83-letni Eastwood je človek številnih darov. Foto: EPA
83-letni Eastwood je človek številnih darov. Foto: EPA

Steve John, vodja organizacijskega odbora nedavnega golfturnirja v Pebble Beachu v ameriški zvezni državi Kalifornija, se je ameriškim medijem pohvalil, da mu je Eastwood rešil življenje. Ko je ob pijači čakal na svojo mizo v neki restavraciji in grizljal sir, se mu je en košček sira zataknil v sapniku. "Nenadoma nisem mogel več dihati. Ničesar več nisem mogel," se spominja John in dodaja: "Clint se mi je približal od zadaj in točno vedel, kaj mora narediti."

83-letni igralec ne razume, zakaj je njegova reakcija naletela na tako velik odziv, saj je, kot pravi, samo storil, kar je bilo treba storiti, saj je takoj, ko je Johna pogledal, videl, "da ima pogled tistega človeka, ki se mu življenje pravkar vrti pred očmi". Zato ni razmišljal, ampak je takoj izvedel Heimlichov prijem: "Samo trikrat sem mu pritisnil pod prsni koš in košček je zletel ven." Johnu je nato priskrbel še kozarec vode z limoninim sokom in se prepričal, da je z njim vse v redu, preden sta šla vsak svojo pot.

Pozneje je Eastwood v pogovoru za krajevni časnik Carmel Pine Cone pojanil, da je Heimlichov prijem nekajkrat v življenju vadil, dejansko izvedel pa ga ni še nikoli prej.