Keira Knightley velja za lepo žensko, zato feministke njen protest proti nerealnim predstavam o ženski lepoti še toliko bolj pozdravljajo. Foto: Interview
Keira Knightley velja za lepo žensko, zato feministke njen protest proti nerealnim predstavam o ženski lepoti še toliko bolj pozdravljajo. Foto: Interview
Najbolj očitno so Keirine prsi popravili za plakat filma Kralj Artur leta 2006. Takrat je igralka dejala: "Vedno mi umetno povečajo oprsje. Ampak res jezna sem bila šele, ko so mi naredili zares povešene prsi. Na plakatu za Kralja Arturja so mi dorisali te čudne povešene joške ... Pa sem si mislila, no, če mi že delate namišljene prsi, potem naj bodo vsaj čvrste."

"Ljudje so tako velikokrat in na tako različne načine manipulirali z mojim telesom - pa naj je šlo za paparace ali pa za filmske plakate," pojasnjuje Knightleyjeva svojo odločitev v intervjuju za The Times of London, pri čemer je imela v mislih tudi plakat za film Kralj Artur, na katerem je bil njen dekolte občutno bujnejši.

"To snemanje pa je bilo eno tistih, pri katerih sem postavila jasno mejo: prav, ne moti me pozirati zgoraj brez, dokler mojih prsi ne retuširate ali pa jih računalniško povečujete. Ker je pomembno poslati sporočilo, da se ti ni treba obremenjevati s svojo postavo."

Podiranje predstav
Knightleyjeva se je tako pred uglednega modnega fotografa Patricka Demarcheliera samozavestno postavila z razkritim oprsjem in pogledom naravnost v kamero. Črno-bela fotografija, posneta za septembrsko izdajo Interviewa, je pritegnila veliko pozornosti, pa tudi pohval feminističnih skupin, saj demistificira podobo hollywoodskih zvezdnic z bujnim (pa čeprav računalniško popravljenim) oprsjem in enačenja lepote s popolnostjo.

"Mislim, da so ženska telesa pravo bojno polje in za to lahko delno krivimo tudi fotografijo," razlaga igralka, ki jo bomo kmalu lahko gledali v romantični komediji Večna najstnica (Laggies).

"Veliko lažje je posneti fotografijo nekoga brez oblike; preprosto tako je. Da pa ovekovečiš ženske obline in jo prikažeš tako, kot je res, kar je lepo, pa dejansko potrebuješ ogromno spretnosti in obrtne veščine. A naša družba je danes tako fotografska, da je težje videti vse tiste različne vrste oblik."

Knightleyjeva se je tako pridružila še nekaterim zvezdnicam in zvezdnikom, ki so se javno obregnili ob svoje do nerazpoznavnosti obdelane fotografije - med njimi tudi Keirina rojakinja Kate Winslet, pa Lady Gaga, Lorde, Jessica Simpson, Beyoncé in celo kraljica selfiejev Kim Kardashian.