja #metoo. Več kot se bodo ti hollywoodski posamezniki med seboj obkladali, bolj bodo škodovali resničnemu poslanstvu, ko so ženske res zatirane in zlorabljene. Ali igralka dobi milijon ali pa deset, ni bistvo problema. Še naprej se v manj vidnih, prezrtih predelih delavske družbe dogajajo krivice. Tiste ženske nimajo dragih iPhonov in medijev ne zanimajo. A prav tam bi se moralo reševati težave. Kaj me briga, koga kdo podpira v Hollywoodu, ki živi v gradovih in nima resničnega stika z življenjskimi težavami, ko dohodki ne zadostujejo za preživetje, socialno varnost, izobraževanje otrok in zdravstveno zavarovanje. Dvolična morala je najhujša. In ponazarja jo prav njihov izvoljeni Donald.
Radoveden
# 26.01.2018 ob 17:16
@Snežinkica,
veseli nas, da je tvoje delovanje v pravosodnem sistemu omejeno na udeležbo na forumu.

Da so sodbe bolj uravnotežene.
vrtojb5
# 26.01.2018 ob 16:48
Fak kere bedne, dejmo ustanovit gibanje, ki se bo borilo proti laznim obtozbam in cistunstvu.
alex1970
# 26.01.2018 ob 19:37
Sam članek pove bistvo in sprevrženost tega obtoževanje:

"Ni sicer jasno, kaj točno naj bi predstavljalo izkoriščanje, glede na to, da sta obe podpisali pogodbo, v kateri je člen jasno navajal, da se od igralke zahtevajo goli prizori."

Tretja ženska pa je bivša od Francota. Sramota tole vse skupaj. In Franco nima niti možnosti zagovora. Oziroma - to niti nikogar ne zanima. Naj pade, prasec. Bedno.
Mazni
# 26.01.2018 ob 19:59
Nad pogoji dela v skladiščih Amazona se pa noben ne pritožuje.
ropotula
# 26.01.2018 ob 20:04
Katastrofa kakšno novodobno medijsko "modo" se grejo čez lužo! Ob takih novicah me je kar sram da spadam pod žensko populacijo.
Tomazzzinho
# 26.01.2018 ob 18:03
To je pač zdaj moderno. Feministke so ful in, če prijavijo, da jih je nekdo spolno nadlegoval. In obratno, ne moreš dobiti vloge v filmu, če te vsaj enkrat ni nekdo spolno zlorabil. Če si pa homoseksualec je pa sploh super.
WalkTheLine
# 26.01.2018 ob 19:24
kjer se je potožila, da je za vlogo prostitutke prizor orgije morala posneti gola, njeno soigralko, ki ni želela sneti modrčka, pa je Franco poslal domov

Jst bi ful rad igral v Rambu 26, sam sm pacifist, pa ne bi strelu. In ker ne bom dobil vloge, bom nekoga obtožil, da je sadist.
Radoveden
# 26.01.2018 ob 17:16
Lov na čarovnike.
Ghurka
# 26.01.2018 ob 18:00
Vsekakor se je gibanje,če sploh to še je gibanje,prej lovska druščina,# metoo,prelevilo v veliko farso.
Ghurka
# 26.01.2018 ob 21:30
@snežinkica..V letošnji sezoni oskarjev se model "predator" ne prodaja dobro, zato so ga trgovci, logično, umaknili iz polic..
Vi,gospa ste pa prav slabe volje in sovražno nastrojena,a ne?
Zlobni genij
# 26.01.2018 ob 16:59
Beda. Nisem nek hud hollywoodski poznavalec, kajti rajši si ogledam kakšen film evropske produkcije kot pa nekakšno spacalo dolgočasne CGI tehnologije. Imam pa zato zelo dobrega prijatelja, ki je velik poznavalec, in mi je nekoč dejal, da, ko se igralka pojavi na naslovnicah modne revije, je vsem pomembnežem v filmski industriji jasno, da se rada proda, sploh sedaj, ko je aktualno #metoo gibanje, in večino pomembnih producentov in vplivnih režiserjev to zanima.
SvobodnaVolja
# 26.01.2018 ob 19:17
Vso dogajanje je moške prisililo, da so postali previdnejši do stika z ženskami. Ako bo šlo tako dalje, se bodo moški na široko izogibali žensk. En napačen pogled te lahko stane službe, ali celo eksistence. Le zakaj jih je toliko šlo MGTOW?
slokonjušari
# 26.01.2018 ob 18:18
Ja drage holivudske "igralke" a ve mislite da vas moški gledajo-mo zaradi vaših marijaterezijskih lastnost ki jih nimate in ne posedujete..
Mazni
# 26.01.2018 ob 19:41
V The Deuce verjetno tudi niso vedele, da bodo igrale prostitutke in pornoigralke, ter da jih bodo poniževali tako zvodniki kot stranke in da bodo posnifale kamion moke. Verjetno so bile tudi tiste starejše od 30 let navdušene,ko so jim dejali da bodo igrale odslužene prostitutke.
firtoh
# 27.01.2018 ob 08:32
Igralec prihodnosti-temnopolt 15-letni gej.
Olorin
# 27.01.2018 ob 01:05
@Tomazzzinho
"To je pač zdaj moderno. Feministke so ful in, če prijavijo, da jih je nekdo spolno nadlegoval."

