Iz sveta znanih
(5)
Med najbolj odmevnimi aktivističnimi podvigi Jane Fonda je bilo nasprotovanje vietnamski vojni, protestirala pa je tudi proti vojni v Iraku in nasilju nad ženskami. Foto: Reuters
Jane Fonda
Jane Fonda se je med drugim vtisnila v spomin številnih oboževalcev z besedami: "Nikoli ni prepozno - nikoli ni prepozno za nov začetek, nikoli ni prepozno za srečo." Foto: Reuters

Dodaj v

Jane Fonda: Nisem si predstavljala, da bom doživela 30 let

Igralka je pred kratkim dopolnila 80 let
31. december 2017 ob 14:05
Los Angeles - MMC RTV SLO

Igralka, aktivistka, feministka in gurujka fitnesa Jane Fonda je pred dnevi praznovala svoj 80. rojstni dan, toda kot je dejala sama, si nikoli ni predstavljala, da bo živela tako dolgo.

"Nisem si predstavljala, da bom doživela 30 let," je dejala v intervjuju za revijo People. "Predvidevala sem, da ne bom živela zelo dolgo in da bom umrla sama in kot odvisnica. Nikoli si nisem predstavljala, da bom živela tako dolgo, da bom razvila tako močno osebnost ter da bom še naprej zdrava in aktivna. Zelo sem hvaležna za to," je dodala.

Leta 2014 je Fonda priznala, da je bila njena mama Frances Ford Seymour kot deklica spolno zlorabljena. Nato pa si je pri 42 letih vzela življenje (istega leta pa se je njen oče Henry Fonda znova poročil).

Letos je po letih molka prvič javno spregovorila, da je bila tudi sama žrtev posilstva. "V otroštvu sem bila posiljena in zlorabljena. Odpustili so me, ker nisem hotela spati s svojim šefom. In vedno sem mislila, da je to moja krivda. Da nisem naredila ali povedala prave stvari," je dejala zvezdnica ikoničnega filma Barbarella v pogovoru z igralko in aktivistko Brie Larson.

V svojem življenju se je borila z bulimijo in z odvisnostjo od halucinogenih mamil. Igralka in nekdanja manekenka je v 60. letih zaslovela s filmom Barbarella, ki ji je prinesel status sekssimbola, nekakšne ameriške različice Brigitte Bardot, v svoji karieri je dobila dva oskarja, emmyja in sedem zlatih globusov, poleg uspešne filmske kariere pa se je proslavila tudi kot "gurujka fitnesa", predvsem aerobike; v 80. in 90. je zgradila pravi imperij z videi z nasveti za telovadbo, izdala je več knjig na to temo.

Prvega oskarja je osvojila leta 1972, ko je bila stara 35 let, za vlogo v filmu Klute. Drugega pa šest let za tem za vlogo v vojni drami Vojakova vrnitev. 21. decembra je dopolnila 80. let. "Hvaležna sem, da se je moje življenje izboljšalo," je dejala in sklenila: "Res sem trdo delala, da sem se poboljšala."

K. K.
Prijavi napako
Komentarji
Snežinkica
# 31.12.2017 ob 14:31
Leta 2014 je Fonda priznala, da je bila njena mama Frances Ford Seymour kot deklica spolno zlorabljena.

V tem kontekstu je beseda "priznati" zelo neposrečena izbira, kot da bi bil sam kriv za svojo zlorabo.

Sicer pa Jane želim še mnogo zdravih in uspešnih let, za feminizem se je sicer ogrela šele v zrelih letih ampak nikoli ni prepozno.
evaevi
# 31.12.2017 ob 23:08
Izjemna osebnost
Zatarra
# 01.01.2018 ob 10:29
Zame ena najlepših igralk in žensk nasploh! (Če se omejim zgolj na njen izgled in energijo, ki jo oddaja, in auro, ki jo obdaja ...) Bi si jo vsekakor želel kdaj srečati in ji želim vse dobro!
Hopi
# 01.01.2018 ob 11:41
No ja. Saj 80 letna punca še kar dobro zgleda. Ni kaj, ji čestitam.

Ko sedaj pogledam nje preteklost:
Od posiljevanj, mamil...pa tudi slava ima svojo ceno. Dobro, da je
kolikor toliko ušla mamilom.
Po-sindromska posilstva bi se že dalo, v določenih mejah, požreti.
Saj NI ona kriva. Tako, da se punca nima kaj sekirati z nekimi
prevzemanji krivde. Edino, krivdnike poklicati na odgovornost. To
naj NE zastara.

To punco vedno upoštevam.
crtomirjansa
# 31.12.2017 ob 15:25
"Predvidevala sem, da ne bom živela zelo dolgo in da bom umrla sama in kot odvisnica. Nikoli si nisem predstavljala, da bom živela tako dolgo, da bom razvila tako močno osebnost ter da bom še naprej zdrava in aktivna"
HAHAHAHAHA
Sicer ima pa tudi 4 prestizne nazive: Igralka, aktivistka, feministka in gurujka fitnesa 
Kazalo