Pozornost medijev je že usmerjena v vrata  zasebnega krila porodnišnice St. Mary v središču Londona. Foto: EPA
Pozornost medijev je že usmerjena v vrata zasebnega krila porodnišnice St. Mary v središču Londona. Foto: EPA
Kmalu bodo v prodaji spominki z motivi novega kraljevega otroka. Foto: EPA

V britanski kraljevi družini potekajo zadnje priprave na rojstvo drugega otroka princa Williama in njegove soproge Catherine. Par še vedno ne ve, ali bo skoraj dveletni princ George dobil bratca ali sestrico. Ob tem so razkrili, da bo zdravniško ekipo ob porodu vodil Guy Thorpe-Beeston, ki je ginekolog kraljeve družine.

Princ William, ki se trenutno uri za pilota reševalnega helikopterja, si bo po rojstvu drugega otroka vzel dva tedna očetovskega dopusta. Družina bo prve dni po prihodu novega člana ali članice preživela v svoji londonski rezidenci v Kensigtonski palači, nato pa se bodo preselili na svoj dom v Anmer Hallu v Norfolku. Catherine in William ob povečanju družine ne nameravata najeti dodatnih varušk.

Kraljeva družina bo javnost o rojstvu obvestila prek družbenega omrežja Twitter, pa tudi na tradicionalen način, s kraljevim razglasom na okrašenem stojalu pred buckinghamsko palačo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanci medtem ugibajo o spolu drugega kraljevega dojenčka. Mediji poročajo, da naj bi vojvodinjo Kate prejšnji teden opazili pri nakupovanju oblačil za deklice, tabloid Daily Mail pa je izvedel, da so notranji oblikovalci na dom družine nedavno dostavili rožnato in vijolično barvo za stene.

Stavnice so odprte
Na Otoku o spolu in imenu kraljevega drugega otroka sklepajo tudi stave, čeprav je opaziti manj navdušenja kot pred dvema letoma, ko se je rodil George. Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA nekateri stavijo tudi o barvi las in teži novorojenčka ter celo o tem, ali bo dojenčka iz porodnišnice prinesel William ali Kate. Po besedah Ruperta Adamsa iz stavnice William Hill je ob rojstvu princa Georgea stavilo 30.000 ljudi, ki so za stave vplačali skupno 500.000 funtov (okoli 682.000 evrov).

Na stavnicah so za ime novega princa ali princese Cambriške visoko tradicionalna imena, kot sta Alice ali Charlotte, pa tudi imeni dveh kraljic Elizabeth in Victoria. Nekateri ugibajo, da bi par deklico lahko poimenoval tudi po umrli babici princesi Diani. Če bo tudi drugi otrok deček, pa največ ljudi stavi, da bo par izbral ime Arthur ali James.