Iz sveta znanih
(4)
George Weah
Po koncu kariere se je vključil v politično življenje svoje domovine Liberije. Foto: EPA

Dodaj v

Legenda afriškega nogometa kot uspešen politik - boljši od predsedničinega sina

Premagal je sina predsednice Sirleafove
28. december 2014 ob 08:36,
zadnji poseg: 28. december 2014 ob 09:03
Monrovia - MMC RTV SLO, STA

Legenda afriškega nogometa George Weah se je po koncu kariere vključil v politično življenje svoje domovine Liberije. V teh dneh je dosegel eno izmed političnih zmag.

Uspešen opozicijski politik je na volitvah za liberijski senat presenetljivo gladko zmagal v okrožju Montserrado. V dvoboju s sinom aktualne predsednice Ellen Johnson Sirleaf je Weah na volitvah prejel kar 78 odstotkov glasov, njegov tekmec Robert Sirleaf je prejel le 127.000 oz. 11 odstotkov glasov.

Opozicija je na tokratnih volitvah slavila v 12 od 15 volilnih okrožij.

Z volitvami v Liberiji je bilo letos kar nekaj zapletov, zaradi strahu pred ebolo so jih dvakrat prestavili. Odgovorni so se bali množičnih okužb, če bi ljudje stali v dolgih vrstah pred volišči. Strah ni bil neupravičen, saj je v Liberiji za ebolo zbolelo že 8.000 ljudi, 3.400 jih je umrlo.


Nogometaš kot predsednik. Za zdaj še ne.
Leta 2005 je Weah kandidiral celo za predsednika države in se uvrstil v drugi krog, v katerem pa ga je prepričljivo porazila Ellen Johnson Sirleaf. Čeprav so ga ljudje občudovali kot nogometaša, pa jih kot govorec, strateg in strokovnjak ni prepričal. Očitali so mu tudi nizko izobrazbo v primerjavi s Sirleafovo, ki je obiskovala univerzo Harvard. Odšel je v ZDA, a v domovino se je vrnil spet pred predsedniškimi volitvami leta 2011, na katerih pa je bil le podpredsedniški kandidat. Tudi v tej vlogi se mu ni uspelo prebiti v predsedniško palačo, ga je pa Sirleafova, ki je še vedno voditeljica države, lani imenovala za vodjo kampanje za mir in spravo v državi.

George Tawlon Manneh Oppong Ousman Weah je ena izmed legend afriškega nogometa. Leta 1995 je postal prvi afriški dobitnik prestižne nagrade zlata žoga, trikrat je postal tudi najboljši nogometaš svoje celine in se prikupil navijačem AC Milana.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
3athlonetz
# 29.12.2014 ob 09:28
upam, da ne bo doživel kakega atentata, kot je to v navadi
rebelrebel
# 28.12.2014 ob 10:09
Ja, in potem še Drogba za predsednika Slonokoščene obale, Etoo na čelo Kameruna, itd.....
Wahaha
# 28.12.2014 ob 10:44
Ja.
Adebayor predsednik Toga, El Hadji Diouf predsednik Senegala, Mido predsednik Egipta in Jalen Pokorn predsednik Somalije.
Ocelot
# 28.12.2014 ob 10:19
Rebelrebel, a sedaj če se en nekdanji afriški nogometaš odloči za politično kariero, mu bodo po tvoji logiki sledili še vsi ostali?? Zakaj že???
Kazalo