Brittany Murphy in njen mož Simon Monjack sta umrla v obdobju pol leta. Pri obeh je bil uraden vzrok smrti odpoved srca zaradi posledic pljučnice in anemije, v igralkinem telesu pa so našli še sledi zdravil na recept. Foto: EPA
Brittany Murphy in njen mož Simon Monjack sta umrla v obdobju pol leta. Pri obeh je bil uraden vzrok smrti odpoved srca zaradi posledic pljučnice in anemije, v igralkinem telesu pa so našli še sledi zdravil na recept. Foto: EPA

32-letno igralko (med drugim je igrala v filmih Nimaš pojma, Pravkar poročena, 8 milj, Dekleta iz visoke družbe) so našli mrtvo 20. decembra 2009 na njenem domu. Uradno je bil vzrok smrti zastoj srca kot posledica usodne kombinacije pljučnice, zlorabe zdravil na recept in slabokrvnosti. A le pet mesecev pozneje so mrtvega našli tudi njenega moža, 40-letnega Simona Monjacka. Vzrok smrti? Usodna kombinacija pljučnice in slabokrvnosti oz. pomanjkanja železa.

Medtem ko so raziskovalci losangeleškega zavoda za javno zdravstvo sumili, da bi bila za njuno smrt kriva tudi plesen, ki se je razrasla v njuni hiši in ki lahko povzroči hude težave z dihanjem, pa je njen oče, Angelo Bertolotti, takoj posumil, da mrliški ogledniki v primerih njegove hčerke in zeta niso dovolj dobro opravili svojega dela.

Lani je tako vložil tožbo proti uradu mrliškega oglednika in losangeleški policiji, v kateri je obema ustanovama očital nevestno delo, saj po njegovem prepričanju nista opravili vseh testiranj, ki bi jih morali, kar je vodilo v napačno ugotovitev vzroka smrti. Obenem je v tožbi zahteval vzorce las in tkiva, ki so ju odvzeli njegovi hčerki in zetu.

"Resnica bo prišla na dan"
Da sta bili obe obdukciji površni, je prepričana tudi scenaristka Julia Davis, ki je v preteklosti delala za ameriško ministrstvo za domovinsko varnost, pred kratkim pa se je posvetila snemanju biografskega filma o Murphyjevi. "Zelo sumljivo je, da niso niti testirali niti niso nameravali testirati vzorcev las in tkiv na toksine, strupe in težke kovine. Obe smrti sta bili preprosto "odpisani" kot naravni smrti, a mi se s temi ugotovitvami ne strinjamo. Resnica o njuni smrti bo slej ko prej prišla na dan. Poskrbeli bomo za to," je zapisala v sporočilu za javnost ameriškim medijem.

Sledi težkih kovin
Čeprav so Bertolottijevo tožbo ovrgli, pa je vseeno dosegel, da so mu predali del hčerkinih vzorcev las, tkiva in krvi, ki jih je nato dal testirati v neodvisni laboratorij v Koloradu, je poročal The Hollywood Reporter. Bertolotti trdi, da so izsledki pokazali vsebnost 10 težkih kovin, vrednosti pa močno presegajo meje, ki jih je kot še dovoljene določila Svetovna zdravstvena organizacija, poroča The Huffington Post.

Urad mrliškega oglednika teh trditev ni želel komentirati, saj poročila niso videli, Bertolotti pa ja zato še bolj trdno prepričan, da je bila njegova hči zastrupljena. O tem, kdo (če sploh kdo) bi lahko bil vpleten v to, pa ne želi špekulirati.