Depardieu se je menda spravil k sebi. Foto: EPA
Depardieu se je menda spravil k sebi. Foto: EPA
Gerard Depardieu
Depardieu s potrdilom, ki mu dovoljuje odprtje podjetja v ruskem mestu Saransk. Foto: EPA

V francoski prestolnici bo 64-letni igralec snemal film o nastanku svetovnega nogometnega prvenstva. Depardieu, ki se na naslovnicah pojavlja tudi zaradi različnih incidentov, kot je vožnja pod vplivom alkohola, bo v filmu zaigral Julesa Rimeta, nekdanjega predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa) in človeka, odgovornega za prvo svetovno prvenstvo leta 1930.

Snemanje v Parizu bo trajalo 20 dni, v filmu režiserja Frederica Auburtina pa bo poleg Depardieuja zaigral tudi Tim Roth. Snemanje bo potekalo tudi v Braziliji, Švici in Španiji, film pa naj bi bil končan ravno v času začetka SP-ja, ki ga bo prihodnje leto gostila Brazilija.

Naj denar vsaj dobro zapravijo ...
Depardieu je v pogovoru za agencijo AFP sicer poudaril, da Francije ni zapustil, da bi se izognil plačilu davkov, ampak zaradi nasprotovanja načinu, "kako vlade denar, ki ga vzamejo, zapravljajo". "V zadnjih 15 letih sem v Franciji preživel vsega skupaj okoli pet mesecev. Od decembra pa okoli mesec in pol," je dejal igralec. Dodal je, da je ponudbe za snemanje francoskih filmov zavrnil, ker ljudje niso razumeli njegove odločitve. "Sem ruski in belgijski rezident. Živim v Rusiji, v tej državi preživim tri mesece in pol. V državah, v katerih živim, imam tudi več podjetij. V Franciji pa sem v zadnjih 15 letih morda vsega skupaj živel le pet mesecev."

Prijatelj Rusije
Večkrat nagrajeni igralec se je lani pogosto znašel na naslovnicah tako rumenih kot resnih časopisov, potem ko je izrazil veliko ogorčenje nad odločitvijo socialistične vlade, ki je uvedla 75-odstotni davek na letne dohodke, ki presegajo milijon evrov. Sprva se je iz protesta preselil v sosednjo Belgijo, nato pa je sprejel rusko državljanstvo, ki mu ga je ponudil Vladimir Putin, sicer njegov dober prijatelj. Depardieu je bil poleg tega večkrat tudi v Čečeniji, kjer je bil gost tamkajšnjega voditelja Ramzana Kadirova, ki ga zahodne dežele pogosto obtožujejo kršenja človekovih pravic.

Depardieu bo poleg vloge Rimeta prevzel tudi vlogo Dominiqua Straussa - Kahna v prihajajočem filmu o padcu nekdanjega direktorja Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki je bil obtožen spolnega napada na sobarico v newyorškem hotelu.

Pri pisanju o Depardieuju pa ne moremo mimo omembe njegovih številnih incidentov in izpadov v javnosti. Zadnji ga je "olajšal" za 4.000 evrov, kolikor je znašala kazen, ker je novembra v Parizu pod vplivom alkohola vozil skuter. Odvzeli so mu tudi vozniško dovoljenje. A neki njegov tesni prijatelj je medijem zagotovil, da je igralec zdaj "v vrhunski formi in da je obdobje izpadov za njim".