Kanye West in Yasiin Bey sta dobra prijatelja, skupaj pa sta tudi glasbeno sodelovala. Foto: AP
Kanye West in Yasiin Bey sta dobra prijatelja, skupaj pa sta tudi glasbeno sodelovala. Foto: AP
Yasiin Bey je bil konec 90. let kot Mos Def eden vidnejših raperskih imen na newyorškem glasbenem področju. Foto: Reuters
Leta 2013 se je podvrgel prisilnemu hranjenju, kot ga izvajajo na zapornikih v Guantanamu. Foto: Youtube

Bey je ob tem odpovedal svojo napovedano ameriško turnejo, saj so mu zaradi "pravnih zapletov" prepovedali vstop v domovino, ko je skušal iz Cape Towna odpotovati s "svetovnim potnim listom", za nameček pa ima v Južni Afriki težave že zaradi pretečenega turističnega vizuma.

V New Yorku rojeni raper, igralec in aktivist se je v Južno Afriko preselil, potem ko je ostro kritiziral ameriško vlado zaradi uporabe mučilnih taktik na zapornikih. Da bi javnost ozavestil o spornih postopkih oblasti, se je leta 2013 celo podvrgl mučnemu prisilnemu hranjenju, kot ga izvajajo na zapornikih v Guantanamu na gladovni stavki.

Kot so sporočili z južnoafriškega notranjega ministrstva, je Bey od leta 2013 živel v Cape Townu s turističnim vizumom, ki je potekel že leta 2014. Ustreznih dovoljenj za življenje v državi prav tako niso imeli Beyevi družinski člani.

Raperjev predstavnik za medije vse očitke zavrača in trdi, da je Bey preprosto uporabljal potni list, ki ga izdaja t. i. Svetovna služba. Čeprav dokumenta večina držav ne priznava, Beyev predstavnik vztraja, da ga je južnoafriška vlada v preteklosti že priznavala. Bey, ki je zaradi lažnih dokumentov presedel dve noči v zaporu, ni hotel uporabiti potnega lista ZDA, "ker se ima za svetovnega državljana, in je hotel uporabiti svoj svetovni potni list v podporo ZN-ovi deklaraciji o človekovih pravicah".

Svetovni potni list je leta 1954 ustanovil Američan Garry Davis, ki se je leta 1948 odrekel ameriškemu državljanstvu. Svetovni potni list naj bi pomagal ljudem brez države in beguncem, priznavali pa naj bi ga Burkina Faso, Ekvador, Mavretanija, Tanzanija, Togo in Zambija, trdijo pri WSA.

Zapušča tudi filmsko industrijo
Priložnost, da s svojimi besedami pojasni položaj, je dal Yasiinu njegov prijatelj in glasbeni soustvarjalec Kanye West, ki je na svoji spletni strani in Twitterju objavil Beyevo telefonsko sporočilo. Bey začenja rapati v prostem slogu z referencami na Westovi zadnji pesmi "No More Parties in L.A." (besedilo je spremenil v "No more parties in S.A.") in "Real Friends", kjer se Westu zahvali za prijateljstvo. "Nobenega zločina nisem zagrešil/Zakaj država zapravlja moj čas/Biti morajo nori," rapa. "To ni izraz strahu/To je samo, da razčistim/Moje namere so čiste."

Sledi govorjeno sporočilo, v katerem raper trdi, da je "po krivici" pridržan, in zavrača obtožbe, da je potoval z "lažnim dokumentom". "Po krivici, nezakonito in brez kakršnega koli logičnega razloga mi preprečujejo, da bi zapustil državo. Upravičeno verjamem, da obstajajo za tem, kako tu ravnajo z menoj, politični vzgibi, saj nisem kršil nobenega zakona, obravnavajo pa me kot kriminalca."

Bey, ki je s Kanyejem sodeloval pri pesmi Two Words, je ob tem napovedal svoje slovo od glasbenega sveta. "Nepreklicno in nemudoma se upokojujem iz glasbene industrije, kakršna je danes, pa tudi iz Hollywooda. Letos bom izdal svoj zadnji album, in to je to," je povedal zvezdnik, ki je bil leta 2005 za vlogo v TV-filmu Something the Lord Made nominiran za zlati globus in emmy.

Bey je marca za revijo Rolling Stone povedal, da je v Južni Afriki našel mir, ki ga v državi, ki jo je nekoč imel za dom, ni mogel. "V Brooklynu sem živel 33 let. Mislil sem, da bom pokopan tam. Pred približno sedmimi leti pa sem vedel, da moram nujno oditi. Oditi je zelo težko. In živel sem že vsepovsod - v Srednji Ameriki, Severni Ameriki, Evropi ... V Cape Town sem prišel leta 2009 in takoj sem vedel, da je to to. Vem, kdaj ti dobro vzdušje zleze pod kožo. In vse od takrat sem razmišljal o mestu in vedel, da se bom vrnil," je povedal. "Da fant, kot sem jaz, katerega pet, šest generacij je živelo ne samo v Ameriki, ampak v enem mestu v Ameriki, zapusti Ameriko, morajo biti stvari v Ameriki precej slabe," je pojasnil veliki kritik ameriške politike.