Osment nekoč in danes. Foto: EPA/YouTube
Osment nekoč in danes. Foto: EPA/YouTube
Haley Joel Osment
Osment je v Šestem čutu upodobil Cola Seara, trpečega in preplašnega jasnovidnega otroka, ki videva mrtve ljudi. Foto: EPA

Pred petnajstimi leti je kot mlad deček v uspešnici M. Night Shyalamana ob boku Brucea Willisa Šesti čut izrekel znamenito poved: "Vidim mrtve ljudi." Za vlogo je prejel saturna kot najboljši mladi igralec in bil nominiran za oskarja za stranskega igralca, s čimer je postal drugi najmlajši nominiranec za stransko vlogo.

"Nikoli me ne bo nehalo presenečati, kako se je izrečena misel prijela," je dejal nedavno Osment v intervjuju za televizijsko oddajo Access Hollywood Live. "Zdaj, ko gledam nazaj, vse dobiva smisel. Toda ko smo snemali film, ni nihče pomislil na to, da bo postala tako prepoznavna in celo neke vrste fraza," je še nadaljeval danes 25-letni igralec.

Osment je zaradi filma hitro zaslovel, zato je dobil na mizo še nekaj visokoproračunskih projektov. Po Šestem čutu je posodil svoj glas v animirani televizijski seriji Family Guy, z oskarjevcema Kevinom Spaceyjem in Helen Hunt je zaigral v drami Daj naprej in se dodobra utrdil kot eden vodilnih mladih igralcev v Hollywoodu z vlogo v Spielbergovi Umetni inteligenci, medtem ko se mu je vloga Harryja Potterja izmuznila, potem ko je od projekta odstopil Spielberg.

Odhod na študij in "upokojitev"
Po mešanih odzivih kritikov na njegove nove vloge se je odločil, da zapusti igralski poklic in nadaljuje svojo pot na newyorški univerzi.

Po študiju se igralec znova vrača pod hollywoodske žaromete z novimi projekti. Med drugim tudi z vlogo v miniseriji Spoils of Babylon, kjer bo zaigral ob boku nekdanjega Spider Mana Tobeyja Maguireja in Kristen Wiig.

"Tobey je bil že od nekdaj zabaven, toda dvomim, da ga je že kdo videl takšnega. S Kristen tvorita enega izmed najbolj smešnih parov daleč naokoli. Na snemanju sem se zelo zabaval," je o svojih novih soigralcih dejal Osment.