Princesa se je skupaj z drugimi člani cesarske družine pojavila na balkonu palače. Foto: Reuters
Princesa se je skupaj z drugimi člani cesarske družine pojavila na balkonu palače. Foto: Reuters
Masako z možem in hčerko. Foto: Reuters
V letu 2015 je opravila že precej dolžnosti. Foto: Reuters

Kot je soditi po zadnjih fotografijah nasmejane princese, pa tudi po njenem vse pogostejšem pojavljanju v javnosti in opravljanju dolžnosti je Masako na dobri poti k popolnemu okrevanju.

O svojem zdravstvenem stanju je Masako spregovorila tudi ob praznovanju svojega 52. jubileja pretekli mesec: "Skrbim za svoje zdravje in trudim se, da bi izpolnila čim več javnih in zasebnih obveznosti to leto. S pomočjo ljudi, ki so ob meni, si še naprej prizadevam, da si opomorem." V ločeni izjavi je zdravstvena ekipa zapisala, da si prizadevajo tudi za fizično krepitev princese, da bi lahko izpolnjevala uradne dolžnosti.

Stresno življenje na dvoru
Princesa se je leta 2014 po dolgih letih odsotnosti iz javnega življenja vrnila na prizorišče in se začela udeleževati slovesnosti.

Uraden razlog, ki ga je podal japonski dvor, je bil, da princesa okreva po bolezni zaradi stresa, povezanega z rojstvom sina. Neuraden razlog pa se glasi, da naj bi bilo slabo psihično stanje posledica neuspešnega privajanja na kraljevsko življenje in pritiska javnosti, da rodi moškega potomca.

Masako se je odpovedala svojemu poklicu diplomatke in se leta 1993 poročila z japonskim prestolonaslednikom Naruhitom. Kraljevski par je dobil tudi otroka, danes 14-letno hčerkico Aiko.

Aiko se je nekaj časa celo omenjala kot mogoča prihodnja vladarica na Japonskem, ampak po rojstvu njenega bratranca Hišahita, sina princa Akišina in princese Kiko, je to vse manj mogoče. Japonski dvor se je leta 2006 po dolgih 41 letih namreč razveselil prihoda prvega moškega cesarskega potomca, s tem pa je bila ovržena težnja japonske vlade, da bi spremenila zakon o cesarski družini, sprejet leta 1948, ki določa, da japonski cesar lahko postane samo moški.

Japonska cesarska palača je za javnost odprta dvakrat letno - za cesarjev rojstni dan, 23. decembra je praznoval 82. jubilej, in na drugi dan novega leta, ko cesarska družina skupno zaželi vse najboljše cesarstvu. Fotografije z zadnjega slavja si lahko pogledate spodaj.