Kelly Rutherford s svojima otrokoma. Foto: Instagram
Kelly Rutherford s svojima otrokoma. Foto: Instagram
Rutherfordova je v Opravljivki igrala Lily van der Woodsen, mamo glavne junakinje Serene (Blake Lively). Foto: CW

Sodnik kalifornijskega višjega sodišča, Mark Juhas, je namreč v sporu med Rutherfordovo in njenim nekdanjim soprogom, Nemcem Danielom Gierschem, dal prav zvezdnici serije Opravljivka in ji podelil začasno skrbništvo nad osemletnim Hermesom in petletno Heleno. 46-letna Rutherfordova lahko tudi obdrži njuna ameriška potna lista, da se otroka vrneta iz Evrope, kjer živita z Gierschem že vse od leta 2012.

Rutherfordova se je z Gierschem, nemškim poslovnežem, poročila leta 2006. Še istega leta je rodila sina, konec leta 2008, ko je bila tri mesece noseča s hčerko, pa je vložila zahtevo za ločitev. Sledil je bridek pravni boj za sina in še nerojeno hčerko, ki jo je Rutherfordova rodila junija 2009. Giersch je trdil, da je za njeno rojstvo izvedel iz medijev. Avgusta 2009 se je par le dogovoril za deljeno skrbništvo, a se je vse porušilo leta 2012, ko so njemu preklicali ameriški vizum in ga deportirali iz države.

Razlog? Odvetnik Rutherfordove je State Department obvestil o domnevnih nepravilnostih Gierschevega poslovanja, omenjalo naj bi se tudi mamilarske in orožarske posle, kar je bilo dovolj za deportacijo. Številni so bili mnenja, da si je Rutherfordova obtožbe sicer gladko izmislila, da bi se znebila Gierscha.

Novi dom: Monako
Giersch se je bil primoran izseliti, za svoj novi dom pa izbral Francijo in Monako. Rutherfordova je sodišče prosila za skrbništvo nad otrokoma, češ da ne more nenehno potovati z njima v Francijo, a je kalifornijsko sodišče razsodilo, da skrbništvo ostaja deljeno, za nameček pa da morata otroka živeti z očetom v Franciji in tam obiskovati šolo, ker Giersch pač ne more potovati v ZDA. Ob tem je sodišče še sklenilo, da lahko Giersch čez dve leti ponovno zaprosi za ameriški vizum. Sodnik je sicer priznal, da je Rutherfordova odlična mama, a da bo v "najboljšem interesu" otrok, da ostaneta na enem mestu - četudi je to mesto zunaj ZDA.

Rutherfordova se ni vdala in vse od takrat vlaga pritožbo za pritožbo, poziva medije in javnost, zbira podpise za peticijo, ob vsem tem pa je leta 2013 še razglasila bankrot, saj naj bi se ji zaradi sodnih postopkov, pa tudi pogostega letenja v Francijo nabralo že za dva milijona dolarjev dolgov.

"Vem, da ni prav. Starši to vedo," je dejala Rutherfordova aprila za ABC. "Vsi vedo, da ni prav. Lahko sedim tu in vam razlagam, kako pogosto jokam ... Lahko vam povem, kako se počutiš, ko moraš pustiti svoje otroke v tuji deželi ... jih videti po dolgih tednih. Da jih ne moreš peljati v šolo, jih priti iskat v šolo, jih oblačiti, vohati, objeti ..."

Tudi Kardashianova za Kelly
Med tistimi, ki so se javno zavzeli zanjo, je bila tudi Kim Kardashian, ki je podpisala peticijo, igralki pa sporočila, da se jej je njen boj kot mamo osebno dotaknil in da misli, da preprosto ni prav, kar se ji dogaja.

Do zadnjega obrata je prišlo, potem, ko je Rutherfordova v četrtek ponovno priletela v Francijo, Giersch pa ji ni pustil k otrokoma, če mu ne preda njunih potnih listov. Igralka se je nato obrnila na kalifornijsko sodišče, ki ji je ugodilo, naslednji korak pa je sodišče v Monaku, ki se mora ravnati po ameriškem, sicer tvega mednarodni incident, poroča ABC. Odvetnik Rutherfordove David Glass pravi, da upa, da bo Giersch sodeloval in mirno predal otroka.