Na zdravje, Obama! Foto: EPA
Na zdravje, Obama! Foto: EPA
Poljub gostiteljici. Foto: EPA

Ta je na srečanju voditeljev daleč največ časa posvetila ameriškemu predsedniku, zanj pa je organizirala tudi sproščeno druženje.

Moški, oblečeni v tradicionalne noše, so zatrobili v alpske rogove in s tem napovedali prihod enega največjih voditeljev v vasico Krün na Bavarskem. "Grüss Gott," je Obama pozdravil s tradicionalnim pozdravom zbrane in s tem požel ovacije. Ob tem pa je pohvalil alpske horniste: "To je nedvomno najboljša predstava z alpskimi rogovi, kar sem jih kdaj slišal." Obenem se je Obama pošalil še, da je pozabil svoje lederhose (sestavni del moške oprave, običajno kombinirane z belo srajco, dokolenkami in čevlji), ampak upa, da bo našel kakšne na Bavarskem.

Obama se je ob prihodu v vasico večkrat pošalil, da se že veseli pokušanja tamkajšnjega piva, saj pivo predstavlja pomemben del bavarske kulture. Pivo je Obama spil po kratkem pogovoru z domačini, ko si je z Merklovo privoščil tradicionalni bavarski zajtrk, kjer se bavarsko belo klobaso poplakne z regionalnim pšeničnim pivom. "Nikoli ni slabega dne za pivo in belo klobaso," je dejal Obama za tradicionalni bavarski zajtrk.

Zajtrk pa je naletel tudi na precej komentarjev in kritik. Pivo so voditeljema postregli namreč že ob 11. uri. Na družbenih omrežjih je kmalu završalo od presenečenja, da bi lahko kdo že ob 11. uri, med njimi tudi ameriški predsednik in njegova nemška gostiteljica, užival ob pol litru piva.

V Beli hiši so ob tem izrazili presenečenje nad dvomi, da bi Obama pil kaj drugega kot "pravo stvar". A župan vasice Thomas Schwarzenberger trdi drugače. "Šlo je za brezalkoholno pivo," je povedal za nemško tiskovno agencijo dpa. Prav zato je bilo precej presenetljivo, da je Schwarzenberger vztrajal, da so - ne le Obama, temveč tudi Merklova in njen mož Joachim Sauer - pili brezalkoholno pivo, in ne pravega. Ob tem je dodal, da so se z uradnim protokolom dogovorili, da bo postreženo le brezalkoholno pivo.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Ernest je priznal, da ne ve, kaj so dejansko postregli predsedniku. "A bil bi zelo presenečen, če bi naročil brezalkoholno pivo, čeprav na nedeljsko jutro po celonočnem poletu," je še dodal.

Predsednik Obama je bil tako navdušen, da je menda celo predlagal, da srečanje G7 prenesejo na trg vasice, kjer bi lahko voditelji urejali svetovne težave ob pivu.