Knez Albert II. velja za velikega športnega navdušenca. Foto: EPA
Knez Albert II. velja za velikega športnega navdušenca. Foto: EPA
Knez Albert II., Charlene Wittstock
Ni znano, ali bo v njegovi družbi tudi kneginja Charlene. Foto: Reuters

Monaški knez je velik ljubitelj športa, predvsem nogometa. Hkrati pa je goreč podpornik okoljevarstvenih in humanitarnih organizacij. Njegova nogometna ekipa se že vrsto let v dobrodelnem dogodku meri z zvezdniki formule ena. Lani so na omenjeno prireditev v Monte Carlu povabili tudi idejnega vodjo spektakla v Biljah Matjaža Nemca, ki je bil sicer prisiljen odpovedati udeležbo, a so ostali dragoceni stiki.

"Knezu sem omenil, da pripravljamo v Biljah nogometni dogodek z dobrodelno noto, kjer sta gostitelja Valter Birsa in Tim Matavž. Začudil se je, ko sem omenil, da sta v ND-ju Bilje oziroma kraju z nekaj več kot tisoč prebivalci zrasla dva reprezentanta, ki sta se udeležila svetovnega prvenstva leta 2010. Omenil mi je, da bi rad prišel na prireditev, a sem bil zaradi okoliščin zadržan do morebitne uresničitve tega scenarija. Zato sem bil prijetno presenečen, ko je sporočil, da pride," je dejal Nemec po poročanju slovenskih medijev.

Hkrati je opozoril, da pri napovedih tovrstnih obiskov lahko sledi odpoved v zadnjem hipu, a če tokrat ne bo tako, bo monaški knez spremljal nogometne vragolije 21. junija na igrišču v Biljah. Del zbranih sredstev v Biljah bo namenjen Fundaciji Vrabček upanja za invalidno mladino na Stari Gori, del pa čezmejni porodnišnici v Šempetru, ki praznuje 50 let.