Lance pravi, da je lagal, ker je želel zaščititi družino. Foto: EPA
Lance pravi, da je lagal, ker je želel zaščititi družino. Foto: EPA

Sprva je krivdo za nesrečo, ki se je zgodila decembra lani v Aspnu v Koloradu, prevzelo njegovo dekle Anna Hansen.

Armstrong in Hansenova sta se z avtomobilom zaletela v parkirana avtomobila. Armstrongova partnerica je sprva policistom dejala, da je bila v času nesreče za volanom ona in da je izgubila nadzor nad vozilom na poledeneli cesti.

Hansenova je prvotno izjavo pozneje spremenila. K laži se je zatekla, ker je želela zaščititi kolesarja. Resnica morebiti ne bi nikoli prišla na plan, če se eden izmed lastnikov avtomobilov, ki sta bila vpletena v nesrečo, ne bi spomnil, da je k njemu pritekla panična Anne, ki je povedala, da je avtomobil vozil Lance. Policija je potrebovala nekaj časa, da uskladi vse zgodbe, na koncu pa je pritisku podlegla Anne, ki je policiji povedala resnico. Lance pravi, da je to storil, ker je želel zaščititi svojo družino, hotel pa se je izogniti tudi medijskemu pritisku: "Če bi mediji odkrili, da sem jaz vozil avtomobil, bi ta novica prišla na naslovnice vseh časopisov, postala bi nacionalna zgodba. Ampak zgodba o dekletu, ki se je zaletelo na parkirišču, ni zanimiva nikomur."

Anne v izjavi ni spremenila samo podatka, kateri izmed njiju je med nesrečo vozil, temveč tudi, ali je bil Armstrong med povzročitvijo nesreče pod vplivom alkohola. Lance je na zabavi, ki sta jo obiskala, spil nekaj kozarcev.

Armstrongova partnerica je sprva prejela dve kazni za povzročitev nesreče. Ti sta bili po spremembi izjave 12. januarja letos izrečeni pravemu povzročitelju nesreče.

Armstrong se že sooča z novimi posledicami svojih dejanj, saj so ga poleg prehitre vožnje obtožili tudi, da ni prijavil prometne nesreče, za kar je zagrožena zaporna kazen do 90 dni in denarna kazen v znesku 300 ameriških dolarjev.

Armstrongu so leta 2012 odvzeli vse kolesarske naslove, ki jih je osvojil na prestižnem Tour de Franceu in mu izrekli dosmrtno prepoved kolesarjenja na dirkah. Ukrep mu je izrekla ameriška protidopinška agencija USADA, potem ko je v intervjuju z Oprah Winfrey priznal, da je med kariero uporabljal nedovoljena poživila.