Kitarist je bil rojen 27. decembra 1931. Foto: Reuters
Kitarist je bil rojen 27. decembra 1931. Foto: Reuters
scotty moore
Na lestvici najboljših sto kitaristov je zasedel 29. mesto. Foto: AP

"Danes smo izgubili enega izmed najboljših ljudi, ki sem jih kadar koli imel priložnost spoznati," je na družbeno omrežje Instagram zapisal Matt Ross-Spang - eden izmed sodelavcev pri Sun Studiu.

"Zelo počaščen sem, da je bil moj prijatelj in da sem ga pred dnevi lahko še zadnjič videl. Scotty je spremenil ves svet, še posebej pa mojega," je dodal.

Moore je bil rojen v Tennesseeju, kitaro pa je začel igrati pri rosnih osmih letih. Leta 1954 ga je Sam Phillips iz založbe Sun Records povezal s Presleyjem in skupaj sta posnela znano skladbo That's All Right (Mama). Snemanje naj bi bilo sicer prvotno mišljeno zgolj kot avdicija za Moora in basista Billa Blacka, a trio se je s skladbo zapisal v glasbeno zgodovino.

"Slišal sem, da je imel Sam Phillips majhen studio in glasbeno založbo, zato sem šel k njemu, da bi se pogovorila o morebitni izdaji plošče," je Moore leta 2010 dejal za Rolling Stone.

"Želeli smo si čim več koncertiranja, zato sem vedel, da moramo posneti ploščo. Phillips je ugodil moji prošnji in postala sva dobra prijatelja. Potem pa je nekega dne njegova tajnica omenila Elvisa, ki je prav tako v studio prišel z namenom, da bi posnel kakšno skladbo. Phillips mi je dejal, naj Elvisa pokličem in ga prepričam v srečanje. Že prvi sestanek je bil nekakšna avdicija oziroma preizkus mojih glasbenih sposobnosti."

Moore, Black in bobnar D. J. Fontana so kmalu zatem ustanovili Blue Moon Boys - skupino, ki je v naslednjem desetletju s Presleyjem sodelovala pri uspešnicah, kot so Heartbreak Hotel, Mystery Train, Blue Suede Shoes in Hound Dog.

Moore in Blue Moon Boys so ob Presleyju nastopali tudi v štirih filmih - Jailhouse Rock, Loving You, King Creole in G.I. Blues, poroča Rolling Stone.

Scotty Moore je sodeloval še z drugimi odmevnimi glasbeniki, kot so Ringo Starr, Carl Perkins, Ronnie Wood, Rolling Stone pa ga je uvrstil na seznam stotih najboljših kitaristov.