Navdih naj bi dobil v nemškem ekspresionizmu. Foto: Reuters
Navdih naj bi dobil v nemškem ekspresionizmu. Foto: Reuters
David Bowie
Podobo na sliki primerjajo s Patrickom Stewartom in celo Vladimirjem Putinom. Foto: Lyon & Turnbull

Po poročanju organizatorjev dražbe Lyon & Turnbull je njegova vizualna umetnost predstavljala velik vpliv na glasbeno ustvarjanje. Avtoportret predstavlja moškega z rumenkasto kožo in slabo definiranimi očmi. Bowie je kar nekaj časa preživel v kulturno barvitem Berlinu, zato naj bi ga za avtoportret navdihnil ravno nemški ekspresionizem iz tridesetih.

Tuji mediji sicer sliko zaradi močno nedefiniranih potez primerjajo tudi s Patrickom Stewartom, Vladimirjem Putinom in drugimi znanimi osebnostmi.

"Bowie je seveda najbolj znan zaradi bogate glasbene zapuščine. A vseeno je celotno kariero preživel ob aktivnem brisanju meja med glasbo, dizajnom in drugimi oblikami umetnosti," je za BBC povedala Charlotte Riordan, predstavnica Lyon & Turnbull.

Bowie je bil slikar, ki je imel veliko strast tudi za zbiranje umetnin. Poleg tega je bil na tem področju izredno izobražen, zato je v devetdesetih postal cenjen umetnostni kritik. "Redko komu je uspelo tako uspešno poosebiti pojem umetnik kot ravno Davidu Bowieju," je dodala Charlotte.