Bog pomagaj, zakaj bi kdo spolno nadlegoval feministke??? Mora biti res obupan.
Pendulum
# 26.01.2018 ob 23:59
Res škoda, verjetno bi imel dobre šanse za oskarja letos.

Eno žensko prepričaš, da gre tja dol, drugo, da izpopolni svojo pogodbo in si linčan z vseh strani.
kefej1
# 26.01.2018 ob 19:16
Ženske si bodo ta svet uredile po svoje in si moške podredile. Ta zmaličeni in poženščeni moški pa ne najde orožja zoper te medijske ofenzive, kjer ženske kujejo svoj "biznis."
RibičIČ
# 26.01.2018 ob 18:20
Hahaha lov na čarovnike in stalinistično brisanje fotografij v hollywoodskem raju libtardov :)
Eleni
# 27.01.2018 ob 10:57
Saj je lov na čarovnice tole. Pa tudi ne gre vedno za tako velike prekrške, ki bi se jih preganjalo s sodiščem.
Kljub temu pa je dobra stran celotne zgodbe to, smo ženske javno spregovorile, kakšno obnašanje moških nam nikakor ni všeč in ga ne sprejemamo in ga ne maramo in se bo moral končati. Morda pa o tem ni šlo spregovoriti drugače kot na tak način.
prizemljen
# 26.01.2018 ob 22:32
je javno izobčenje in takšne poteze kot je tale edina možna kazen za predatorje.

Linč je zelo nevarna praksa. Počasi mu bo zmanjkalo kandidatov na dosegu roke, v tem primeru bogatih, vplivnih, pretežno belih moških. sledijo druge rase in JA, tudi ženske.
redwinger
# 26.01.2018 ob 18:32
Ja res Ribič..Tovariš Josif bi bil ponosen.
fah-q
# 27.01.2018 ob 14:53
@eleni
Kljub temu pa je dobra stran celotne zgodbe to, smo ženske javno spregovorile, kakšno obnašanje moških nam nikakor ni všeč in ga ne sprejemamo in ga ne maramo in se bo moral končati. Morda pa o tem ni šlo spregovoriti drugače kot na tak način.

v tej točki se strinjam...ampak moram dodat, da mi je to v stilu "ne sušit mačke v mikrovalovki" al pa "ne puščat otroka samega zaprtega v avtu, še posebej poleti in na soncu"
oziris.va
# 27.01.2018 ob 09:51
Mazni
# 26.01.2018 ob 16:33

Lov na čarovnice.


Bolj pravilno bi bilo "čarovnike". Pred leti je namreč igral Oza ;)
Koalaman
# 26.01.2018 ob 16:58
Najbrz je zdej, ko so ga zbrisal zgubu motivacijo za zivljenje.
Glede filma Get Out, ki je omenjen v clanku pa dvomim, da ga je avtor clanka gledal, ker kot vsi pise, da obrvnava rasizem. Po ogledu bi rekel, da bolj obravnava belce, ki zelijo biti crni in nevede posplosujejo crnsko kulturo. Skratka niso to KKKjevci.
shaft6
# 28.01.2018 ob 10:47
Snežka, a ti kdaj vidiš kok minusov ti prilimajo in koliko se jih dejansko strinja s tabo? Jaz bi se vprašal zakaj.
Snežinkica
# 26.01.2018 ob 22:08
@ghurka

Vi,gospa ste pa prav slabe volje in sovražno nastrojena,a ne?


4. zakon mizoginije:

Mnenja žensk so sovraštvo/ nasilje nad moškimi, medtem ko je dejansko moško nasilje nad ženskami nepomembno/upravičeno.

Čestitam, z odliko ste opravili preizkus.
Snežinkica
# 26.01.2018 ob 19:01
V letošnji sezoni oskarjev se model "predator" ne prodaja dobro, zato so ga trgovci, logično, umaknili iz polic.
Snežinkica
# 26.01.2018 ob 18:43
Kako že pravite, fantje, da o vsem odloča ponudba in povpraševanje? Izkazalo se je, da so Francove delnice ničvredne, ne se sedaj izgovarjati na stalinizem in teorije zarote, odločil je TRG.
Snežinkica
# 26.01.2018 ob 16:23
James Franco po obtožbah spolnih zlorab izbrisan z naslovnice Vanity Faira

Pravilno. Zaradi pravosodnega sistema, ki je izrazito naklonjen storilcem, ne pa žrtvam spolnega nadlegovanja/nasilja, je javno izobčenje in takšne poteze kot je tale edina možna kazen za predatorje. Za tiste, ki menijo, da je to krivično pa samo dejstvo koliko žensk je bilo v HW onemogočenih zato ker niso, nič krive, plesale po notah mogočnežev.
Kazalo